Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη κοινωνική ζωή των Ελλήνων. Ο ψυχολόγος κος Χρήστος Ζερβόπουλος δίνει τις απαντήσεις.

 


    Το πολύ επίκαιρο και σημαντικό κοινωνικό θέμα που αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας και της καραντίνας στη ζωή των Ελλήνων, συζητήσαμε με τον Ψυχολόγο, κ. Χρήστο Ζερβόπουλο. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την επιστήμη της ψυχολογίας εκπληρώνοντας ένα παιδικό του όνειρο αν και εν πρώτοις σπούδασε Ωκεανογραφία. Διατηρεί γραφείο στην πόλη του Αγρινίου και δέχθηκε πρόθυμα να απαντήσει στις ερωτήσεις της κ. Χρύσας Σπαή για τους αναγνώστες του AitoloakarnaniaBest.gr

 



Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να σπουδάσετε την συγκεκριμένη επιστήμη;

Το όνειρό μου από παιδί ήταν να σπουδάσω Ψυχολογία, αλλά μέσω των πανελληνίων δεν τα είχα καταφέρει. Η πρώτη μου σχολή ήταν Περιβαλλοντολόγος, με ειδίκευση στην Ωκεανογραφία. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, διαπίστωσα ότι δεν θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ επαγγελματικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Τότε ξεκίνησε και η προσωπική μου εσωτερική αναζήτηση, βίωσα τα ευεργετικά της αποτελέσματα και εν τέλει αποφάσισα να αρχίσω και τις σπουδές μου πάνω στην επιστήμη της Ψυχολογίας. Ήταν μεγάλη η χαρά μου που μπόρεσα να κάνω τελικά το όνειρό μου πραγματικότητα. Βέβαια ποτέ δεν σταματάει η γνώση και η εκπαίδευση, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση σε καινούργιους τομείς της επιστήμης, με βασική προϋπόθεση τη συνειδητότητα και την αγάπη στον άνθρωπο.

Πόσα χρόνια είστε στο χώρο;

Επαγγελματικά ασκώ την επιστήμη μου από το 2020. Εχω σπουδάσει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Guglielmo Marconi στη Ρώμη της Ιταλίας, έχω ειδικευθεί στην θεραπευτική συμβουλευτική στο Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών (ICPS) και η προσέγγιση μου είναι η προσωποκεντρική, είμαι πιστοποιημένος εκπαιδευτής-συντονιστής σχολών γονέων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων-Παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση των Γονέων (F.I.E.P.), έχω εργαστεί και εκπαιδευτεί σε σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και διαπροσωπικών σχέσεων για ενήλικες καθώς και σε εργαστήρια για παιδιά νηπιακής ηλικίας, στο Κέντρο Συμβουλευτικής Ε.Ι.Μ.Α.Ι στα Ιωάννινα. Στο συγκεκριμένο κέντρο ολοκλήρωσα και την πρακτική μου άσκηση. Έχω παρακολουθήσει πολλά συνέδρια ψυχολογίας, ψυχιατρικής και νευρολογίας. Ασχολούμαι επίσης με τη μουσική, τη φιλοσοφία και είμαι εθελοντής-συνδιοργανωτής του Φιλοσοφικού Καφενείου Αγρινίο, της Κίνησης Πνευματικού Ακτιβισμού ¨ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ¨.

Πόσο δύσκολο είναι το έργο σας;

Το επάγγελμα του ψυχολόγου, όπως και κάθε άλλο ανθρωποκεντρικό επάγγελμα, με προσανατολισμό την υγεία (σωματική και ψυχική) του ανθρώπου, γίνεται αναπόφευκτα πολυδιάστατο, όπως ακριβώς είναι και ο άνθρωπος, αποτελώντας κάθε φορά μια καινούργια πρόκληση. Το σημαντικό για μένα, όπως είπα και πριν, είναι το πόσο συνειδητός είσαι πάνω στη διαδικασία. Πόσο συνειδητά θες να επενδύσεις στο επάγγελμά σου, να νιώσεις, να βιώσεις, να δώσεις και να πάρεις. Γιατί η σχέση ενός θεραπευόμενου με το θεραπευτή του είναι μια σχέση η οποία χτίζεται. Δεν είναι μια στεγνή πελατειακή συναλλαγή. Οπότε όσο πιο δοσμένος είσαι κάθε φορά, με καθαρό μυαλό, ψυχή και καρδιά σε αυτό που κάνεις τόσο πιο αποτελεσματικός μπορείς να είσαι. Δυσκολίες πάντοτε θα υπάρχουν ανά περίπτωση (και σε εμάς τους ίδιους ως θεραπευτές), αλλά υπάρχουν πάντα οι τρόποι και οι ασφαλιστικές δικλείδες (εποπτεία και ατομική θεραπεία) για να μπορείς να ξεπερνάς τα εμπόδια.


Γιατί αυξήθηκαν οι επισκέψεις στους ψυχολόγους μετά την πανδημία;

Γιατί η πανδημία του 2019 εκτράπηκε εκ του αποτελέσματος σε πανδημία φόβου. Ήταν μια πρωτόγνωρη για τη γενιά και την εποχή μας κατάσταση. Ο πλανήτης βέβαια έχει ξαναζήσει στο παρελθόν και άλλες πανδημίες (πανώλη, ισπανική γρίπη κ.α.).
Από την έναρξη της πανδημίας, που τα κύματα ήταν έντονα, πάρθηκαν αυστηρά μέτρα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, γιατί ουσιαστικά στη χώρα μας το σύστημα υγείας αδυνατούσε να διαχειριστεί ακόμη μία κρίση. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι βίωσαν συνθήκες πίεσης τόσο από τον εγκλεισμό (γενικευμένο άγχος, κατάθλιψη κλπ) όσο και από τον κοινωνικό αντίκτυπο (διαχωρισμός σε εμβολιασμένους- ανεμβολίαστους, κοινωνική αποστασιοποίηση για τη μη εξάπλωση του ιού, οικονομική εξαθλίωση με απολύσεις ή παγώματα συμβάσεων, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, έξαρση ενδοοικογενειακής βίας κ.α.). Όλα αυτά είχαν αθροιστική επίδραση στη ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα ψυχικά ζητήματα υπήρχαν σαφώς και πριν τον κορωνοϊό, όπως και οι αδυναμίες του υγειονομικού συστήματος.
Επί του παρόντος παρατηρούμε πώς εκδηλώνονται τα «απόνερα» της παρελθούσας, αλλά διόλου ευκαταφρόνητης αυτής κατάστασης. Πράγματι, πολύς κόσμος άρχισε να επισκέπτεται ψυχολόγους και κάθε είδους επαγγελματίες ψυχικής υγείας (συμβούλους, κλινικούς ψυχολόγους, ψυχιάτρους κλπ) για να μπορέσει να «μεταβολίσει» αυτή την τραυματική εμπειρία.

Τα παιδιά η οι γυναίκες είναι αυτοί που ζήτησαν τη βοήθεια σας όταν τελείωσε η καραντίνα;

Προσωπικά, δεν συνεργάζομαι με παιδιά, γιατί είναι μια ειδική κατηγορία που χρειάζεται εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους και παιδοψυχιάτρους. Βέβαια, δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα από μητέρες συγκεκριμένα, αλλά και γονείς γενικότερα παιδιών με εύρος ηλικίας από 6 έως και 17 ετών, που ζητούσαν βοήθεια, γιατί παρατήρησαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους όπως: ζητήματα συγκέντρωσης στις σχολικές τους υποχρεώσεις, παραβατικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά κ.α.
Σχετικά με τις γυναίκες, παρατηρείται συχνότερα ότι έχουν ισχυρότερη θέληση να εργαστούν εσωτερικά, πιθανότατα λόγω της πιο ισχυρής συναισθηματικής τους φύσης, συγκριτικά με τους άνδρες. Οπότε συνήθως εκείνες θα απευθυνθούν πιο εύκολα σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για θέματα που αντιμετωπίζουν.

Γιατί το κλείσιμο στο σπίτι μας έκανε κακό στη διάρκεια της πανδημίας; Πόσο καιρό θέλουμε να το ξεπεράσουμε και να νοιώσουμε όπως ήμασταν πριν το Covid;

Το κλείσιμο στο σπίτι αποτέλεσε μια μορφή πίεσης σε όλη την κοινωνία τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους ηλικιωμένους και τα παιδιά. Όπως ανέφερα και παραπάνω παρατηρήθηκε αύξηση των ψυχικών ασθενειών (για παράδειγμα άγχους, κατάθλιψης ή/ και υποτροπές αυτών). Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες του 2023 και 2024 σε έγκριτα περιοδικά επιβεβαιώνουν και αναλύουν τόσο ποσοτική όσο και ποιοτική αύξηση αυτών, σε σύγκριση με την εποχή πριν την πανδημία, παράλληλα με τις αυξημένες εισροές σε δομές ψυχικής υγείας και με την ενημέρωση από τα ΜΜΕ να μην είναι πάντοτε σαφής ή/ και παραπλανητική ενίοτε.
Πρακτικά τα αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου ακόμη μελετώνται.
Σχετικά με το χρόνο που απαιτείται, αυτός είναι σχετικός, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε συνθήκη που επιφέρει εκτός από άγχος και κατάθλιψη, πιθανά και μετατραυματικό στρες.
Θα αναφέρω λίγα στοιχεία για το μεταταυματικό στρες. Ανέκαθεν, μετά από για παράδειγμα πολέμους ή πανδημίες ή άλλες κοινωνικά πιεστικές καταστάσεις παγκόσμια, το μετατραυματικό στρες είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται ότι εκδηλώνεται και εξελίσσεται από λίγους μήνες μέχρι και 1-2 χρόνια μετά.
Υποτίθεται πάντως για την ώρα ότι έχουμε επιστρέψει σε μια κανονικότητα, κοινωνικά τουλάχιστον και οικονομικά.

Η επαφή με το περιβάλλον και τη φύση πως βοηθάει την ψυχολογία τη δική μας και των παιδιών μας;

Το περιβάλλον και η φύση είναι ανέκαθεν απαραίτητα για τον άνθρωπο. Βέβαια παλαιότερα οι άνθρωποι ήταν πιο εναρμονισμένοι με τη φύση, την παρατηρούσαν, τη σέβονταν, ένιωθαν κομμάτι της και έτσι ευεργετούνταν καθημερινά από αυτήν. Πλέον, ο σύγχρονος άνθρωπος, με τις επιλογές που κάνει, με τους ρυθμούς ζωής, με τη βιομηχανοποίηση και ήδη με την τεχνητή νοημοσύνη, οδηγείται σε ένα μονοπάτι το οποίο όλο και περισσότερο θα τον αποκόβει από τη φύση. Όταν φεύγεις από το φυσικό σου περιβάλλον, από εκεί που προερχόμαστε όλοι, την Πηγή, με βάση τη φιλοσοφία, παρεκτρέπεσαι και χρησιμοποιείς ασύστολα παραπάνω από όσα χρειάζεσαι ουσιαστικά για να ζήσεις.
Όταν καταφέρουμε οι άνθρωποι να ξαναέρθουμε σε επαφή με την αρμονία μέσα μας, θα ευεργετηθούμε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά και θα ζήσουμε καλύτερα ως μέρος της φύσης, εμείς και τα παιδιά μας. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να δείξουμε σεβασμό και θα νιώσουμε την ευγνωμοσύνη για κάθε φυσικό στοιχείο που υπάρχει εκεί έξω και το οποίο μας προσφέρεται απλόχερα από το Δημιουργό. Η αρμονία μέσα μας είναι πέρα από το νου μας και τις αισθήσεις μας και αφήνει χώρο να εκφραστεί κάτι βαθύτερο, που είναι η Ψυχή μας. Την έννοια βέβαια της ψυχής δεν την αποδέχονται οι μετανθρωπιστές και οι τεχνοκράτες, οι οποίοι διατείνονται ότι μόνο ό,τι λέει ο νους είναι και η πραγματική φύση του ανθρώπου.

Ποιο φάρμακο είναι αυτό που αντικαθιστά την αληθινή αγάπη; Μια αγκαλιά κι ένα φιλί είναι αρκετά να μας τονώσουν την ψυχή αντί για αντικαταθλιπτική αγωγή;

Το ζήτημα της Αγάπης είναι ευρύ και το αναλύσαμε διεξοδικά στην τελευταία μας συνάντηση τον Ιανουάριο στο ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΥ ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ. Ουσιαστικά η Αγάπη δεν είναι συναίσθημα, αλλά κατάσταση της Ύπαρξης. Η αληθινή Αγάπη, η εσωτερική είναι η πραγματική, γιατί πηγάζει από μέσα μας και αυτό προϋποθέτει Αυτογνωσία και Πνευματικότητα. Τα υποκατάστατα όπως το φιλί ή η αγκαλιά λειτουργούν στο συναισθηματικό μας κέντρο και επιφέρουν ευχάριστα συναισθήματα. Τα αντικαταθλιπτικά είναι απαραίτητα σε διεγνωσμένες ψυχικές ασθένειες και προσπαθούν να εξισορροπήσουν τη χημεία του εγκεφάλου μας. Όλα είναι χρήσιμα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου και την πορεία της εξέλιξής του.

Ποιο το μότο που σας ακολουθεί πάντα;

Δεν συνήθιζα να έχω μότο, αλλά αυτό που μου ταιριάζει τα τελευταία χρόνια είναι το μήνυμα του Γκάντι «Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο». Δηλαδή αν δεν αλλάξουμε εμείς τον εαυτό μας, δεν μπορεί να αλλάξει ο κόσμος γύρω μας. Αν για παράδειγμα δεν εξελιχθώ εγώ ως θεραπευτής, αν δεν βελτιωθώ και τεχνικά, αλλά και εσωτερικά, δεν θα μπορέσω να βοηθήσω ούτε τους πελάτες μου, ούτε τους φίλους μου, ούτε την οικογένεια μου, ούτε την πόλη μου.


Ένα μήνυμα για τα τους αναγνώστες της εφημερίδας μας εν όψει νέου έτους

Αρχικά να ευχηθώ σε όλους υγεία, ψυχική και σωματική, συνειδητότητα και αφύπνιση.
Προτείνω όσοι διαβάσουν τη συνέντευξη να θυμηθούν ότι οι εσωτερικές διεργασίες που γίνονται μέσα μας δημιουργούν μια ασυμφωνία συναισθήματος και λογικής και θα μπορούσαν, αν υπάρχει φυσικά η θέληση, να αποτελέσουν σπουδαίες αφορμές για προσωπική ανάπτυξη. Μπορούν, λοιπόν, όσοι ενδιαφέρονται να απευθυνθούν τόσο σε κρατικές δομές ψυχικής υγείας όσο και σε ιδιώτες όλων των ειδικοτήτων, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί εξαιρετικοί επιστήμονες, ακόμη και στην πόλη μας.

Πηγή φωτό άρθρου: ygeiamou.gr

 AitoloakarnaniaBest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο