Ιωάννης Λεων. Τριανταφυλλάκης
Δήμαρχος Ξηρομέρου)
Η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, ως ο θεσμός διοίκησης που είναι εγγύτερα στον πολίτη, δεν μπορεί να μην συμμετέχει στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.).Προτείνεται η γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου να είναι δεσμευτική .
2) Να λαμβάνεται υπόψην το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων εκτάσεων, στις οποίες σχεδιάζεται να δημιουργηθούν οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις της ΠΟΑΥ. Στην περίπτωση του δικού μας Δήμου Ξηρομέρου, είμαστε με νόμο (ΔΝΖ 1912) και με δικαστικές αποφάσεις ιδιοκτήτες σχεδόν όλης της παράκτιας έκτασης Αστακός – Μύτικας, την οποία προορίζουμε για τουριστική ανάπτυξη και εκεί έχουν ήδη αναπτυχθεί και προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη χερσαίων εγκαταστάσεων της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.
3) Αποφυγή χωροθέτησης νέων μονάδων ,επεκτάσεων ή μετεγκαταστάσεων , στις παράκτιες περιοχές. Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψην οι παραλίες λουομένων, οι παραθεριστικές κατοικίες, τα όρια οικισμών, τα όρια βάθους,τα όρια απόστασης από τις ακτές.
4) Επιπλέον,δεσμευτική πρέπει να είναι η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας και η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων που προβλέπει η ΣΜΠΕ . Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και εργασίες από αναγνωρισμένους φορείς (πχ ΕΛΚΕΘΕ), όπου έχουμε καταγραφή της Ποσειδωνίας στις ακτές του Δήμου μας, και αποτυπώνονται υφιστάμενες μονάδες ιχθυοακαλλιέργειας ,είτε εξ ολοκλήρου ,είτε εν μέρει πάνω από Ποσειδωνίες, ή σε αποστάσεις, από τα λιβάδια Ποσειδωνίας ,μικρότερες από τις προβλεπόμενες στην ΣΜΠΕ των υπό ίδρυση μονάδων .
4) Να ζητείται υποχρεωτικά η δέουσα – εκτίμηση/οικολογική αξιολόγηση στις περιοχές εγκατάστασης. Για την περιοχή μας υπάρχουν πορίσματα ήδη από το 1999 του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου για τις ακτές Αστακός – Μύτικας μιλά για επιβαρυμένη κατάσταση και για απομάκρυνση των μονάδων και μεταφορά τους στο θαλάσσιο χώρο των Κεντρικών και Νότιων Εχινάδων.
5) Για τις μονάδες που λειτουργούσαν ως σημειακές και εντάχτηκαν σε Π.Ο.Α.Υ, να ασκηθεί αυστηρώς χωροταξικός επανέλεγχος σε ότι αφορά:
α. Τη νέα θέση των κλωβών, της απόστασής τους από τις ακτές και τους ύψους των από τον πυθμένα της θάλασσας, της στρεμματικής κατάληψης από κλωβούς .
β. Να ληφθούν όλα τα μέτρα της ασφαλούς πλεύσης των αλιευτικών – τουριστικών – επιβατικών – εμπορικών σκαφών που πλέουν στα όρια της Π.Ο.Α.Υ, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας με θαλάσσιους φωτεινούς σηματοδότες.
γ. Να καταργηθούν οι φωτεινοί νυχτερινοί προβολείς που έχουν οι μονάδες τοποθετημένες στην ακτή με προβολή στην ανοιχτή θάλασσά για τον έλεγχο των κλωβών , εμποδίζοντας την ασφαλή ναυσιπλοΐα τις βραδινές ώρες.
6) Κρίνεται σκόπιμη η συμμετοχή στον φορέα της ΠΟΑΥ εκπροσώπου του οικείου Δήμου , της οικείας Περιφέρειας, εκπροσώπου του ΤΕΕ.
7) Τέλος , το ΤΕΕ επιβάλλεται να παρέχει θεσμικά γνώμη .
Σούλας Βασίλειος
Κάτοικος Μύτικα Αιτ/νίας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Δ.Π.Θ
Msc Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π
Μέλος Τ.Ε.Ε
1) Θα πρέπει να νομοθετηθεί η δεσμευτική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Δήμου, στην τελική απόφαση για την ίδρυση, επέκταση, ή μετεγκατάσταση μονάδων εντός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ). Είναι εκτός λογικής και αντιδημοκρατικό, να αγνοούνται οι τοπικές κοινωνίες και ο κοντινότερος θεσμός διοίκησης προς αυτούς, που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ σοβαρές και έχουν συνέπειες στις ζωές των κατοίκων που ζουν στις περιοχές που υπάρχει ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων. Δεν συνάδει για μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έτος 2024, να αγνοεί τους κατοίκους των περιοχών που θα υποστούν τις συνέπειες.
2) Δεν μπορεί να υλοποιούνται σχεδιασμοί που επηρεάζουν τους κατοίκους ενός Δήμου, με αγνόηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο χερσαίο χώρο. Μιλώντας για τον Δήμο μου, τον Δήμο Ξηρομέρου στην Αιτ/νία, η ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας που θεσμοθετήθηκε με το ΦΕΚ Δ’ 25/2023, δεν έλαβε υπ’ όψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο χερσαίο χώρο. Ο Δήμος Ξηρομέρου με νόμο (άρθρα 12 και 4 του νόμου ΔΝΖ/1912) και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, είναι ιδιοκτήτης σχεδόν όλης της παράκτιας έκτασης Αστακός – Μύτικας Αιτ/νίας, την οποία προορίζει για τουριστική ανάπτυξη. Οι υφιστάμενες μονάδες και οι προβλεπόμενες νέες έχουν υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και προβλέπεται να δημιουργηθούν και άλλες μέσα σε δημοτική έκταση, ενώ ο Δήμος Ξηρομέρου διαφωνεί. Πως θα συμβεί αυτό; Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και μιλάμε πλέον για αυθαίρετες κατασκευές.
3) Ως πότε θα επιμένουμε να χωροθετούμε και να δίνουμε άδειες σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στο παράκτιο μέτωπο; Το μοντέλο αυτό έχει αποτύχει στην Ελλάδα. Γιατί δεν παίρνουμε το κοντινό και πετυχημένο παράδειγμα της Κύπρου και της Τουρκίας που χωροθετούν με απομάκρυνση από τις ακτές, όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα πουλιέται σε τιμή με εύλογο περιθώριο κέρδους και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου επιλέγουμε να χωροθετούμε τις μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιβιοτικών, χαμηλής ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών.
Αυτό το κόστος απομάκρυνσης από τις ακτές, πρέπει να αναληφθεί για χάρη του Περιβάλλοντος και δεν είναι από την τσέπη των επιχειρηματιών, αλλά επιδοτούμενο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Είναι ένα αίτημα λογικής και δικαιοσύνης για να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα σημερινά, γιατί δυστυχώς η συγκεκριμένη Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας δημιουργεί πολλά προβλήματα και με την τοπική κοινωνία απέναντι δεν πρόκειται να επιτύχει ποτέ.
4) Να σταματήσει η κραυγαλέα παραβίαση του Ν. 4282/2014, του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες, των εγκυκλίων εφαρμογής του, καθώς και της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Τέσσερα μόνο από τα πολλά παραδείγματα:
Α. Δεν μπορεί να υπάρχουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις από παραλίες λουομένων, από παραθεριστικές κατοικίες, από όρια οικισμών, από τις ακτές, χωρίς να τηρείται το όριο του βάθους από τον πυθμένα.
Β. Δεν μπορεί να υπάρχουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, χωρίς να υπάρχει υποχρεωτικά η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας (απόφαση του ΣτΕ). Δεν μπορούμε να βρίσκουμε για την περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου, από ανοικτά δεδομένα στο διαδίκτυο, εργασίες με συμμετοχή και του ΕΛΚΕΘΕ, όπου έχουμε καταγραφή της Ποσειδωνίας στις ακτές του Δήμου μας, όπου αποτυπώνονται υφιστάμενες μονάδας ιχθυοακαλλιέργειας είτε εξ ολοκλήρου πάνω από Ποσειδωνίες, είτε εν μέρει ή σε απόσταση κάτω από 400 μέτρα και προβλεπόμενες υπό ίδρυση μονάδες από την ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
Γ. Δεν μπορεί να υπάρχουν νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και να εκλείπει η υποχρεωτική με απόφαση του ΣτΕ δέουσα – εκτίμηση/οικολογική αξιολόγηση στις περιοχές εγκατάστασης. Για την περιοχή μας υπάρχουν πορίσματα ήδη από το 1999 του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου για τις ακτές Αστακός – Μύτικας Αιτ/νίας, μιλά για επιβαρυμένη κατάσταση και για απομάκρυνση των μονάδων και μεταφορά τους σε άλλο θαλάσσιο χώρο προς την ανοικτή θάλασσα.
Δ. Δεν μπορεί να υπάρχουν αντικείμενα των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων να πλέουν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα, με άμεσο κίνδυνο πρόκλησης ναυτικού ατυχήματος, να ξεβράζονται σε παρακείμενες παραλίες λουομένων, χωρίς καμία από τις επιχειρήσεις να ενδιαφέρεται για την τύχη τους και να επεμβαίνει ο Δήμος ή ενεργοί πολίτες για την απομάκρυνση τους.
ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Για τις μονάδες που λειτουργούσαν ως σημειακές και εντάχτηκαν σε Π.Ο.Α.Υ, να ασκηθεί αυστηρώς χωροταξικός επανέλεγχος σε ότι αφορά α. Τη νέα θέση των κλωβών, της απόστασής τους από τις ακτές και τους ύψους των από τον πυθμένα της θάλασσας. β. Να ληφθούν όλα τα μέτρα της ασφαλούς πλεύσης των αλιευτικών -τουριστικών-επιβατικών – εμπορικών σκαφών που πλέουν στα όρια της Π.Ο.Α.Υ, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νύχτας με θαλάσσιους φωτεινούς σηματοδότες.
γ. Να καταργηθούν μια και καλή οι φωτεινοί νυχτερινοί προβολείς που έχουν οι μονάδες τοποθετημένες στην ακτή με προβολή στην ανοιχτή θάλασσά, ώστε για να ελέγχουν τους κλωβούς. δ. Διαχρονικοί έλεγχοι ώστε να αποφευχθεί η μόνιμη εγκατάσταση των κλωβών σε ένα και μόνο σημείο εντός της Π.Ο.Α.Υ.
Παναγιώτης Χόλης
Να ζητείται απαραιτήτως και η γνώμη των οικείων δήμων, με δεσμευτικό χαρακτήρα.
Να λαμβάνεται υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χερσαίων εκτάσεων ώστε να μην δημιουργούνται τριβές με την τοπική κοινωνία και νέα γενιά αυθαιρέτων.
Να λαμβάνεται υπόψη η χρήση των παράκτιων περιοχών από την τοπική κοινωνία,όπως παραθερισμός,παραθεριστική κατοικία και αναψυχή.
Να ζητείται υποχρεωτικά και η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας πριν τις όποιες εγκαταστάσεις.
Να ζητείται υποχρεωτικά η δέουσα – εκτίμηση/οικολογική αξιολόγηση στις περιοχές εγκατάστασης.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν και άλλα σχόλια που μπορείτε να δείτε η σχολιάσετε στην
διαβούλευση (ΕΔΩ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο