Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Έξαρση covid και γρίπης στο Αγρίνιο


Χριστουγεννιάτικες ουρές στα φαρμακεία του Αγρινίου. Έξαρση covid και γρίπης όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία μεταξύ 30% και 40% αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην περιοχή του Αγρινίου από την Παρασκευή 22/12 μέχρι και την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων......

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το καμπανάκι του κινδύνου «κρούουν» οι φαρμακοποιοί της περιοχής του Αγρινίου, καθώς τις τελευταίες ημέρες τα θετικά κρούσματα κορονοϊού εκτοξεύτηκαν! Από την Παρασκευή 22/12/23 και έπειτα η αύξηση των κρουσμάτων του covid στην περιοχή μας αγγίζει ακόμη και το 40%, ποσοστό που ουδείς μπορούσε να αναμένει!


Η αύξηση του κορονοϊού σε συνδυασμό με κάποιες παιδικές ασθένειες, που επίσης παρουσιάζουν αύξηση, «δημιούργησαν» ένα δύσκολο «κοκτέιλ» τις προηγούμενες ημέρες, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ανέμειναν στην ουρά των φαρμακείων, που εφημέρευαν.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος μιλώντας στη «Σ» παρουσίασε επ’ ακριβώς πως έχει πλέον διαμορφωθεί η κατάσταση τονίζοντας πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους ώστε να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός, αν και μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους τα θετικά κρούσματα θα είναι συνεχώς ανοδικά.


Ο Αχιλλέας Κοντοπάνος

Συγκεκριμένα ο κ. Κοντοπάνος επεσήμανε: «τις τελευταίες ημέρες, τις ημέρες των αργιών, η κίνηση στα φαρμακεία της περιοχής ήταν αυξημένη. Αυτό οφείλεται στον κόσμο που επισκέφτηκε την περιοχή μας, αλλά οφείλεται και στην αυξημένη νοσηρότητα που υπάρχει. Έχουμε αυξημένα θετικά κρούσματα covid-19.

Από την Παρασκευή 22/12/23 και έπειτα τα κρούσματα covid αυξήθηκαν στην περιοχή μας κατά 30% με 40%. Το δυσάρεστο είναι πως μέχρι και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους τα κρούσματα covid θα συνεχίσουν να έχουν ανοδική πορεία, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ήδη αυξημένα κρούσματα και η μετάδοση είναι ευκολότερη και πιθανότερη.


Συγκεντρώθηκαν οι οικογένειες μαζί με φίλους και είναι φυσιολογικό να σημειώνεται έξαρση των ιώσεων και έξαρση των θετικών τεστ covid. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή από όλους.


Αυτή την αύξηση ίσως κανείς δεν την περίμενε, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τέτοιο ποσοστό αύξησης. Η ταλαιπωρία των περισσοτέρων παρατηρήθηκε από το Σάββατο το μεσημέρι και έπειτα, ενώ τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα.


Οι παιδικές ασθένειες όπως λ.χ. ο στρεπτόκοκκος που είναι σε έξαρση ή και άλλες έρχονται μαζί με τον covid να δυσκολέψουν την κατάσταση. Συνεπώς δεν πρέπει να αφήνουμε για την τελευταία ημέρα και για την τελευταία στιγμή την προμήθεια κάποιου παυσίπονου ή κάποιου φαρμάκου που γνωρίζαμε πως πιθανότατα θα το χρειαστούμε. Θα πρέπει να έχουμε φροντίσει από πολύ νωρίτερα αν είναι δυνατόν να προμηθευτούμε ότι χρειαζόμαστε για να μην ταλαιπωρούσατε την τελευταία στιγμή, αλλά και για να εξυπηρετηθεί κανείς ευκολότερα από τον φαρμακοποιό, αν προκύψει κάτι έκτακτο.


Αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού, έστω και σε πολύ περιορισμένο βαθμό, θα πρέπει να φορά μάσκα, να μην έρχεται σε στενή επαφή με συγγενικά του πρόσωπα και όχι μόνο και κυρίως να μην έρθει σε επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Εκεί διαπιστώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς φαίνεται πως οι νεότεροι σε ηλικία ξεπερνούν τον covid ευκολότερα.


Συγκεκριμένα το μπούκωμα, ο χαμηλός πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο έντονος πονοκέφαλος, είναι πιθανότατα συμπτώματα covid και θα πρέπει να μας αφυπνίσουν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με άλλα άτομα και να αποφύγουμε τις συγκεντρώσεις, οικογενειακές και φιλικές.


Είναι σημαντικό και καλό, λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, πριν από κάθε συγκέντρωση οικογενειακή ή φιλική ο καθένας να κάνει τεστ covid, ώστε να μην εξαπλώνεται ο ιός και δημιουργούνται προβλήματα».


«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις

Για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, γρίπης, στρεπτόκοκκου και άλλων , αλλά και για τα καταγεγραμμένα ποσοστά ύψους 45% αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας μίλησε ο γιατρός βιοπαθολόγος – κλινικός ιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.


Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα.


Συμβούλευσε όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετέχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι.


Παράλληλα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι οι υπερήλικοι, όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια), θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.


Αναφορικά με τη φετινή εξάπλωση του στρεπτόκοκκου, τη χαρακτήρισε πιο ήπια από την αντίστοιχη περσινή και τόνισε ότι τα συμπτώματα στο παιδί που πρέπει να οδηγήσουν τον γονέα σε υποψία στρεπτόκοκκου είναι οι πρησμένες αμυγδαλές και ο υψηλός πυρετός.


Τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον θεράποντα παιδίατρο, ο οποίος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικό σκεύασμα.


Τέλος, αναφερόμενος στα εμβόλια ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στον εμβολιασμό για τη νέα υποπαραλλαγή του COVID-19 είναι χαμηλή και τόνισε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 60 χρόνων, οι οποίοι μέχρι τώρα δείχνουν να θεωρούν πως λόγω των προηγούμενων δόσεων το νέο εμβόλιο δεν είναι πλέον απαραίτητο.


«Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο νέος εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός», δήλωσε κατηγορηματικά και υπενθύμισε ότι όσοι νοσούν θα πρέπει να ακολουθούν αμέσως την αντίστοιχη θεραπεία και να αναβάλουν τον εμβολιασμό για τρεις μήνες, ενώ όσοι κρυολογούν θα πρέπει να περιμένουν λίγες μέρες ώσπου να εμβολιαστούν, διότι διαφορετικά το κρυολόγημά τους θα επιδράσει στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.


Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο