Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Χριστίνα Σταρακά: Χωρίς απαντήσεις και με αόριστες δεσμεύσεις έμεινε η ερώτηση της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους ελαιοπαραγωγούς


Καμία ουσιαστική διευκρίνιση δεν έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης σε ερώτηση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χριστίνας Σταρακά,..... με γραπτή απάντηση του αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης που θα ληφθούν μέσω ΕΛΓΑ για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα για την προστασία των ελαιοπαραγωγών. Στο ίδιο έγγραφο, παραδέχεται την πρωτοφανή καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων για το έτος 2022, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμάνθηκε μεταξύ ενός και ενάμιση έτους, ισοδυναμώντας με ομολογία ήττας εκ μέρους της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Η σχετική ερώτηση είχε κατατεθεί την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο, μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού, παραδέχθηκε ευθέως ότι η ακαρπία που παρατηρήθηκε στις ελαιοκαλλιέργειες δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Παράλληλα, κρύφτηκε πίσω από αόριστες και νεφελώδεις αναφορές για παρεμβάσεις του ΕΛΓΑ, όταν συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δεδομένα για την εξέλιξη των καλλιεργειών και αν αυτό κριθεί απαραίτητο, μεταθέτοντας εμμέσως το θέμα στις καλένδες.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κινήματος, έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα με ερωτήσεις της στη Βουλή. «Η ακαρπία που παρατηρείται και τη φετινή χρονιά, έχει γονατίσει τον αγροτικό κόσμο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, σε συνδυασμό με τις δασικές πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού ισοπέδωσαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα. Στον τόπο μου, την Αιτωλοακαρνανία, η μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου για την περίοδο 2023/2024 έχει σπάσει ρεκόρ 20ετίας. Η συγκομιδή έχει μειωθεί στο 90% σε σύγκριση με πέρυσι και η ποικιλία ελιών Καλαμών και Χαλκιδικής έχει μειωθεί στο 70% σε σχέση με την περυσινή συγκομιδή. Στην ίδια μοίρα με την επιτραπέζια ελιά, βρίσκεται και η παραγωγή ελαιόλαδου. Οι αγρότες δεν έχουν την ιώβεια υπομονή να περιμένουν πότε το Υπουργείο θα προβεί σε μια συνολική λύση», έχει υπογραμμίσει μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας, η Χρίστινα Σταρακά υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει έγκαιρα τοποθετηθεί για την εικόνα δυσλειτουργικότητας και αναχρονιστικότητας που εμφανίζει σήμερα ο ΕΛΓΑ, καταθέτοντας προτάσεις για την αναμόρφωση του σε ένα σύγχρονο, καινοτόμο και αποτελεσματικό οργανισμό. «Μιλάμε για ένα ισχυρό δίκτυ προστασίας γύρω από την παραγωγή μας, με αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, και διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, προτείνουμε τη χρηματοδότηση σε αγρότες μέτρων προστασίας για θεομηνίες, σε περιοχές όπου οι καλλιέργειες σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήττονται από τα ίδια αίτια, με υιοθέτηση αγροκλιματικών ζωνών καλλιέργειας και δραστική αναδιάρθρωση των υπαρχουσών καλλιεργειών. Πρέπει συνολικά να αλλάξουμε φιλοσοφία, ώστε να επεμβαίνουμε πριν την φυσική καταστροφή. Σε αυτό θα βοηθήσει φυσικά και η ψηφιοποίηση του οργανισμού, των εκτιμήσεων και των διαδικασιών του, με στόχο τη μείωση του χρόνου πληρωμής. Τα παραπάνω είναι δράσεις που οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να χρηματοδοτήσουν, και η κυβέρνηση οφείλει να δει επιτέλους υπεύθυνα.»


2 σχόλια:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο