Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Η κοπή της Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας


Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ιεράς Μητροπόλεως ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στην πόλη του Αγρινίου.....

Στις 10:00’ το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Συμμετείχαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμ. Ιωσήφ Ζωγράφος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αστακού, Αρχιμ. Δαυίδ Μπαζούλας, οι Εφημέριοι των Αρχιερατικών Περιφερειών Μεσολογγίου και Αστακού, οι Άρχοντες του τόπου, μεταξύ των οποίων ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Χρήστος Παΐσιος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Μεσολογγίου, οι Εισαγγελικές Αρχές, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων και ο πιστός λαός.

Στη συνέχεια και ώρα 12:00’ πραγματοποιήθηκε η αντίστοιχη τελετή στο Αγρίνιο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής. Συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, οι Ιεροκήρυκες, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Αγρινίου, Θέρμου, Μακρυνείας, Αμφιλοχίας, Βονίτσης και Παραβόλας, ο Ιερός Κλήρος και οι Τοπικοί Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Άρχοντες, μεταξύ των οποίων οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης και κ. Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας, Πολιτευτές, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά τις ομιλίες του, ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον πιστό λαό για τη συμμετοχή τους και κατέθεσε σκέψεις και εμπειρίες από τον ένα χρόνο επισκοπικής διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολή μας, λέγοντας: «Δοξάζω το όνομα του Αγίου Θεού, διότι με αξίωσε να είμαι Επίσκοπος σε έναν ευλογημένο τόπο, προικισμένο με σπάνιες φυσικές ομορφιές, μοναδικά πολιτιστικά μνημεία και ξεχωριστή ιστορική διαδρομή».

Αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στις Ενορίες, τις Ιερές Μονές και τα Ιερά Προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συνεργασία του με τους εκλεκτούς Κληρικούς της Επαρχίας μας, στην δημιουργία νέων ποιμαντικών δομών και στην ανασυγκρότηση των υπαρχόντων, στην επιλογή νέων προσώπων για την στελέχωση του διοικητικού μηχανισμού της Ιεράς Μητροπόλεως, στην χειροτονία νέων Κληρικών, στην λειτουργία του Ιδρύματος Επιμορφώσεως και Ενισχύσεως του Εφημεριακού Κλήρου, στα Εγκαίνια των Ιερών Ναών, στα Εγκαίνια των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως στο Αγρίνιο, στην ανασυγκρότηση των Κληροδοτημάτων, στον τομέα της Νεότητος, στην λειτουργία των Κατασκηνώσεων, στην ίδρυση του Τομέα Πολιτισμού και στο κοινωνικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συνεργασία της τοπικής μας Εκκλησίας με όλες τις αρχές και τους φορείς του τόπου, τους οποίους ευχαρίστησε, λέγοντας ότι «η στενή συνεργασία μας αναδεικνύει την ενότητα που έχουμε και θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε. Τίποτε δεν μπορεί να μας διχάσει. Πάντοτε θα απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της ευλογημένης ενότητος και ο καθένας, μέσα από τους διακριτούς ρόλους και τη θέση που τον έταξε ο Θεός και ο λαός, θα διακονούμε αυτόν τον τόπο».

Ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για την ένταξη του παλαιού και ιστορικού Επισκοπείου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για την εκ βάθρων ανακαίνισή του και ευχήθηκε σε συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου να προχωρήσει και η ένταξη του Φαφουτείου Πνευματικού Κέντρου στο Αγρίνιο για να στεγάσει τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη του Αγρινίου.

Ευχήθηκε να μην ζήσουμε τη νέα χρονιά που ξεκινά σε λίγες ώρες καμία από τις δοκιμασίες, τις φυσικές καταστροφές και τις εγκληματικές ενέργειες που στιγμάτισαν την χρονιά που εκπνέει. «Προσεύχομαι για όλους σας, για τον Ιερό Κλήρο, για τους Άρχοντες, για τους Μοναχούς, τις Μοναχές και ιδιαίτερα για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας. Σας ευχαριστώ όλους για την μέχρι τώρα συμπόρευση και συνεργασία για το καλό αυτού του τόπου. Έτσι θα συνεχίσουμε, με τη Χάρη του Θεού, με ταπείνωση και εργατικότητα. Δεν διεκδικούμε κανένα μερίδιο κοσμικής εξουσίας. Το μόνο που φέρουμε είναι το λέντιο της διακονίας και το μόνο που επιδιώκουμε είναι να μεταφέρουμε την Χάρη του Θεού σε κάθε γωνιά της τοπικής μας Εκκλησίας, διακονώντας τον άνθρωπο που αποτελεί τη ζωντανή εικόνα του Θεού. Καλή και ευλογημένη χρονιά».

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/a4psK6bqsMHYmyjQA

 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο