Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον «Δυτικά Fm 92,8» ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023......
Μιλώντας στην εκπομπή της Δήμητρας Λαοπόδη, ο κ. Δαμασκηνός ανέφερε, ότι η σχέση του Επισκόπου με το ποίμνιό του δεν είναι μια σχέση εντυπώσεων, αλλά μια σχέση ζωής, αφού ο Επίσκοπος ως σκοπό έχει να οδηγήσει το ποίμνιο του στη σωτηρία, δηλαδή στο Θεό.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι στο παρελθόν δεν είχε καμία επαφή με την Αιτωλοακαρνανία καθώς μόνο μια φορά είχε βρεθεί στο Αγρίνιο. «Όλα είναι πρωτόγνωρα. Αυτό που η Εκκλησία κάνει, να εκλέγει έναν ιερέα και να τον ανυψώνει στο βαθμό του Επισκόπου και να του δίνει την εντολή ουσιαστικά να ποιμάνει ένα λαό που δεν τον γνωρίζει και να κάνει πατρίδα του ένα τόπο που είναι παντελώς άγνωστος σε εκείνον είναι, θα έλεγα, ένα μυστήριο. Αν δεν καταφύγεις στη Χάρη του Θεού, νομίζω ότι δεν θα μπορείς να τα καταφέρεις.
Έχω εξομολογηθεί, ότι την ημέρα της χειροτονίας μου, όταν γονάτισα μπροστά στην Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών ζήτησα από το Θεό δύο πράγματα: Να με αξιώσει να αγαπήσω τον τόπο, όπου γίνομαι Μητροπολίτης και να με αγαπήσει και ο τόπος, δηλαδή οι άνθρωποι. Οπότε, αυτό προσπαθώ να κάνω. Από την πλευρά μου έχω πολύ μεγάλη αγάπη και εισπράττω και αγάπη. Όταν όλα τα εναποθέτεις στη Χάρη του Θεού και ζητάς προσευχητικά από το Θεό να σε βοηθήσει, εκεί που υπάρχουν δυσκολίες, σου δίνει τη δύναμη να τις ξεπεράσεις».
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας διαπίστωσε, ότι πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες αλλά το ζήτημα είναι να βρίσκονται μηχανισμοί, ώστε αυτά να ξεπερνιούνται, χωρίς να αφήνονται στην ψυχή υπολείμματα από τη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Δηλαδή να μη χάνει κάποιος τη χαρά του, την αισιοδοξία του, τον αυθορμητισμό του, τη φαντασία του, την όρεξή του, να μη μαραζώσει. Αναφέρθηκε στη φθορά, που αναγκαστικά προκύπτει, όταν κάποιος ασκεί χρέη διοίκησης, παρατήρησε ωστόσο, ότι η είσοδος σε έναν καινούργιο τόπο έχει και εκπλήξεις.
«Δεν βλέπω την Αιτωλοακαρνανία με τα δικά σας μάτια. Την βλέπω ως τον τόπο που η Εκκλησία μου έδωσε την εντολή να ποιμάνω. Και αυτός ο τόπος πια για μένα, είναι το όνομά μου. Είναι κάτι βαθύτερο. Εγώ το ζω με μια διαφορετική ιδιότητα και είμαι ο μοναδικός. Γιατί ένας είναι ο Επίσκοπος σε μια επαρχία. Άρα η δική μου σχέση με αυτόν τον τόπο είναι μοναδική. Δύσκολα θα μπορέσω να σας την περιγράψω και δύσκολα θα μπορέσετε κι εσείς να την καταλάβετε. Δεν είμαι ένας κάτοικος, όπως είστε όλοι οι υπόλοιποι που γεννηθήκατε μεν εδώ, αλλά μπορεί και να φύγετε, ανά πάσα ώρα και στιγμή ή να αποστασιοποιηθείτε. Ο τόπος αυτός είναι πλέον ταυτισμένος με την ύπαρξή μου. Σχέση ζωντανή, αληθινή και συναρπαστική», είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως παρατήρησε ο Χριστός, δεν ήταν ποτέ προβλέψιμος και εξέπληττε στους μαθητές του.
Αυτό που τον ενθουσιάζει στον τόπο, όπως είπε, είναι η εξαιρετικά όμορφη εναλλαγή σε φυσικά τοπία. «Ζούμε σε έναν επίγειο παράδεισο», τόνισε και πρόσθεσε, ότι είναι πολλές οι ευλογίες του Θεού σε αυτόν τον τόπο, που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, να απολαύσουμε και σίγουρα να αξιοποιήσουμε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Μεσολόγγι, μια πόλη – «μουσείο» όπως την χαρακτήρισε, τη μεγάλη και σύγχρονη πόλη του Αγρινίου, τις όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις (Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Αστακός), το ορεινό κομμάτι (Θέρμο) και τα γραφικά χωριά του Νομού.
Θετικά εκφράστηκε ο κ. Δαμασκηνός για τη συνεργασία του με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξήρε την προθυμία του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που θέτει η Μητρόπολη, με χαρακτηριστική περίπτωση το Επισκοπείο στο Μεσολόγγι, προκειμένου το ιστορικό και εμβληματικό κτήριο να αποκατασταθεί (έχει υποβληθεί πλήρης μελέτη με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ). Μάλιστα ο κ. Δαμασκηνός έκανε γνωστό, ότι στην πρόσφατη επίσκεψή της με τον πρωθυπουργό, η κ. Μενδώνη υποσχέθηκε, ότι το έργο θα έχει ως φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού. «Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία, να συντονιστούν οι δύο Υπηρεσίες». ανέφερε. Πάρα την ύπαρξη πολιτικής βούλησης, όπως σημείωσε, οι εκλογές είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας. «Θα ήταν κομβικής σημασίας το Επισκοπείο να εγκαινιαστεί το 2026, που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου», υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται, ότι μελέτη υποβλήθηκε στην Περιφέρεια και για την Ιερά Μονή Μυρτιάς.
Ο κ. Δαμασκηνός ρωτήθηκε και για το ζήτημα του τοπικισμού, όπως αυτό εκφράζεται με διάφορες αφορμές και αποτυπώνεται ως μια διαρκής «ένταση» μεταξύ Αγρινίου και Μεσολογγίου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
«Οι κάτοικοι της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου έχουν κάθε δικαίωμα να καυχώνται για το ένδοξο παρελθόν τους. Άλλωστε, όλοι πια είμαστε Μεσολογγίτες και όλοι μας πρέπει να καυχώμεθα για αυτά τα ιστορικά γεγονότα. Η ίδια η πόλη με την ιερότητα που διαθέτει έχει και πρέπει να έχει αρκετά προνόμια. Από εκεί και μετά είναι στο χέρι όλων μας (…) να αγωνιστούμε όχι για να καθίσουμε στις δάφνες του παρελθόντος, αλλά για να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο και απόθεμα που έχει η Ιερά αυτή Πόλη, για να τη δούμε να προοδεύει. Να τη δούμε να είναι μια πόλη που να μπορεί να δίνει στο σύγχρονο κόσμο τα υπέροχα αυτά μηνύματα της Ελευθερίας και της Αυτοθυσίας. Να υποδέχεται, να φιλοξενεί, να διδάσκει ανθρώπους (…) τί σημαίνει Ιστορία, Παράδοση, Θυσία, αγάπη για την Ελευθερία…», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, παρουσίασε το όραμά του στο οποίο περιλαμβάνεται η αναμόρφωση των εκκλησιαστικών κτηρίων και αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν τις ενορίες, τα «Χριστοφόρεια» που θεσμοθετήθηκαν στο Αγρίνιο, κ.ά.
«Στόχος μου είναι να δημιουργήσω μια Εκκλησία δυνατή, ζωντανή και δυναμική, μια Εκκλησία, που θα αξιοποιεί αυτά που παραλάβαμε από τους προκατόχους μας…». τόνισε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=OP1k3qr9qpc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο