Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός: «Η Εκκλησία εκφράζει και εκφράζεται μόνο από το Ευαγγέλιο του Χριστού»


Η εορτή της μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μέγα Δένδρο Θέρμου ιερούργησε την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επί τη εορτή της μετακομιδής αποτμήματος εκ του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.....
Το Ιερό Λείψανο προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η Εκκλησία της Αλβανίας και το μετέφερε στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στην γενέτειρα του Αγίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, στις 2 Ιουνίου 2007. Έκτοτε φυλάσσεται εκεί ως πολύτιμος θησαυρός και το γεγονός αυτό τιμάται πανηγυρικά την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Εφέτος λόγω του ότι συμπίπτει με την Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής, η πανήγυρη μεταφέρθηκε την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου, αρχιμ. Θεοκλήτου Ράπτη, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Θέρμου, πρωτοπρ. Βασιλείου Λάμπου, του Αρχιδιακόνου Στεφάνου Καππέ και του Διακόνου Αμβροσίου Καλλιάφα.

Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, όπου ο Χριστός, κατά την Αρχιερατική Του Προσευχή, απευθύνεται προς τον Ουράνιο Πατέρα Του και τον παρακαλεί να παραμείνουν οι μαθητές Του, και συνεπώς όλοι οι Χριστιανοί, ενωμένοι. Τόνισε, ότι η ενότητα δεν κάτι είναι δεδομένο, δεν επιβάλλεται. Είναι μια ελεύθερη έκφραση της αγάπης του ανθρώπου προς τον Θεό. Αν ο άνθρωπος ελεύθερα και αβίαστα διατηρεί μια κοινωνία αγάπης με τον Θεό, αυτήν την κοινωνία αγάπης την αντιπροσφέρει και μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα που ανήκει, διακονώντας θυσιαστικά το μυστήριο της ενότητος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι: «Μέσα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και πολιτικά και κομματικά. Κανένας πολιτικός σχηματισμός και καμία πολιτική έκφραση, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι εκφράζει την Εκκλησία και το εκκλησιαστικό της σώμα. Η Εκκλησία, όπως πολύ σοφά τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας, ούτε πολιτεύεται, ούτε κομματίζεται. Ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται. Η Εκκλησία είναι η μητέρα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Για την Εκκλησία δεν υπάρχουν κομματικά χρώματα, αλλά μόνο πρόσωπα, ζωντανές εικόνες του Θεού.

Δεν έχει δικαίωμα να δωρηθεί σε κανέναν και δεν έχει δικαίωμα να αφήσει να την εκμεταλλευτεί κανένας πολιτικός και κομματικός σχηματισμός. Θέλω να ξέρετε, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να διεκδικεί την είσοδο του στη Βουλή, το οποίο να έχει την αποκλειστική ευλογία της Εκκλησίας και την άδειά της να την εκφράζει. Δεν έχει ανάγκη η Εκκλησία να εκφράζεται από κόμματα. Η Εκκλησία εκφράζεται μέσα από το Ευαγγέλιο. Κήρυκάς της είναι ο Χριστός και μόνο, και η αλήθεια του Ευαγγελίου είναι το θεμέλιο της πίστης μας».

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, ευχήθηκε στη νέα Καθηγουμένη, Μοναχή Χαριτίνη, που εξελέγη προσφάτως και προέτρεψε τους πιστούς να συμπαρίστανται και να ενισχύουν την Ιερά Μονή και την Αδελφότητα, ώστε να συνεχίσει το πνευματικό της έργο, αλλά και όσα απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αναστηλώσεως και του εξωραϊσμού του Καθολικού και των υπολοίπων μοναστηριακών χώρων.

Μεταξύ του πλήθους των προσκυνητών της Ιεράς Μονής που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ήταν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Πορφύρης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://photos.app.goo.gl/xzb5uposecxBBrwz9

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο