Ξεκίνησε και επίσημα η κατασκευή μια από της μεγαλύτερες υποδομές πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, που προωθείται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Πλέον στήνονται τα εργοτάξια, γεγονός που σηματοδοτεί την εκκίνηση των εργασιών κατασκευής του σημαντικού πρότζεκτ.
Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε απόδοση ισχύος που σχεδιάζονται στην Ελλάδα. Η μονάδα θα παρέχει πράσινη και καθαρή ενέργεια, γεγονός που την εναρμονίζει πλήρως τόσο με τις εθνικές δεσμεύσεις για ενεργειακή στροφή όσο και με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Το πρότζεκτ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και θα λάβει ενίσχυση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το ποσό της ενίσχυσης του έργου ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Η επιχορήγηση αφορά μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ.
Ταυτότητα έργου
Η υποδομή θα περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση. Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας κατά την ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.
Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.
Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.
Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.
Τα οφέλη του έργου
Η υλοποίηση τέτοιων έργων, όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία, δημιουργεί ένα κοκτέιλ από πλεονεκτήματα που αγγίζουν κάθε πτυχή, από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοι του ευρύτερου Δήμου στην Αμφιλοχία. Με την εκκίνηση της επένδυσης θα δουν την απασχόληση στην περιοχή τους να αυξάνεται σημαντικά.
Η ολοκλήρωση της μονάδας αναμένεται να προσδώσει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.
Η μονάδα αντλησιοταμίευσης θα ωφελήσει και το περιβάλλον καθώς θα συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) για το 2030.
ypodomes.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο