Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Με έθιμα και μελωδίες της Ελλάδας το ελληνόφωνο Σαλέντο αποχαιρετά το 2022.


Με έθιμα και μελωδίες από την ελληνική και βυζαντινή παράδοση πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 29.12.2022, η τελευταία πολιτιστική εκδήλωση του Ιταλοελληνικού πολιτιστικού Συλλόγου του Castrignano dei greci, "Nuova Koinè".......

Εκατοντάδες ήταν οι ελληνόφωνοι Ιταλοί του Σαλέντο οι οποίοι παρευρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλατιού των Βαρόνων De Gualtieriss του ελληνοφώνου χωριού Castrignano dei greci, για να αποχαιρετίσουν την χρονιά που φεύγει και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για το 2023 με μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων στις δύο Χώρες.

"Η χρονιά που έρχεται μας βρίσκει να βάζουμε τις τελευταίες πινελιές στις προτάσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε, από κοινού με τους αδελφούς μας Έλληνες, τόσο στο Σαλέντο όσο και στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου", τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιταλοελληνικού Συλλόγου, καθηγητής Fernando Pensa.

Η εκδήλωση διανθίστηκε από μελωδίες και αναφορές σε έθιμα και χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της Ελλάδας από μουσικό σχήμα του ελληνοφώνου χωριού Zollino, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μουσικής και μονωδού, Francesca Zacheo, ενώ συγκινητικές ήταν οι περιγραφές και αναπαραστάσεις των εθίμων από τον καθηγητή Giuseppe Orsi.

Χαιρετισμό στην εκδήλωσε απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Ι. Π. Μεσολογγίου "Nea Koinè", Λευτέρης Δακαλάκης, ο οποίος τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Ιταλία με σκοπό να μελετήσει, από κοινού με τους Ιταλούς, τις επερχόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ο κ. Δακαλάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Δήμαρχο του ελληνοφώνου χωριού Martano, Fabio Tarantino, με τον οποίο συνδέεται με πολύχρονη φιλία και να τον προσκαλέσει να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του "Nea Koinè" για την Έξοδο του Μεσολογγίου, οι οποίες θα είναι αφιερωμένες στους Ιταλούς Φιλέλληνες.

Ο κ. Tarantino, εμφανώς συγκινημένος από την τιμητική πρόσκληση τόνισε πως θα είναι αρωγός στις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των δύο πλευρών ενώ συμπλήρωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά για το ενδιαφέρον του Σχολείου της πόλης του Αγρινίου να αδελφοποιηθεί με Σχολείο του Σαλέντο.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Δήμαρχος, Fabio Tarantino, αναμένεται να επισκεφθεί το Μεσολόγγι καθώς, τον Απρίλιο του 2019, είχε βρεθεί στην Πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνοφώνων Δήμων της Grecìa Salentina κατά την διάρκεια της τελετής Αδελφοποίησης με τον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως το Μεσολόγγι είναι η μοναδική ελληνική πόλη με την οποία είναι αδελφοποιημένη η Grecìa Salentina.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο