Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Αρχοντοχωρίου, για Αποκατάσταση-Αναστήλωση του υπό κατάρρευση Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, οδεύει προς λύση;

 


Πηγή: Σελίδα Facebook

''ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΛΥΖΙΑΣ''.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Αρχοντοχωρίου, για Αποκατάσταση-Αναστήλωση του υπό κατάρρευση Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, οδεύει προς λύση;

Ολοκληρώθηκε, ύστερα από ανάθεση του Δήμου Ξηρομέρου σε Αρχιτέκτων Μηχανικό-Αναστηλώτρια, η μελέτη που αφορά τη Συντήρηση και Αποκατάσταση του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου. Η –νέα- Μελέτη έχει κατατεθεί στη Δ/νση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (αριθμός πρωτ. 509186/19-10-22) και έχει σταλεί στην ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ν. Αιτ/νίας και Λευκάδας.
Η Αρχιτεκτονική και Στατική Μελέτη Αποκατάστασης του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής θα αξιολογηθεί πρώτον, από μηχανικό της αναστηλωτικής υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ.Α και δεύτερον, από τη διευθύντρια της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ν. Αιτ/νίας και Λευκάδας, κα Ολυμπία Βικάτου, με σκοπό την προώθησή της στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την τελική της αξιολόγηση.
Μαζί με τη νέα μελέτη (αποτύπωση, παθολογία, εξωτερική διαρρύθμιση του περιβάλλοντος χώρου….) θα κατατεθεί προς αξιολόγηση και έγκριση και η Υπομελέτη, που αφορά τη Συντήρηση και Αποκατάσταση των εσωτερικών και εξωτερικών τοιχογραφιών του ναού.
Περιμένουμε τη θετική απόφαση-αξιολόγηση της Διευθύντριας της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας, της Διεύθυνσης Βυζαντινών αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α, αλλά και -εν συνεχεία- τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ (β΄ αξιολόγηση), δηλαδή την έγκριση των δύο μελετών (αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αποκατάστασης του ναού και συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ι.Ν. της Ζωοδόχου Πηγής Αρχοντοχωρίου).
Βέβαια από την έγκριση της μελέτης και υπομελέτης από το ΚΑΣ μέχρι και την προώθησή της από το Δήμο, σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και συγχρηματοδότησης, καθώς και την υλοποίηση του τεχνικού έργου, ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος….
Ως διαδικτυακή ομάδα, «Φίλοι Μνημείων Αλυζίας», επιθυμούμε η νέα μελέτη να είναι και η τελευταία (…) Επίσης, περιμένουμε να ενταθεί το υπάρχον αθόρυβο και δημιουργικό ενδιαφέρον των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου και του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Τέλος, ευελπιστούμε να βρεθούν το γρηγορότερο τα αναγκαία χρηματοδοτικά προγράμματα στο Υπουργείο, την Περιφέρεια (ΕΣΠΑ, Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τακτικός προϋπολογισμός), τη ΛΣΤ Εφορεία (τακτικό προϋπολογισμό), το Δήμο, τη Μητρόπολη (τακτικό προϋπολογισμό)… κ.ά. και να υλοποιηθεί το γρηγορότερο το αίτημα των Αρχοντοχωριτών για «στερέωση και αποκατάσταση-αναστήλωση του υπό κατάρρευση θρησκευτικού μνημείου».

Εν κατακλείδι.
Το ιστορικό και θρησκευτικό αυτό μνημείο που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητας Αρχοντοχωρίου πρέπει να διασωθεί-αναστηλωθεί και συντηρηθεί πριν καταρρεύσει.
«Οι καιροί ου μενετοί»!

6 σχόλια:

 1. Αφού δεν ενδιαφέρονταν αυτοί που κυβερνούσαν τόσα χρόνια που ήταν και από το ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ ήρθε ένας ξένος Όπως τον αποκαλούν οι πρώην κυβερνώντες να κάνει την μελέτη. ΑΛΛΆ αττνη ήταν η αγάπη για το χωριό τους.Ένα μεγάλο μπράβο στον δήμαρχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λάθος ο τίτλος δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχει μόνο μια μικρή μερίδα κατοίκων του ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ που το θέλουν αυτό το έργο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εσύ που λες μπράβο στον δήμαρχο μάλλον δεν ξέρεις γιατί πραγματικά ο δήμαρχος δεν έχει σχέση με αυτό θέμα γιατί αν είχε θα το είχε κάνει σημαία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τόσα ξέρεις τόσα λες6:11 Η μελέτη άρχισε επί δημαρχίας τσιποτσερη και την έχει ολοκλήρωση ο τωρινός δήμαρχος . Οι άλλοι το μόνο που έκαναν όμορφες μακέτες . Αν θες να δεις τις μακέτες πάτησε στην αναζήτησή για την εκκλησία για να πειστείς

   Διαγραφή
  2. Σημαία κάνετε εσείς 6:11 τις διαφημίσεις που τις κρύβετε

   Διαγραφή
 4. Τρία πουλάκια κάθονταν στου Διάκου το Ταμπούρι και από τη δόξα τρέξαμε να ωφεληθούμε ούλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο