Η εφημερίδα Καθημερινή σήμερα, επικαλούμενη το γερμανικό Det Spiegel, έχει ένα εκτενές άρθρο που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι κανονικά το σκάνδαλο της εξαγοράς ευρωβουλευτών από αραβική χώρα δεν θα έπρεπε να λέγεται Qatargate αλλά…Μαρόκο-gate!
Κι αυτό γιατί φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα ευρω-σοσιαλιστών είχε περισσότερα νταραβέρια (και τις ανάλογες… σακούλες, ασφαλώς) με το Μαρόκο παρά με το Κατάρ, μέσω ενός πρέσβη στην Αυστρία.
Μέχρι εδώ καλά, όμως προς το τέλος του άρθρου μαθαίνουμε ότι η αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. δεν καταδίκασαν το Μαρόκο όπως έκαναν με το Κατάρ, παρότι έχουν ενδείξεις. Κι αυτό λόγω κάποιων πολύ ευνοϊκών αναφορών από οικονομικούς παράγοντες, ανάμεσά τους και της ελληνικής “Αρχιρόδον”, που δραστηριοποιείται σε κατασκευές, μαρίνες και παρόμοιες υποδομές.
Με ένα υπόμνημα-ύμνο εξήγησε η “Αρχιρόδον” ότι το Μαρόκο είναι μια χώρα που θέλει την κοινή πρόοδο με την Ε.Ε., καθώς η εταιρία έχει φτιάξει και δύο λιμάνια εκεί..
Ναι, αν σας θυμίζει κάτι η εταιρεία είναι εκείνη που ακούστηκε πριν κανα χρόνο ότι μέτοχοί της, μαζί με fund από το Αμπού Ντάμπι, θα έπαιρναν το Πλατυγιάλι και θα το μετέτρεπαν στο “νέο Ελληνικό”, για ακριβά γιοτ και ανάλογες…ήπιες χρήσεις που για κάποιους αποκλείουν κάθε άλλη παραγωγική διαδικασία στην περιοχή.
Δεν υπήρξαν εξελίξεις, ίσως να υπάρξουν, ποτέ δεν ξέρεις. Αν και η τελευταία φορά που ακούσαμε κάτι απο Άραβες στην περιοχή, ήταν από το… Κατάρ και πάλι, το 2010 με τον επενδυτή πρίγκιπα Αλ-Θάνι που θα επένδυε στο Ιόνιο…
Εφημερίδα “Συνείδηση”
Η ελληνική η Αρχιρόδον Ελλάς (με ΑΦΜ 094027952 και έδρα την Αγ. Παρασκευή), γνωστή και ως «Αρχιρόδον Ελλάς Α.Τ.Ε.» έχει τεθεί σε εκκαθάριση από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2020 και δεν έχει επισήμως καμία δραστηριότητα. Μάλιστα, με απόφαση των μετόχων κατά την διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τέθηκε επίσημα σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλωστε η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία με πτυχίο τρίτης κατηγορίες τα τελευταία χρόνια είχε απελπιστικές επιδόσεις και ελάχιστα έργα στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χρήση του 2019, η Αρχιρόδον Ελλάς είχε κύκλο εργασιών μόλις 20.000(!) ευρώ και ζημίες ύψους 264.500 ευρώ.
Από την άλλη όμως τόσο η Archirodon NV όσο και η μητρική Archirodon Group NV (με CEO τον Διονύσιο Καραπιπέρη) είναι ολλανδικές εταιρείες ενώ η Archirodon N.V. εμφανίζεται επισήμως από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ιστοσελίδα της ως…δήθεν ελληνική με την επωνυμία «Archirodon NV-Greece» (επισήμως όμως «ARCHIRODON CONSTRUCTION (OVERSEAS) COMPANY LIMITED ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ») και γραφεία στο Κορωπί Αττικής αλλά ουσιαστικά ως υποκατάστημα της κυπριακής «ARCHIRODON CONSTRUCTION (OVERSEAS) COMPANY LIMITED» με έδρα την Λεμεσό.
Όμως, ως υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας δεν διαθέτει ανεξάρτητη ή χωριστή νομική προσωπικότητα από την μητρική του εταιρεία και συνεπώς από νομικής και οργανωτικής απόψεως, αποτελεί μέρος της μητρικής (Ολλανδικής) εταιρείας καθώς υπόκειται στους νόμους που ρυθμίζουν την λειτουργία της, στην χώρα που βρίσκεται η έδρα της (Ολλανδία).
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΡΑΒΕΣ ΚΛΠ
ΔιαγραφήΗ εταιρία
ΔιαγραφήΗ Αrchirodon είναι ένας μεγάλος διεθνής κατασκευαστικός όμιλος με σημαντικές δραστηριότητες σε πολλά μέρη του κόσμου και ιδιαίτερη παρουσία στη Μέση Ανατολή.
Αποστολή της είναι να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της σαν αξιόπιστη διεθνής κατασκευαστική εταιρία στους τομείς της μελέτης και κατασκευής σύνθετων και εξειδικευμένων έργων σε παγκόσμια κλίμακα με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.
Δραστηριότητες
Με ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 1 δις δολαρίων, η Archirodon αναλαμβάνει σημαντικά έργα σε όλους σχεδόν τους κατασκευαστικούς τομείς (από μελέτες σκοπιμότητας μέχρι πλήρεις κατασκευές "on turnkey"/EPC basis) και κυρίως έργα-
:
Ενεργειακά & Μονάδες Αφαλάτωσης Εγκαταστάσεις Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου
ΛΙΜΕΝΙΚΑ & ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ :
Λιμάνια & Λιμενικές Εγκαταστάσεις, Προβλήτες,
Τερματικοί σταθμοί & Υποθαλάσσιες Λιμενικές Κατασκευές,
Κυματοθραύστες & Έργα Προστασίας Ακτών, Υποθαλάσσιοι Αγωγοί, Βυθοκορήσεις και δημιουργία νέων περιοχών (dredging/reclamation)
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ :
Γέφυρες & Οδικά Έργα, Σιδηροδρομικά Έργα,
Έργα Ύδρευσης, Άρδευσης & Αποχέτευσης, Φράγματα, κλπ
Με περισσότερους από 15.500 εργαζόμενους, διαθέτοντας ελληνικό management και σημαντική συμμετοχή ελλήνων μηχανικών και ειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, η εταιρία έχει επίσης στην ιδιοκτησία της περισσότερα από 4.500 ιδιόκτητα μηχανήματα, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καλύπτουν τις απαιτήσεις των έργων που αναλαμβάνει.
Η εταιρία, επιδιώκει υψηλό επίπεδο σε όλες της τις δραστηριότητές της και ιδιαίτερα στον τομέα της Ποιότητας, της Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας και του Περιβάλλοντος. Έτσι, αποτελεί στρατηγική της επιλογή η θέσπιση και εφαρμογή ενος ολοκληρωμένου συστήματος ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων ISO 9000, OHSAS 18001 και ISO14001. Στον σημαντικό τομέα της περιβαλλοντικής διαχείρισης η εταιρία στοχεύει να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη, στη δέσμευση αποτροπής ρύπανσης, στην προστασία/βελτίωση βιοποικιλότητας & οικοσυστήματος, στην προστασία φυσικών πόρων καθώς και στην πλήρη συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας και τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
50 Χρόνια Προόδου
Η Archirodon ιδρύθηκε το 1959 σαν κοινοπραξία των δυο γνωστών τότε ελληνικών εταιριών Αρχιμήδης και Οδών και Οδοστρωμάτων με σκοπό τη δραστηριοποίησή της σε αγορές του εξωτερικού αναλαμβάνοντας αρχικά έργα στη Λιβύη και επεκτεινόμενη σταδιακά στο Λίβανο με σημαντικές εργασίες στο λιμάνι της Βηρυτού.
Οκτώ χρόνια αργότερα ανέλαβε τα πρώτα μεγάλα έργα στη Σαουδική Αραβία που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα λιμάνια της Τζέντας και Νταμμάμ καθώς και άλλα σημαντικά λιμάνια της χώρας αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Εξακολουθώντας, ακόμη και σήμερα, να κατέχει σημαντική θέση στην κατασκευαστική αγορά της Σαουδικής Αραβίας, η εταιρία αναπτύχθηκε δυναμικά επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε αλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα του Αραβικού Κόλπου αλλά και σε περιοχές της Μεσογείου και Βόρειας Αφρικής καθώς και σε άλλου τύπου κατασκευαστικές δραστηριότητες και σε έργα υποδομής όπως μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, γεφυροποιίες, σιδηροδρομικές γραμμές, βιομηχανικά κτίρια,
ΔιαγραφήA-
Η κοινοπραξία ΔΕΗ - Archirodon πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου "Cebren".
Η κυβέρνηση της χώρας, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή της, ενέκρινε εννέα από τις δέκα εταιρείες και κοινοπραξίες που είχαν υποβάλει αιτήσεις για το έργο, οι οποίες προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ Qatargate. ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Διαγραφή