Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ «ΑΚΡΕΣ (ΛΙΘΟΒΟΥΝΙ) ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ» ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ

 

πηγη  facebook Dimitris Alexandris

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στην πλατεία του χωριού Άκρες (Λιθοβούνι), την Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 και ώρα 20.00, το δίτομο συγγραφικό έργο του Δημήτρη Αλεξανδρή με τίτλο «ΑΚΡΕΣ (ΛΙΘΟΒΟΥΝΙ) ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ».
 φωτογραφίες :  Απόστολου Καρακώστα......
Ο πρώτος τόμος (384 σελίδων) περιλαμβάνει στην ιστορική διαδρομή του χωριού από την αρχαιότητα έως σήμερα και τις οικογενειακές ρίζες των κατοίκων του. Στα επιμέρους κεφάλαια Άκραι, Μποτίνο, Άνω Μποτίνο, Λιθοβούνι και Άκρες, αποτυπώνεται η παρουσία του χωριού και των ανθρώπων του, σε όλα τα στάδια της ιστορικής πορείας των Ελληνικού Κράτους. Όλες οι αναφορές και τα ιστορικά γεγονότα των βιβλίων στηρίζονται σε γραπτές πηγές, στην αξιοποίηση της ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας και στη λαϊκή παράδοση.
Επίσης παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: α) Το παράρτημα το οποίο αναφέρεται σε Οθωμανικό κατάστιχο με τα ονοματεπώνυμα των κατοίκων του χωριού Μποτίνου το έτος 1645 (26 Χανέδες – Εστίες) και β) το ένθετο Παράρτημα Α΄, στο οποίο, από άλλο κατάστιχο του έτους 1711 εμφανίζονται τα ονοματεπώνυμα των αρχηγών της κάθε οικογένειας (167 Χανέδες – Εστίες) καθώς και τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν για φόρους, στους Οθωμανούς.
Στο δεύτερο τόμο (515 σελίδων) γίνεται αναφορά στους Θεσμούς, την τοπική Κοινωνία και την πορεία των ανθρώπων του χωριού. Παράλληλα παρατίθεται πλήθος λαογραφικών στοιχείων από τον υλικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο. Τέλος σε παράρτημα καταγράφεται η ζωή και το εκπαιδευτικό έργο του διδασκάλου Παναγιώτη Παπαγεωργίου.
Τους δύο τόμους πλαισιώνουν πάνω από χίλιες παλιές φωτογραφίες.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άκρων και από την κα. Ανθή Παπαθανασίου αναγνώστηκε χαιρετισμός της Ηγουμένης της Μονής Κατερινούς Μαριάμ Σκαβάρα.
Το βιβλίο παρουσίασαν :
- Διονύσιος Μπερερής: Πρ. Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε - Συγγραφέας
- Ανθή Παπαθανασίου: Ιστορικός – Ερευνήτρια
- Μιλτιάδης Ζαμπάρας: Διδάκτωρ Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών – Πρώην Υποδιοικητής Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
- Παναγιώτα Σμυρλή: Συγγραφέας, η οποία προλόγισε τα βιβλία και λόγω απουσίας της από την εκδήλωση για λόγους ανωτέρας βίας, διαβάστηκε από τον κ. Διονύσιο Μπερερή, ο πρόλογος του βιβλίου
Επίσης για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους απουσίασε και ο κ. Παναγιώτης Κοντός.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν με γλαφυρότητα στη μακρόχρονη ιστορία του χωριού Άκρες Μακρυνείας, τόνισαν ότι τα βιβλία αποτελούν ένα κειμήλιο για τον τόπο και είναι μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας Δημήτρης Αλεξανδρής με την αποφώνησή του o οποίος έκανε συγκεκριμένες αναφορές στα ιστορικά στοιχεία της ερευνητικής του δραστηριότητας για το βιβλίο και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:
- Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Άκρων (Λιθοβουνίου) κ. Κωνσταντίνος Χρ. Αλεξανδρής
- Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα και Διοικητής του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Γαβαλούς κ. Ευστάθιος Λαγός
- Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσάριστας κ. Κωνσταντίνος Δασκαλής
- Ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Γαβαλούς κ. Ανδρέας Γούλας και ο σύμβουλος Νίκος Τσάτσος.
- Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Δαφνιά κ. Παναγιώτης Μακρυγιάννης
- Ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ιατρείου Γαβαλούς κ. Ιωάννης Σιδερίδης
- Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας και Διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου κ. Ηλίας Υφαντής
- Η Προϊσταμένη του Κτηματολογίου Μεσολογγίου κα. Ευαγγελία Κανδρή
- Ο Πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίσς με την Ελληνική Λύση κ. Δημήτριος Καρακούσης
- Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άκρων (Λιθοβουνίου) ΠΑΝΟΡΑΜΑ κ. Θεόδωρος Κοτσάνης και τα μέλη του Δ.Σ. κα. Αλεξάνδρα Στρατοπούλου και κα. Άννα Μακρυγιάννη Η Πρόεδρος Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Μακρυνείας κα. Βουλα Αρτικου Γουργολιτσα.
- Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ανδρέα κ. Επαμεινώνδας Γιαννέλος
- Ο Ποιητής κ. Φώτιος Σακαρέλλος
- Όλοι οι κάτοικοι του χωριού
Με το τέλος της παρουσίασης, ακολούθησε ένα κέρασμα με το παραδοσιακό ραβανί και δροσερό νερό της πετρόκτιστης βρύσης της πλατείας του χωριού. Οι ευχαριστίες προς τον συγγραφέα και τους εισηγητές για την έκδοση των βιβλίων και για την πετυχημένη εκδήλωση της παρουσίασης των βιβλίων ακολούθησαν στα μικρά πηγαδάκια των παρευρισκομένων.
*Οι φωτογραφίες είναι του Απόστολου Καρακώστα.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο