Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Πάνου Τρυφιάτη

 


Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο AgrinioNet.gr ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Τρυφιάτης. Ο ίδιος γνώστης των θεμάτων της πολιτικής προστασίας μιλά για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, την κλιματική κρίση και προχωρά σε προτάσεις για την διαχείρισης γενικότερα των κρίσεων στην Πολιτική Προστασία.......

Αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης , την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που επιβαρύνουν τις τσέπες των πολιτών, ενώ ζητά να αποδοθούν ευθύνες για το θέμα των υποκλοπών.

Ο Πάνος Τρυφιάτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Αετό Αιτωλοακαρνανίας.
Φοίτησε στο γυμνάσιο Κατούνας και στη συνέχεια στο Β´ Λύκειο αρρένων Αγρινίου, όπου και αποφοίτησε. Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων(ΣΣΑΣ) και παράλληλα φοιτούσε στο Οικονμικό τμήμα της σχολής ΝΟΠΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως αξιωματικός του Ναυτικού σε θέσεις ευθύνης Διοικητικές και Οικονομικές. Μετά την αποστρατία του ανέλαβε πολλές θέσεις ευθύνης όπως, Διευθύνων Σύμβουλος στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Διευθυντής στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και άλλες. Από τα μαθητικά του χρόνια είχε ανησυχίες και προβληματισμούς σχετικά με τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στην χώρα μας. Ανέπτυξε δράση στο πατριδοτοπικό πολιτιστικό κίνημα στην Αθήνα και συμμετείχε ενεργά στις δράσεις της ΟΠΣΥΞ και της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος της οποίας υπήρξε. Η πολιτική του δράση αναδείχθηκε μέσα απο το χώρο του ΠΑΣΟΚ με το οποίο πολιτεύθηκε στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Υπήρξε μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 2022 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το ενδιαφέρον του για όλα τα θέματα της Αιτωλοακαρνανίας είναι συνεχές και αμείωτο.

ΕΡ: Κύριε Τρυφιάτη ποια είναι η εκτίμηση σας σχετικά με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στη διάρκεια του καλοκαιριού σε πολλά σημεία της χώρας;

ΑΠ: Κυρία Λαοπόδη, δυστυχώς ξεκινάμε με ένα θέμα στενάχωρο. Η πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει να το προσπεράσουμε. Οι πυρκαγιές στην Πεντέλη, στην Δαδιά, στην Ηλεία (Κρέστενα), στην Λέσβο, στην Μάνδρα και σε άλλα μέρη της χώρας, έχουν επιφέρει μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Βεβαίως δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές, αλλά εισπράξαμε την τέλεια καταστροφή και διαπιστώσαμε τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού λόγω έλλειψης ενός αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Το προηγούμενο διάστημα δεν αξιολογήσαμε με υπευθυνότητα τις κλιματικές κρίσεις και τις προτάσεις-συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας, με αποτέλεσμα να παγιωθεί η κλιματική αλλαγή. Περιφρονήσαμε την επιστήμη και την πραγματικότητα και εισπράττουμε διαρκώς την οργή της φύσης. Παρότι τα συμβάντα καταστροφών σε περιστατικά και μέγεθος είναι υπολογίσιμα, δεν τα λάβαμε σοβαρά υπόψη για την σχεδίαση ενός σοβαρού συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς να αξιοποιήσει την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μείωση της επικινδυνότητας των καταστροφών, η οποία στους άξονες δράσης για τα κράτη – μέλη της περιλαμβάνει την ενίσχυση ικανότητας του συστήματος Πολιτικής Προστασίας και να λάβει υπόψη επιστημονικές μελέτες και εκθέσεις και διεθνώς δοκιμασμένα πρότυπα, ψήφισε τον νόμο 4662/2020.

Από ο,τι φάνηκε μέχρι τώρα από τον εν λόγω νόμο δεν υπήρξε αναβάθμιση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας, παρά μόνο ικανοποιήθηκαν προσωπικές φιλοδοξίες, τακτοποίηση στελεχών του κομματικού μηχανισμού και προτεραιότητα για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Ο νόμος αυτός δεν είναι αποτελεσματικό σχέδιο ελέγχου, διοίκησης και στόχων και ενσωματώνοντας τις αδυναμίες του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, έχει έλλειψη επιχειρησιακής συνοχής. Μέχρι τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παραπομπές του νόμου, που αφορούν σοβαρές ρυθμίσεις και η εκτίμηση είναι ότι στο μέλλον θα αναδειχθούν δυσκολίες στον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, όταν απαιτηθεί.

Περιληπτικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι δεν προβλέπονται κέντρα επιχειρήσεων στους Δήμους που είναι στο επίκεντρο των περισσότερων καταστροφών, οι επιχειρησιακές δομές δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες ανάπτυξης συνεργειών στο πεδίο με άλλους φορείς, όπως η δασική υπηρεσία. Σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, για να αντιμετωπιστούν επιτυχέστερα, πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί με σύγχρονα συστήματα και ειδικό στελεχιακό δυναμικό η δασική υπηρεσία, προκειμένου να σχεδιάσει τις δράσεις αντιπυρικής προστασίας και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να περιορίσει την πλεονάζουσα καύσιμη ύλη. Επίσης στην οργάνωση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων δεν περιλαμβάνονται ζωτικές λειτουργίες του επιχειρησιακού κύκλου, όπως η εκτίμηση κατάστασης, σχεδιασμός, ανάθεση έργου, παρακολούθηση της υλοποίησης, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και λοιπές δέουσες ενέργειες. Τώρα σε ο,τι αφορά την ορολογία «Εκκένωση». Είναι μία λέξη. Η συνεχής χρήση, για ψύλλου πήδημα κρύβει κινδύνους. Η προληπτική εκκένωση είναι από τα πλέον ευαίσθητα και πολύπλοκα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας. Η επιτυχία της είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων όπως οι ιδιαιτερότητες του πληθυσμού, οικιστικά σχέδια και τρόποι διαφυγής και απεγκλωβισμού. Χωρίς εκπαίδευση και δοκιμασμένα σχέδια μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα και να θρηνήσουμε θύματα. Πρέπει άμεσα και επειγόντως να εκμεταλλευτούμε διεθνείς πρακτικές και τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, απαλλαγμένο από στρεβλώσεις, παθογένειες του παρελθόντος και συντεχνιακά συμφέροντα για την διασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών για τη ζωή μας, την προστασία του περιβάλλοντος και την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η διαχείριση καταστροφών είναι ένας τομέας, ο οποίος δεν είναι υπόθεση μόνο ενός επιστημονικού κλάδου ή μιας μόνο κρατικής υπηρεσίας, αλλά και πολλών άλλων παραγόντων.

Ειδικότερα η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αξιοποιήσουν τη διάθεση για προσφορά των κινημάτων Εθελοντισμού και της Κοινωνίας Πολιτών με οργανωμένους τρόπους συνεργασίας.

ΕΡ: Με την ιδιότητα σας ως μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλω να γίνετε όσο πιο συγκεκριμένος μπορείτε για την Σοσιαλδημοκρατία και το πρόγραμμα του κόμματος σας.

ΑΠ: Σε ότι αφορά το πρόγραμμα, τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης θα εξειδικεύσει τις προτάσεις μας, οπότε θα τις ακούσουμε από τον ίδιο. Όμως σε καθημερινή βάση διαμορφώνουμε θέσεις και παρεμβάσεις για τα σοβαρά θέματα της καθημερινότητας.

Με τον όρο σοσιαλδημοκρατία, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα επιθυμούν πράγματι να υπερασπισθούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις τους. Πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να επαναξιολογήσουν την πορεία τους, να αναβαπτισθούν στις παραδοσιακές αξίες τους και να επιχειρήσουν νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. 
Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν είναι «κέντρο», παρά τις προσπάθειες πολλών. Είναι κόμματα της κεντροαριστεράς, αν δεχθούμε αυτόν τον όρο της πολιτικής γεωγραφίας.Για να ακριβολογούμε τα περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, τοποθετούνται ανεπιφύλακτα στην Αριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως σύγχρονο προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό κόμμα μέσα από την πολιτική προγραμματική πρόταση του και την ανάληψη γενναίων πολιτικών πρωτοβουλιών, πρέπει να αποδείξει ότι είναι το επίκεντρο ενός νέου προοδευτικού πόλου, που θα συσπειρώσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να στοιχηθούν πίσω από συγκεκριμένα ιδεολογικοπολιτικά προτάγματα, όπως την υπεράσπιση της ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας, την επιστροφή του δημόσιου χώρου στους τομείς που έχει αποδειχθεί αναντικατάστατος ως προς την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος, την υπεράσπιση, κατ’επέκτασιν, του κοινωνικού κράτους, με χρήσιμες εναλλακτικές επιλογές της κοινωνικής οικονομίας, ο ρόλος της οποίας πρέπει να αναδειχθεί πολιτικά μέσα από την προγραμματική μας πρόταση, την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την φορολόγηση όλων των εχόντων και κατεχόντων, την ρήξη με την προκλητική διαπλοκή συγκεκριμένων κέντρων του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου και την ρήξη με τον πελατειασμό και την πολιτική συναλλαγή. Όλα αυτά είναι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, που συνδέονται αναμφίβολα με την ποιότητα και την αντοχή της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση , όμως, το πρόγραμμα μας για να είναι ελκυστικό, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και ιδιαίτερα την νέα γενιά του τόπου μας.


ΕΡ: Το τελευταίο μεγάλο διάστημα από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό βιώνουμε καταστάσεις μεγάλης επιβάρυνσης στην ζωή των πολιτών. Υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης και τι μέτρα κατά τη γνώμη σας πρέπει να ληφθούν;

ΑΠ: Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και η αύξηση της τιμής των ενεργειακών πόρων λόγω του Ρωσοουκρανικού πολέμου, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών κάλυψης των ανθρώπινων αναγκών. Το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο.

Για πρώτη φορά, μετά από τριάντα χρόνια ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε στο 12 τοις εκατό. Ο πληθωρισμός, έχει διαπιστωθεί σε άπειρες μελέτες, ότι πρωτίστως πλήττει βάναυσα τα εισοδηματικά και οικονομικά αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Ενοίκια, διατροφή, ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα για τις μετακινήσεις, είναι τα βασικά προϊόντα που καταναλώνει καθημερινά κάθε νοικοκυριό. Το 80% ενός χαμηλού εισοδήματος απορροφάται από αυτά τα αγαθά. Από αυτή την κατάσταση το κράτος ωφελείται γιατί όταν ανεβαίνουν οι τιμές στα τρόφιμα ή στα καύσιμα, αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία. Ακόμη και από τις αυξήσεις των μισθών, όταν οι μισθωτοί αλλάζουν φορολογική κλίμακα, εισπράττει επιπρόσθετα μεγαλύτερους φόρους. Επειδή λοιπόν το κράτος είναι ανίσχυρο να ελέγξει τον εισαγόμενο πληθωρισμό κόστους, εκτός από την υποχρέωσή του να διενεργεί αποτελεσματικούς ελέγχους, ώστε να αποφεύγεται η κερδοσκοπία, επιβάλλεται τα πρόσθετα έσοδα να τα αξιοποιήσει στοχευμένα βοηθώντας τις ομάδες της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο και αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα.

Ερχόμαστε στο σήμερα. Οι τιμές των τιμολογίων του Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκαν από τις εταιρείες προμήθειας, είναι τόσο υψηλές, ώστε τα ελληνικά τιμολόγια να είναι τα ακριβότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση , αν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ξεκάθαρα και μέσα από ένα κλιμακωτό πλαφόν στην λιανική, με στόχο να βοηθήσει τους πιο αδύναμους, χρηματοδοτούμενο από το κράτος και την αγορά, που είναι η καλύτερη λύση στην τωρινή δύσκολη κατάσταση.

Εάν από τις επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, ήθελε πραγματικά να στηρίξει κοινωνικές ομάδες και επαγγέλματα που η ακρίβεια τους δημιουργεί υπαρξιακά προβλήματα, η επιδότηση θα απορροφούσε το εκατό τοις εκατό της αύξησης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο αγροτικός κόσμος του τόπου μας και άλλοι μικροεπαγγελματίες.

Πέρα από τις επιδοματικές πολιτικές πρέπει το κράτος προβεί και σε άλλες αποφάσεις στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων όπως η μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων και η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα άμεσης ανάγκης. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή παρέμβαση του κράτους που είναι εντελώς απαραίτητη σε περιόδους κρίσεων.

Βεβαίως είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε σαν κράτος όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτουμε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.

Εδώ θέλω να κάνω αναφορά και σε μια σημαντική ενεργειακή υποδομή-αποθηκευτικό κέντρο φυσικού αερίου- την Ρεβυθούσα, η οποία να τονίσω ο,τι είναι έργο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί με τις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τον κατάλληλο σχεδιασμό να συμβάλει σημαντικά στη ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα το πολιτικό κλίμα έχει δηλητηριαστεί από το γεγονός των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τι εκτιμάται ότι πρέπει να γίνει;

ΑΠ: Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας κυρία Λαοπόδη, δεν είναι τιμητικά για μια Δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα. Μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Ιδιαίτερα από μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που έχει φορέσει τον μανδύα του φιλελεύθερου και σύγχρονου δημοκράτη.

Μόλις τραβήξεις την κουρτίνα αποκαλύπτεται η δράση του σκοτεινού παρακράτους. Η παράνομη αυτή πράξη, η σοβαρότητα και το μέγεθος της συγκεκριμένης υπόθεσης, που αποτελεί παραβίαση του πυρήνα της Δημοκρατίας και των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών, είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Ο Πρωθυπουργός, επειδή η ΕΥΠ υπάγεται στις αρμοδιότητες του, έχει αντικειμενική ευθύνη, την οποία θα μπορούσε να αναλάβει παραιτούμενος. Το ΠΑΣΟΚ καλώς ζήτησε να γίνει εξεταστική επιτροπή. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους. Η Δημοκρατία και τα δικαιώματα κατακτήθηκαν με αγώνες. Πρέπει με κάθε τρόπο να τα προστατεύουμε.

ΕΡ: Η Πολιτική και ο πολιτικός λόγος σήμερα είναι ικανοποιητικοί ώστε να κινητοποιούν τους πολίτες για τα πολιτικά δρώμενα;

ΑΠ: Δυστυχώς ζούμε σε μια εποχή απολιτικοποίησης και αδιαφορίας για τα κοινά. Μερίδα της ευθύνης βαρύνει και τα κόμματα, τα οποία συνήθως απευθύνονται στους πολίτες με κριτήριο τον πολιτικό εντυπωσιασμό και όχι την ουσία. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές διχαστικές και πολωτικές πρακτικές, που προκαλούν συχνά αποστροφή του λαού για τα πολιτικά δρώμενα. Ευτυχώς το κόμμα στο οποίο ανήκω έχει λάβει, νομίζω, τα μηνύματα των καιρών και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση μιας γνήσιας και ενεργού πολιτικοποίησης. Ιδίως θέλω να τονίσω ότι ασκεί υπεύθυνη δομική αντιπολίτευση, με έμφαση στον προγραμματικό λόγο και στην διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων, ενώ παράλληλα άρχισε ήδη να αξιοποιεί τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας για να καταστήσει τους οπαδούς του -και εν δυνάμει όλους τους πολίτες- συμμέτοχους σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

Εκτιμώ ότι με το πολιτικό μας αφήγημα θα κινήσουμε το ενδιαφέρον στα δυναμικά στρώματα της οικονομίας, της εργασίας και ειδικά των δημοκρατικών πολιτών ώστε να συμπορευθούν μαζί μας και να συμβάλουμε στην αναζωογόνηση του ρυτιδιασμένο πολιτικού τοπίου.
agrinionet.


7 σχόλια:

  1. Τι να πρωτοψηφίσουμε εμείς οι προοδευτικοί.
    Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ το ΜΕΡΑ-25 ή το ΣΥΡΙΖΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτι και να μιλήσεις για τα κόμματα , που αναφέρεις αναγνώστη των 2.55, σωστά είναι. Ομως ο Πάνος Τρυφιάτης μιλάει σαν πατριώτης, ξηρομερίτης . Δεν κρύφτηκε πίσω από ένα δάκτυλο και υποστήριξε τα συμφέροντα του τόπου. Ηρθε σε ρήξη με τις "γραμμές" του κόμματος γιατί προτίμησε τον τόπο από το κόμμα. Ανεξάρτητα που δεν θα ψηφίσω το κόμμα του, σέβομαι αυτό το πρόσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. άμα θέλεις να ελθεις σε ρήξη με το κόμμα και να μήν διαγραφέίς απο το κόμμα,
      Ενα είναι το κόμμα : ΣΥΡΙΖΑ
      Ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τους διαφωνούντες.

      Διαγραφή
    2. άμα θέλεις να ελθεις σε ρήξη με το κόμμα και να μήν διαγραφέίς απο το κόμμα,
      Ενα είναι το κόμμα : ΣΥΡΙΖΑ
      Ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τους διαφωνούντες.

      Διαγραφή
  3. Πανος ενα απο τα πολυ καλα παιδια καλη επιτυχια φιλε γιατι το αξιζεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενταξει καλό παιδι αλλά όχι ψήφο γιατί είναι σε λάθος κομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάνο,

    δεν δοκιμάζεις στον Δήμο Ακτίου, μπας και αλλάξει η κατάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο