Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Τα κροκοδείλια δάκρυα περισσεύουν. Η ενότητα, ο σχεδιασμός και η δράση αγνοούνται.


Πάνω στα ερείπια της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία κάποιοι μεγαλόσχημοι πολιτικοί παράγοντες εκφράζουν τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση τους........

Οι πολίτες όμως απηύδησαν από όλα αυτά και δεν πείθονται πλέον από τα κροκοδείλια δάκρυα τους.

Αυτό που ζητάνε από τους εκπροσώπους τους είναι ανάληψη ευθύνης, έργο και δράση για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο.

Όταν όμως εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες, όσοι προφανώς μας εκπροσωπούν θεσμικά, δεν μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και εντέλει να συμφωνήσουμε τι θέλουμε για τον τόπο μας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομού) αλλά και ευρύτερα τότε θα κοιτάμε απορημένοι τις επιτυχίες άλλων περιοχών και απλά θα εκφράζουμε τη θλίψη μας.

Γιατί υπάρχουν περιοχές της χώρας που δρουν πλέον όχι απλά σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας αλλά τρεις και τέσσερις Π.Ε. μαζί σχεδιάζουν από κοινού και διεκδικούν ενωμένοι από την κεντρική εξουσία. Και φυσικά αυτές οι ενωτικές διεκδικήσεις έχουν πάντα επιτυχή κατάληξη.

Εμείς δυστυχώς ακόμα δεν μπορούμε, προφανώς γιατί δεν θέλουμε, να τα βρούμε μεταξύ μας.

Για να μην κινδυνεύσουμε να χαρακτηριστούμε ως «μετά Χριστόν» προφήτες υπενθυμίζουμε ότι η «Συμμαχία Πολιτών» έχει καταθέσει επανειλημμένως συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις μας.

Θυμίζουμε τα βασικά σημεία όπως ακριβώς τα διατυπώσαμε πριν περίπου ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο:

«Α) Ανάδειξη του θέματος του Πανεπιστημίου ως ένα θέμα όχι μόνο του Αγρινίου ή του Μεσολογγίου αλλά συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας με τη δημιουργία ενωτικού μετώπου όλων των Δήμων του Νομού.

Εδώ υπήρξε ένα θετικό πρώτο βήμα με την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου για τη συνάντηση-σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η συστράτευση των Δήμων Αγρινίου, Θέρμου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας, Ακτίου-Βόνιτσας και Ξηρομέρου στο κοινό όραμα της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί ένα ενωτικό μέτωπο που δικαιωματικά εκφράζει τον Νομό μας.

Δυστυχώς το μέτωπο δεν υπήρξε αρραγές λόγω της μη συμμετοχής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ελπίζουμε μετά τις τελευταίες πολύ αρνητικές εξελίξεις για τα τμήματα του Μεσολογγίου να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής και να συνταχθεί και αυτός στην ενωτική προσπάθεια.

Θεωρούμε επίσης πως στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να επιδιωχθεί η διεύρυνση-ισχυροποίηση του ενωτικού μετώπου με μια αντίστοιχη συνάντηση και με τους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τους φορείς της Αιτ/νίας.

Β) Ενημέρωση για την άδικη αντιμετώπιση της Αιτωλοακαρνανίας με στοιχεία και όχι με κραυγές.

Η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά και να έχει δυο άξονες.
-Ενημέρωση των θεσμικών φορέων. Απαιτούνται άμεσα συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με του αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
-Ενημέρωση της κοινής γνώμης. Τα τοπικά ΜΜΕ και οι Αιτωλοακαρνάνες δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ΜΜΕ της Αθήνας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σ’ αυτό.

Γ) Επεξεργασία και κατάθεση συνολικής πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.

Το έλλειμμα μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους τους Αιτωλοακαρνάνες στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους, περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά, γεωγραφικά κ.α. ώστε να είναι βιώσιμος.

Γι αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που έχουν τις γνώσεις και θέλουν πράγματι να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική πρόταση σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τα κριτήρια που αναφέραμε, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους.

Μόνο αν υπάρξει συστράτευση και ομοψυχία όλων υπάρχει ελπίδα για κάτι καλό.»



Για τη «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

1 σχόλιο:

  1. Αντιδήμαρχος είσαι Γιώργο.
    Καλύτερα κρυφός εκπρόσωπος τύπου του Δημάρχου.
    Μην νομίζεις ότι όλοι είμαστε ηλίθιοι.
    Τα στερνά τιμούν τα πρώτα Γιώργο. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο