Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΑΠΕ“Κουμπώνουν” ένα ένα τα κομμάτια του τεράστιου ενεργειακού πρότζεκτ στην Αμφιλοχία

 


Με σταθερά βήματα βαδίζει το σχέδιο για την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υποδομές παραγωγής πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Ο λόγος για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης που προωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία.
Διαβάστε περισσότερα »

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα, καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης στο Σταθμό Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Αμφιλοχίας.

Η οικονομική ενίσχυση της υποδομής λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της απόφασης που είχε λάβει πριν από λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , και προβλέπει μέτρο ύψους 250 εκατ. ευρώ για την στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας. Με την απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ καθορίζονται και θεσπίζονται οι αναγκαίες διαδικασίες για την παροχή της ενίσχυσης.

Γεγονός που καταδεικνύει με εμφατικό τρόπο πόσο σημαντικές θεωρούνται οι υποδομές τέτοιους μεγέθους για την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος. Όπως επίσης και την ομαλή μετάβαση στην εποχή της πράσινης ενέργειας.

Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο σχέδιο καθώς είναι ένα έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό εντός του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της μονάδας.

Απόφαση ΥΠΕΝ

Μεταξύ πολλών σημείων, η απόφαση που δημοσίευσε το υπουργείο προβλέπει:

-Αρμόδια για την κατάρτιση και εφαρμογή της Μεθοδολογίας Ετήσιας Ενίσχυσης της μονάδας στην Αμφιλοχία είναι η ΡΑΕ.

-Η πιστοποίηση του κόστους κατασκευής του έργου , καθώς και του εύλογου μέγιστου λειτουργικού κόστους του σταθμού, θα γίνει με τη συνδρομή του Ανεξάρτητου Μηχανικού Πιστοποίησης Κόστους σταθμού Αμφιλοχίας.

-Ο σταθμός Αμφιλοχίας συμμετέχει πλήρως και ανταγωνιστικά στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας για την αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας του, όπως και οι λοιποί σταθμοί της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς εξαιρέσεις από τους βασικούς κανόνες της αγοράς αυτής, σύμφωνα με τις γενικές και ειδικότερες προβλέψεις του οικείου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου.

-Ο Κάτοχος του σταθμού Αμφιλοχίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει διμερή ή προθεσμιακά συμβόλαια για την αγορά ή την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

-Η μονάδα αντλησιοταμίευσης θα βρίσκεται υπό το καθεστώς της ενίσχυσης για 25 χρόνια από την ημερομηνία που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία.

-Το επιτρεπόμενο ετήσιο έσοδο για τον σταθμό προβλέπεται να είναι το συνολικό έσοδο που διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητά του.

-Ένα μήνα τουλάχιστον μήνα πριν από την έναρξη κατασκευής του σταθμού, ο κάτοχος του υποβάλει υπόμνημα στον Υπουργό ΠΕΝ. Στο υπόμνημα πρέπει να περιλαμβάνεται αναλυτικός προϋπολογισμός του κόστους κατασκευής του σταθμού , καθώς και χρονοδιάγραμμα κατασκευής με επαρκή αριθμό χρονικών ορόσημων μέχρι τη θέση του σταθμού σε εμπορική λειτουργία.

Ο Υπουργός Ενέργειας μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή του υπομνήματος θα εγκρίνει, ως έχει ή κάνοντας τροποποιήσεις, τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου. Σε επιμέρους συνιστώσες του προϋπολογισμού ή και του χρονοδιαγράμματος κατασκευής μπορεί να προβλέπονται όρια ανοχής.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορούν να επεκτείνουν την κατασκευή τους πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2025, οπότε ο σταθμός πρέπει να τεθεί σε λειτουργία.

Ταυτότητα έργου

Το έργο, περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση. Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας κατά την ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.

Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.

Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.

Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.

Τα οφέλη

Η υλοποίηση τέτοιων έργων δημιουργεί ένα κοκτέιλ από πλεονεκτήματα που αγγίζουν κάθε πτυχή, από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοι του ευρύτερου Δήμου στην Αμφιλοχία. Με την εκκίνηση της επένδυσης θα δουν την απασχόληση στην περιοχή τους να αυξάνεται σημαντικά.

Η ολοκλήρωσή της μονάδας αναμένεται να προσδώσει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

Επιπλέον η μονάδα αντλησιοταμίευσης αναμένεται να ωφελήσει και το περιβάλλον καθώς θα συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) για το 2030, αλλά και στην αύξηση της βιοποικιλότητας και των πληθυσμών των ειδών που επωφελούνται από την ύπαρξη των λιμνών σε τοπικό επίπεδο.

ypodomes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο