με τίτλο: «ΔΙΕΞΟΔΟΣ – Εργαλείο Προώθησης, Ανάπτυξης και Προβολής του Πολιτιστικού Τουρισμού του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου».....
Εξαιρετικά ενδιαφέρον το 18ο εργαστήριο πολιτιστικής βιομηχανίας που διενεργήθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος “Creative@Hubs”, την Κυριακή 26 Ιουνίου, με κεντρικό θεματικό άξονα την πολυδιάστατη προσφορά του πολιτιστικού οργανισμού "ΔΙΕΞΟΔΟΣ", την καταγραφή της πολιτιστικής αλλά και της οικονομικής υπεραξίας που έχει προσδώσει στον κλάδο του Πολιτιστικού Τουρισμού και της Πολιτιστικής Βιομηχανίας στην ευρύτερη περιοχή της Ι. Π. Μεσολογγίου κατά την εικοσαετή λειτουργία του. Το 18ο εργαστήρι με τίτλο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ – Εργαλείο Προώθησης, Ανάπτυξης και Προβολής του Πολιτιστικού Τουρισμού του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έλαβε χώρα στο Ιστορικό Μουσείο του Κοινωφελούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Διέξοδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Το εργαστήριο άνοιξε ο Υπεύθυνος έργου του προγράμματος εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Γεώργιος Ρόμπολας καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες και προλογίζοντας ταυτόχρονα το θέμα που θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής ο οποίος ευχαρίστησε για την τιμή που έχει να συνεργάζεται με τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κοινωφελούς Ιδιωτικού Πολιτιστικού Οργανισμού "Διέξοδος" Νίκο Κορδόση, εξέφρασε το θαυμασμό του για την προσφορά και το έργο τόσο του ιδίου όσο και της Ομάδας της «Διεξόδου» στον Πολιτισμό αλλά και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, προωθώντας και χτίζοντας μια εξαιρετικά καλή πρακτική, ένα μοναδικό μοντέλο πολιτιστικής βιομηχανίας, άξιο μελέτης και Διεθνοποίησης.
Το εργαστήριο συνεχίστηκε με τη μορφή συζήτησης μεταξύ των Γ. Ρόμπολα και Ν. Κορδόση κατά την οποία στην πρώτη φάση αναδείχθηκε η ιστορική αξία του κτηρίου και οι αρχικές σκέψεις του ιδρυτή σχετικά με την μελλοντική τότε χρήση του. Αναδείχθηκε η υπεράξια που δίνει η ίδια η ιστορία του κτηρίου, το marketing της διήγησής της Ιστορικής Ρίζας (Cultural Telling Story) και ο μονόδρομός του να συνδεθεί με τον πολιτισμό και τη δημιουργία ενός κόμβου Πολιτιστικής Βιομηχανίας. Επίσης τονίστηκε η συμμετοχή, η αναβάθμιση ως προς την γνώση, αλλά και η ενίσχυση πολλών επαγγελμάτων της πολιτιστικής Βιομηχανίας από τα αρχικά στάδια της υλοποίησης της ιδέας δημιουργίας της «Διεξόδου», αναδεικνύοντας την πολύπλευρη προσφορά καλών πρακτικών κόμβων πολιτισμού όπως η «Διέξοδος» στην ανάπτυξη της πολιτιστικής Βιομηχανίας ενός τόπου από τα αρχικά στάδια της γέννησης και λειτουργίας της.
Στη δεύτερη φάση της συζήτησης οι ερωτήσεις στόχευσαν στη λειτουργία και το πολιτιστικό παραγόμενο έργο, στις ιδιαιτερότητες και στις δυσκολίες διαχείρισης ενός πολύπλευρου δημιουργικά πολιτιστικού κόμβου όπως η «Διέξοδος» και του ευρύτατου φάσματος εκδηλώσεων και δράσεων. Εκ μέρους του Νίκου Κορδόση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη της ομάδας της «Διεξόδου» στην κα Κανελή καλλιτεχνική Διευθύντρια, στον Βαγγέλη Ρόμπολα Εικαστικό Επιμελητή και στο πόσο σημαντική είναι η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών με γνώση στο αντικείμενο. Τονίστηκε η ανάγκη συνεχούς συνεργασίας και συνέργειας με τα διάφορα κύτταρα πολιτιστικής βιομηχανίας της περιοχής και όχι μόνο, η συνεχής αναζήτηση της εξειδίκευσης σε κάθε βήμα και για κάθε δράση, για την επίτευξη του αρτιότερου αποτελέσματος ως ένδειξη σεβασμού στον ίδιο τον Πολιτισμό, στο φιλότεχνο κοινό αλλά και στους λαϊκούς ανθρώπους που διψούν για γνώση και έχουν ανάγκη τον πολιτισμό πολλές φορές πιο πολύ από όλους. Παράλληλα τονίστηκε το γεγονός ότι η αγορά, η αξιοποίηση του κτηρίου, η συλλογή των ιστορικών αντικειμένων τέχνης καθώς και η οργάνωση και υλοποίηση όλων των εκδηλώσεων/δράσεων καλύπτονται κυρίως με ιδία κεφάλαια αλλά και με μικρές δωρεές ή χορηγίες, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν υπάρξει κρατικές χρηματοδοτήσεις ή υλοποίηση κάποιου αναπτυξιακού επιχορηγούμενου προγράμματος. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην κατανόηση του οικονομικού μεγέθους του εγχειρήματος και των δυσκολιών όσων ασχολούνται με τον πολιτισμό, να υλοποιούν όλα τα ανωτέρω με ίδια κεφάλαια και των αναγκών που γεννιούνται εν τέλει, για ενημέρωση και αναζήτηση πόρων ως ιδιώτες πολιτισμού μέσα από επιχειρησιακά προγράμματα αλλά και συνεργειών /συνεργασιών με την Α’ και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς, τα οποία θα στοχεύουν επιτέλους ουσιαστικά στην υποστήριξη των επιχειρήσεων πολιτιστικής Βιομηχανίας όπως η «Διέξοδος».
Στην τρίτη φάση της συζήτησης οι ερωτήσεις στόχευσαν στην εξέλιξη νέων κόμβων πολιτισμού και πολιτιστικού Τουρισμού, όπως η Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της Διεξόδου, ο Ξενώνας Τέχνης και το πρώτο Μουσείο Άλατος της Χώρας στην Αλυκή της Τουρλίδας, στις δραστηριότητές τους και στον αντίκτυπο που έχουν στην ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας και του λεγομένου τομέα του Πολιτιστικού Τουρισμού του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται ως κρίκοι της αλυσίδας αξίας του συγκεκριμένου κλάδου. Ο Ν. Κορδόσης αναφέρθηκε στον πλούτο βιβλίων και αρχείων που υπάρχουν στην Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» και ανέδειξε την επιστημονική αξία που έχουν τα ιστορικά αυτά αρχεία στην εξαγωγή στοχευμένων και ορθών ιστορικών συμπερασμάτων στους ερευνητές. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στα διάφορα εικαστικά εργαστήρια που υλοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο και στο γεγονός ότι πάνω από 25 με 30 πολίτες από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου αλλά και από όμορους νομούς, που ως αποτέλεσμα της συμμετοχής τους στα εργαστήρια έχουν ιδρύσει τις δικές τους επιχειρήσεις στον κλάδο της πολιτιστικής Βιομηχανίας.
Αναφερόμενος στον Ξενώνα Τέχνης τόνισε την ιδιαίτερη εμπειρία που λαμβάνει ο επισκέπτης με τη διαμονή του στον συγκεκριμένο premium χώρο τέχνης & διαμονής και στη δυναμική της μετάδοσης της ευχαρίστησης και της μοναδικότητας της εμπειρίας του επισκέπτη κατά την επιστροφή του στο τόπο του, γεγονός που πρέπει να αποτελεί στρατηγικός στόχος κάθε επιχείρησης της πολιτιστικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα του Πολιτιστικού Τουρισμού.
Αναφερόμενος στο πρώτο Μουσείο Άλατος της Χώρας είπε ότι οι επισκέψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Σε 18 μήνες πλήρους λειτουργίας έχουν ξεπεράσει της 22.000 και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και δεδομένα η συμβολή του στην οικονομική ενίσχυση του λεγόμενου τομέα του Πολιτιστικού Τουρισμού του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται ως κρίκοι της αλυσίδας αξίας του συγκεκριμένου κλάδου είναι πολύ μεγάλη, Αναφέρθηκε με παραδείγματα στους κλάδους που επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα από την προσέλευση των επισκεπτών στην πόλη και κατέληξε θεωρώντας το ως το πιο επιτυχημένο επιχείρημα πολιτιστικής βιομηχανίας στον τόπο μας που σίγουρα θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και μεγάλης επιρροής στο Αναπτυξιακό μοντέλο Πολιτιστικού Τουρισμού της περιοχής.
Η «Διέξοδος» και οι Πολιτιστικοί πυρήνες που έχουν γεννηθεί από αυτήν, αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο στην ανάπτυξη του Πολιτισμού και του πολιτιστικού τουρισμού και σίγουρα πηγή έμπνευσης πολλών νέων ιδεών και κόμβων πολιτισμού που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς δείχνουν να στηρίζουν περισσότερο από ότι παλιότερα τον πολιτισμό και τον πολιτιστικό Τουρισμό και το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην πολιτιστική βιομηχανία. Η στρατηγική της ολιστικής προσέγγισης σχεδιασμού που βασίζεται στις συνεργίες όλων των κρίκων αξίας της πολιτιστικής βιομηχανίας μπορούν να δώσουν την επιθυμητή αναπτυξιακή ώθηση στο Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου και στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία και το Επιμελητηριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα συνεχίσει να την στηρίζει με κάθε τρόπο.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο