Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ο εορτασμός του Αποστόλου Παύλου στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου (φωτο)



Κείμενο, Απόστολος Κων. Καρακώστας
Φωτογραφίες, Δημήτριος Νταβαρίνος

Κυρίαρχη θέση στο εορτολόγιο της Εκκλησίας κατέχουν οι Άγιοι Απόστολοι και μάλιστα οι κορυφαίοι από αυτούς ο Πέτρος και ο Παύλος.  «Οι των Αποστόλων Πρωτόθρονοι», οι «Αυτόπται και υπηρέται του Λόγου», τα πρόσωπα εκείνα, που εκλήθησαν από τον Χριστό να γίνουν οι αυτόπτες μάρτυρες της ζωής, του πάθους, και της αναστάσεώς του, οι συνεχιστές του έργου του, οι μετά το πρώτο θεμέλιο, τον Χριστό, θεμέλιοι λίθοι της Εκκλησίας. «Εποικοδομηθέντες επί τω θεμελίω των Αποστόλων και Προφητών, όντος ακρογωνιαίου αυτού Ιησού Χριστού» (Εφ.2,20).

 Διαβάστε περισσότερα »



Στον περικαλλή Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο, γιορτάστηκε με εξαιρετική λαμπρότητα ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.

 


Το απόγευμα της Τρίτης εψάλη ο Εσπερινός ο οποίος συγκέντρωσε πλήθος πιστών. Χοροστάτησαν ο Πανοσιολογιότατος  Αρχιμανδρίτης  Νεκτάριος  Τριάντης,  Αρχιερατικός επίτροπος  Αγρινίου  και προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίας  Τριάδας  Αγρινίου, ο οποίος ομίλησε  κατά την Λιτανεία της εικόνας, οι ιερείς Πατέρες Νικόλαος  Αποστολόπουλος,  Δημήτριος Πατσιαλός, Κωνσταντίνος Μπρέσιακας, Δημήτριος Χαμαλέτσος, Κωνσταντίνος Σαράκης, Ιωάννης Λουκάς, Λάμπρος Τηληγάδας, Ιωάννης Κολοβός και ο εφημέριος του Ι.Ν. Κοσμάς Τσιτσιβός.

Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν μεταξύ των πιστών της Ενορίας και οι: ο βουλευτής κ. Γεώργιος Βαρεμένος, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης  Αιτ/νίας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης η Αντιδήμαρχος σε θέματα Πολιτισμού της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος για το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Βασίλειος Φωτάκης, ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΑ κ. Ιωάννης Φαρμάκης και ο Αντιπρόεδρος κ. Κων/νος Κιτσοπάνος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και πολιτευτής του νομού Αιτ/νιας κ. Θανάσης Παπαθανάσης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλης Χώρας κ.  Γρηγόριος Χασιώτης.



Μετά τον εσπερινό έγινε Λιτανεία της εικόνας του Αγίου στον κεντρικό δρόμο της Μεγάλης χώρας συνοδεία πλήθους πιστών και της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου. Κατόπιν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παλιόκαστρο» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Την Τετάρτη πρωί 29η Ιούνη στην Θεία Λειτουργία που ετελέσθη χοροστάτησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης  Μακάριος  Αντωνόπουλος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, οι Ιερείς πατέρες Δημήτριος  Πατσιαλός, Αναστάσιος  Σπυρόπουλος, Δημήτριος  Κονδύλης και ο εφημέριος της Εκκλησίας του Αγίου Παύλου πατέρας  Κοσμάς Τσιτσιβός.

Οι ομιλητές στους λόγους τους μίλησαν με γλαφυρότητα για τον Άγιο και αναφέρθηκαν στον αγώνα του για την διάδοση και θεμελίωση της Χριστιανικής Θρησκείας σε όλον τον γνωστό κόσμο της εποχής του. Δικαίως τον αποκαλούν Απόστολο των Εθνών.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα των πιστών στο πνευματικό κέντρο του Ναού.

Την ίδια μέρα, Τετάρτη απόγευμα, ο πατέρας Κοσμάς Τσιτσιβός τέλεσε παράκληση στον Απόστολο Παύλο.

Οι κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου, από όποια ιδιότητα έχει ο καθένας, Ιερέας, Δάσκαλος, Δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, επιχειρηματίας ή απλός αγρότης, αγαπάει τον τόπο του, επιζητά και προσπαθεί για την πρόοδο. Διατηρούν δε με όλες τους τις δυνάμεις τα χρηστά ήθη-έθιμα και παραδόσεις του τόπου. Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που τιμούν την Θρησκεία και την Πατρίδα αλλά και ανθρωπιστικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Πρόσφατα έγινε η επετειακή εκδήλωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου με τίτλο: «ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΧΑΙΡΕ». Επόμενη εκδήλωση είναι τον Ιούλιο στις 26, της Αγίας Παρασκευής, που και φέτος θα γιορταστεί-όπως κάθε χρόνο- η απελευθέρωση του Ζαπαντιού που έγινε πριν 201 χρόνια.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

















 agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο