Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Οι κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούν στην ουσιαστική κατάργηση των Δημοτικών Συμβουλίων



Δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικοί οι νόμοι 4623 και 4625 του 2019, οι «περίφημοι» νόμοι Θεοδωρικάκου.....
Διαβάστε περισσότερα »
που προέβλεπαν τη μεταφορά πολύ σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και σε διάφορες άλλες Επιτροπές καθώς και τη συγκρότηση των Επιτροπών αυτών, με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των Παρατάξεων των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σύνθεση των Δημ. και Περ. Συμβουλίων.

Πάρα ταύτα η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη σε νέο χτύπημα στην αυτοδιοίκηση καθώς με νομοθετική παρέμβαση της κατάργει το δικαίωμα στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου να θέτουν θέματα προ ημερήσιας διάταξης.

Είναι μια απόφαση που πλήττει βάναυσα την δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τον ήδη περιορισμένο ρόλο του.

Οι Δημοτικές Παρατάξεις που είναι οι εκφραστές ενός τμήματος της κοινωνίας χάνουν πλέον το δικαίωμα τους να θέτουν προς συζήτηση ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που προέκυψε εκτάκτως και είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την κοινωνία.

Είναι μια νομοθετική ρύθμιση ή μάλλον «απορρύθμιση» που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από προηγούμενες που οδηγούν σιγά σιγά στην ουσιαστική κατάργηση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ακόμη και αν δεχτεί κάποιος καλόπιστα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί κατάχρησης του δικαιώματος αυτού από τους επικεφαλής των παρατάξεων, πιστεύουμε ότι δεν είναι λύση η κατάργηση ενός σημαντικού δικαιώματος.

Δεν καταργείς ένα δικαίωμα επειδή κάποιος μπορεί να κάνει κατάχρηση του, αντιθέτως το θωρακίζεις βάζοντας κανόνες.

Με το «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» ποτέ δεν λύθηκαν προβλήματα. Αντιθέτως πολλαπλασιάστηκαν.

Για τη «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο