Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Ο «δαίμων του τυπογραφείου» στην επιστολή των τεσσάρων Δήμαρχων.


      Πριν από μερικές ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα ενυπόγραφη επιστολή που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη οι δήμαρχοι των Δἠμων Αγρινίου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας και Θέρμου σχετικά με τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Στην επιστολή αυτή υπάρχει ένα ορθογραφικό λάθος που μας βάζει σε σκέψεις εάν είναι ένα εσκεμμένο ορθογραφικό λάθος ή όχι.

Στην επιστολή, όπως αυτή δημοσιεύεται, σε σημείο της αναφέρει «η τοπικές κοινότητες» αντί του σωστού «οι τοπικές κοινότητες».

Ας δούμε τις εκδοχές του λάθος αυτού, με έναν κάπως χιουμοριστικό τρόπο.

Η πρώτη εκδοχή είναι να γνωρίζουν ότι πριν από μερικά χρόνια ένα σπάνιο ανορθόγραφο χειρόγραφο του Ναπολέοντα πουλήθηκε 325.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, η συγκεκριμένη επιστολή του Ναπολέοντα Α' είναι μια από τις τρεις μόνο γνωστές στον κόσμο με την αρχική εκτίμηση να είναι μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ αλλά στη δημοπρασία πουλήθηκε πολύ ακριβότερα.

Την παραπάνω συλλεκτική αξία μίας τέτοιας επιστολής φαίνεται πως ζήλεψαν και οι τέσσερις Δήμαρχοι Αγρινίου, Ναυπακτίας, Αμφιλοχίας και Θέρμου με την ενυπόγραφη επιστολή τους, που απέστειλαν προς τον Πρωθυπουργό, και άφησαν ένα ορθογραφικό λάθος.

Η δεύτερη και επικρατέστερη εκδοχή είναι ο «δαίμων του τυπογραφείου» που όσο και εάν τον εξορκίζουν αυτός κάνει την εμφάνισή του. Ο πρώτος που ανακάλυψε τον διαβολάκο του τυπογραφείου είναι ένας δυτικός καλόγηρος του οποίου το όνομα δεν διασώθηκε. Ο ανώνυμος αυτός καλόγηρος είχε εκτυπώσει γύρω στα 1500 μ.Χ. μια πραγματεία του εναντίον του Παπισμού, αλλά το βιβλίο του περιείχε πάμπολλα λάθη. Για να τα δικαιολογήσει ο ευσεβής καλόγηρος απέδωσε τα λάθη στον Σατανά ο οποίος «δεν έπαυε να διευθύνει με την ουρά του τας χείρας του στοιχειοθέτη, ώστε να γίνει το βιβλίο δυσειδέστατον». Και αυτό γιατί ο δαίμονας ήθελε να ματαιώσει τον καρπό τον οποίο θα έδρεπαν από το βιβλίο οι ευσεβείς.

Αυτό που προκύπτει από τον συνδυασμό των στοιχείων είναι, ότι κανένας από τους Δημάρχους δεν πρόσεξε κατά την ανάγνωση και πριν την υπογραφή το ορθογραφικό λάθος.


1 σχόλιο:

  1. Ενώ η στρογγυλή σφραγίδα της ελληνικής Δημοκρατίας τέθηκε σωστά. Πλατς πλουτς βαράνε όπου να 'ναι ότι να 'ναι τα γιωτόμπαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο