Την Τρίτη 14 Ιουνίου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) του Δήμου Λευκάδας πήρε απόφαση για την απαγόρευση των «βαριών» οικοδομικών εργασιών. Αυτή η απόφαση θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 17 Ιούνη στις 18:00......
Η απόφαση της ΕΠΖ για την απαγόρευση έχει ως εξής:
Την απαγόρευση της εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, που προκαλούν έντονη όχληση και ρύπανση, όπως:
1. Εργασίες εκσκαφών, (συμπληρώνει στην αρχική εισήγηση: γι΄αυτές που απαιτείται οικοδομική άδεια).
2. Εργασίες σκυροδέτησης
3. Εργασίες κατασκευής στέγης
4. Εργασίες κατασκευής και τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων
5. Εργασίες που απαιτούν χρήση αερόσφυρας (κομπρεσέρ)
Κατ΄εξαίρεση επιτρέπονται όλες οι εργασίες, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ως ακολούθως:
1. Εντός ιστορικού κέντρου πόλης Λευκάδας και παραδοσιακών οικισμών (Άγιος Νικήτας, Σύβοτα, Κολυβάτα Αλέξανδρος), από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου, αρχής γενομένης από το 2023 και μετά.
2. Εντός ορίων των λοιπών οικισμών του Δήμου Λευκάδας (εντός οικισμού ή/και εντός σχεδίου) από 15 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου, αρχής γενομένης από το 2023 και μετά.
3. Εκτός σχεδίου περιοχές από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, αρχής γενομένης από το 2023 και μετά.
Ειδικότερα για το τρέχον έτος (σ.σ. φέτος) να έχουν εφαρμογή τα ως άνω από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου και όχι νωρίτερα από την ημερομηνία έγκρισης της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Δ/ση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.
Οι οικοδομικές εργασίες, ειδικά αυτές που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο (και οι «βαριές») απαιτούν καλές καιρικές συνθήκες. Όλοι ξέρουν ότι στη Λευκάδα από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη αν αρχίσει να βρέχει δύσκολα σταματάει. Άλλωστε το εποχικό επίδομα που παίρνουν οι οικοδόμοι μετά από σκληρούς αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος, αφορά την αδυναμία να δουλέψουν τη χειμερινή περίοδο, λόγω του καιρού.
Επειδή γίνεται προσπάθεια αντιπαραβολής τις απόφασης του Δήμου της Μυκόνου με σχεδιαζόμενη απόφαση του Δήμου της Λευκάδας, πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:
1. Στο νησί της Μυκόνου δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά συνεργεία εκτός του νησιού που μπορούν να προγραμματίσουν «πακέτο» τις δραστηριότητές τους (και το κάνουν). Αντίθετα, στη Λευκάδα δουλεύει πολύς κόσμος εκτός συνεργείων, ντόπιοι και από τις γύρω περιοχές (Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα, Άρτα κλπ) που δουλεύουν με μεροκάματο.
2. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές της Λευκάδας όπου, βασικά, δεν εμποδίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις «βαριές» εργασίες στους εξωτερικούς χώρους της οικοδομής.
Από την άλλη, τα πρόστιμα που προτείνονται για την τήρηση αυτής της απόφασης είναι εξοντωτικά για τους αυτοαπασχολούμενους οικοδόμους και συναφή επαγγέλματα. Δε γίνεται να ζητούνται πρόστιμα από 5.000 μέχρι 20.000 ευρώ από βιοπαλαιστές του κλάδου που μαζί με την ακρίβεια και τα χαμηλά μεροκάματα οδηγούν στην οικονομική τους εξόντωση, αν καταγγελθούν από κάποιον που έχει «έννομο συμφέρον».
Ως διοικητικό συμβούλιο θεωρούμε ότι η όποια επιβολή «οριζόντιας» διακοπής για χρονικό διάστημα στην τουριστική σεζόν θα επιφέρει πλήγμα στο εργασιακό δικαίωμα των συναδέλφων μας, θα χαθούν μεροκάματα. Είναι μέρες που λόγω καιρικών συνθηκών δε μπορούν να γίνουν εξωτερικές εργασίες. Έτσι κι αλλιώς, κάποιες από αυτές που αναφέρονται στην απόφαση της ΕΠΖ (σκυροδέτηση) δεν μπορούν να γίνουν με υψηλές θερμοκρασίες και μέσα στον ήλιο.
Υπάρχουν μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου μας και ιδιαίτερα όσον αφορά τις «βαριές» οικοδομικές δραστηριότητες που καταπατούνται συστηματικά από τους εργολάβους ή/και τους ιδιοκτήτες των οικοδομών έτσι που να δημιουργούνται συνθήκες όλο το νησί να θυμίζει εργοτάξιο κάθε στιγμή της ημέρας. Αντίθετα, εάν εφαρμοστούν όπως επιβάλλει η εργατική νομοθεσία οι εργασίες εκ των πραγμάτων δεν θα διαρκούν πολλές ώρες μέσα στη μέρα προκαλώντας ενοχλήσεις.
1. Το πρώτο και το βασικότερο είναι η τήρηση του ωραρίου εργασίας, δηλαδή το 7ωρο στις οικοδομικές εργασίες που όταν καταστρατηγείται, τα οικοδομικά συνεργεία δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα 12 και 13 ώρες, με ελάχιστα διαλείμματα. Επίσης, η αυστηρή τήρηση του 6ήμερου και την υποχρεωτική αργία της Κυριακής.
2. Η άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών όταν η θερμοκρασία στο χώρο που εκτελούνται οι εργασίες (και όχι στο χωριό ή στην περιοχή) είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.
3. Προφανώς πρέπει να ισχύει η τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας, δηλαδή την καλοκαιρινή σεζόν από 15.00 έως 17.30 και 23:00 εως 07:00 και να διακόπτονται οι εργασίες αυτές τις ώρες.
4. Η τήρηση της απαγόρευσης εκτέλεσης κάθε εργασίας σε οποιοδήποτε έργο του Δημοσίου, του Δήμου ή της Περιφέρειας το Σάββατο και την Κυριακή.
Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να είναι το κυρίαρχο ζήτημα που πρέπει να προταχθεί έτσι ώστε να διασφαλιστεί πρώτα η Υγεία και η Ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται και κατ’ επέκταση να μη θυμίζει όλο το νησί εργοτάξιο κάθε στιγμή τη ημέρας. Το ίδιο πρέπει να διασφαλιστεί και για τους συναδέλφους εργατοϋπαλλήλους του τουριστικού κλάδου όπου η όποια αύξηση του τζίρου ή του κέρδους των επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα φέρει βελτίωση στην τσέπη τους. Τα μεροκάματα και οι μισθοί θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, η εντατικοποίηση θα συνεχίσει να χτυπάει κόκκινο κλπ.
Το διοικητικό συμβούλιο θα βρεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή 17 Ιούνη από τις 18:00 για να προβάλει τις θέσεις του για το θέμα. Καλούμε όσους συναδέλφους ενδιαφέρονται να παραβρεθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο