Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Παρουσίαση του ‘’Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων’’ από τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων κ.Γραφάκο στην Πάτρα


Στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα καλωσόρισαν τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκο, ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δ.Ε. και Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020.....
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση των κυριότερων παραμέτρων του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβρη, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δ.Ε. προς τον Γενικό Γραμματέα.
Στη σύντομη εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Φαρμάκης τόνισε τη βούληση της περιφέρειας να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ώστε η Δυτική Ελλάδα να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα και να καταστεί από κακό παράδειγμα καλό παράδειγμα.
Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δ.Ε. αναφέρθηκε στον παρωχημένο σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα, ο οποίος ισχύει από το 1998 και ο οποίος δεν μπορεί πλέον να ενσωματώσει το σύγχρονο ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων. Επίσης αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται στην Δυτική Ελλάδα όπως είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ηλεία ή αναμένεται να δημοπρατηθούν σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία. Ωστόσο, επεσήμανε την ένδεια στελέχωσης των περισσότερων δημοτικών υπηρεσιών η οποία είναι απαγορευτική για την κατάρτιση νέων Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων. Μάλιστα τόνισε τη βαθειά πεποίθηση του ότι μια ολοκληρωμένη μελέτη αποτελεί και το κατάλληλο μέσο ενημέρωσης των δημοτών σχετικά με το σχεδιασμό του κάθε δήμου όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποχρέωση της πολιτείας για παροχή στους δημότες κατάλληλων μέσων συλλογής όπως είναι κάδοι, σάκοι, κομποστοποιητές, ώστε το εγχείρημα να καταστεί επιτυχές, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο παράδειγμα της Αιγιαλείας η οποία έχει καταφέρει να είναι σήμερα μια καθαρή πόλη αλλά με δυσθεώρητο οικονομικό κόστος για το Δήμο. Τέλος σχολίασε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ η οποία αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων τις χρεώνει με οικιακό τιμολόγιο και απηύθυνε ερώτημα σχετικά με την δυνατότητα μεταβολής αυτού του καθεστώτος που επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό των Δήμων.
Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη φιλοξενία τους και αναφέρθηκε στον στόχο της επίσκεψής του που είναι αφενός η ενημέρωση της Τ.Α. και των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων για το νέο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και αφετέρου η εγκατάσταση ενός πλαισίου διαλόγου με την Τ.Α. και τους Φορείς, καθώς η διαχείριση των αποβλήτων είναι συνολική και το σκεπτικό που έως τώρα υφίσταται οφείλει να αλλάξει. Η αλλαγή αυτή αποσκοπεί τόσο στην ένταξη νέων τεχνολογιών που παρέχουν δυνατότητες φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και στην εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες τις οποίες υποχρεούται να ακολουθήσει η χώρα μας. Τόνισε ότι στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι ο νέος ΠΕΣΔΑ, που θα καταρτιστεί αμέσως μετά τη ψήφιση του νέου ΕΣΔΑ, να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των 19 Δήμων της Περιφέρειας και να είναι απόλυτα συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εστιάζοντας στους βασικούς στόχους του νέου Σχεδίου υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε ποσοστό έως 10% μέχρι το 2030 με παράλληλη αύξηση της ανακύκλωσης στο 60% την ίδια περίοδο, που θα επιτευχθεί μέσω ενίσχυσης του υφιστάμενου δικτύου συλλογής αλλά και με τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων μέχρι το 2022. Παράλληλα αναμένεται έως το 2023 να τελούν σε λειτουργία 27 Μονάδες Επεξεργασίας σε όλη τη χώρα. Επιπλέον τονίστηκε η δυνατότητα σύμπραξης ΣΔΙΤ σε όλες τις φάσεις διαχείρισης, καθώς και η δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων μέσω 4 μονάδων παραγωγής ενέργειας, η μια εκ των οποίων θα εδρεύει στην Πελοπόννησο.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δ.Ε. έδωσε το λόγο στους παρευρισκόμενους δημάρχους και εκπροσώπους των δήμων Αιγιαλείας, Πατρών, Δυτικής Αχαΐας, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ξηρόμερου, Πύργου, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ήλιδας, καθώς και στους Προέδρους των Φορέων Αχαΐας και Ηλείας που ήταν παρόντες στη συνάντηση για τις δικές τους τοποθετήσεις.

2 σχόλια:

  1. ΘΆ ΓΡΆΨΕΙΣ ΙΣΤΟΡΊΑ ΔΉΜΑΡΧΕ ΙΏΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ,ΑΝ ΤΕΛΕΙΏΣΕΙΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΕΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΌΣ, ΘΑ ΞΕΒΡΟΜΗΣΗΣ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΌ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι βρωμαγε το Γύθειο κ άλλα μέρη , τώρα αστράφτουν , Δήμαρχε προχώρησε νά μπει σε λειτουργία ό Βιολογικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο