Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! ΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ! Τέλεσαν μνημόσυνο ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ!



ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!
ΟΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ!

Τέλεσαν μνημόσυνο ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ!

Του κ. Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Μνήμονες της απαράγραπτης ένδοξης ιστορίας των προγόνων τους, οι απόγονοι των αθανάτων εκείνων Ηρώων των πολιορκιών και της Εξόδου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, μπροστά στην οποία υποκλίνεται όλη η Ελλάδα, τίμησαν και εφέτος το αγαπημένο και σεβαστό γι αυτούς Νησί του Καλάμου, με διάφορες εκδηλώσεις, για να εκφράσουν την αιώνια ευγνομωσύνη τους προς τον Κάλαμο και τους Καλαμισάνους για την ανεκτίμητη βοήθεια και προσφορά τους στο Μεσολόγγι κατά την διάρκεια των πολιορκιών και της Τουρκοκρατίας!...

Έτσι λοιπόν, χθες ημέρα Κυριακή το πρωί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλου (Καλαμισάνου), τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Καλάμου επίσημη δοξολογία. Το απόγευμα στο χώρο που πέρυσι ανεγέρθηκε από το ιστορικό Μουσείο Μεσολογγίου «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» και το «ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ», ένα μνημείο, έργο του Εικαστικού Επιμελητή της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ», κ. Βαγγέλη Ρόμπολα, «ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ», προς τον Κάλαμο και τους Καλαμισάνους, για την βοήθεια και την προσφορά τους κατά τα δύσκολα χρόνια των πολιορκιών και της Τουρκοκρατίας!!!
Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Θεόφιλου, πλαισιωμένου από πλειάδα ιερέων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προγόνων των Καλαμισάνων για όσα προσέφεραν στο Μεσολόγγι στα επάρατα εκείνα χρόνια της δουλείας, που στο Μεσολόγγι «Βασίλευε άκρα του τάφου σιωπή….» και που «Πουλί τρώει σπυρί και η μάνα το ζηλεύει…». Μας πιάνουν τα κλάματα…
Μετά το πέρας της δέησης η κυρία Ειρήνη Καρανικόλα, Επιμελήτρια της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ», η οποία έκανε τον συντονισμό και διεύθυνε το πρόγραμμα της όλης εκδήλωσης, παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή κ. Νικόλαο Κορδόση, Δικηγόρο, Πρόεδρο της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ», ο οποίος με μία συγκινητική ομιλία επανέφερε στην μνήμη όλων τους μαρτυρικούς χρόνους των πολιορκιών και της Εξόδου, των αθανάτων ΗΡΩΩΝ της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, αλλά και την προσφορά τους και βοήθεια του Καλάμου που φιλοξένησε τον άμαχο πληθυσμό και τις φαμίλιες τους, όχι μόνο κατά την περίοδο 1822 – 1826, αλλά και μετά την Έξοδο, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1829, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Κορδόσης.
Κάλαμος – Μεσολόγγι «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ, ΔΑΚΡΥΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΩΝ», που κράτησε γερά επάνω από φουρτουνιασμένες θάλασσες και αιματοβαμμένα κύματα, που οι απόγονοι των Ηρώων προγόνων τους Μεσολογγιτών, κρατούν στέρεη μέχρι σήμερα, αφού ο Δήμος Μεσολογγίου με την από 15.3.1960 απόφαση του έχει απονείμει το χρυσό μετάλλιο της πόλης στον Κάλαμο και καλούν τον Πρόεδρο του Καλάμου κάθε χρόνο να παραστεί στις εκδηλώσεις των εορτών Εξόδου, ενώ η σημερινή διοργανωτές ανήγειραν το μνημείο ευγνωμοσύνης. Μετά τον κ. Κορδόση απεύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς, εκπροσωπώντας την Βουλή των Ελλήνων, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Λύρος, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κ. Γεράσιμος Κοτσίρης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Βουλευτή κ. Καββαδά, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Λύρο, τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Καλό, τον Πρόεδρο της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» κ. Κορδόση και τον Πρόεδρο του Ν. Ομίλου κ. Κοτσίρη.
Παρέστησαν: Ο Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης κ Θεόφιλος, με τους από ιερείς συνοδεία του, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Κτενάς (Λευκαδίτης Δικηγόρος), ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Λύρος, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Καλός, ο Αντιδήμαρχος Καλάμου κ. Γιαννιώτης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Καλάμου κ. Γραψοπούλου, ο Πρόεδρος της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» κ. Κορδόσης, ο Πρόεδρος του Ν. Ομίλου κ. Κοτσίρης, τα μέλη του Ν. Ομίλου κ.κ. Χατζής, Παπαδογιώργος, Κύρκου, ο πρώην Πρόεδρος του Καλάμου κ. Κανδηλιώτης, οι συνεργάτες των διοργανωτών κ. Μελισσαράτης και κα Κασκαρίκα και δεκάδα Μεσολογγιτών που ήρθαν να τιμήσουν τις εκδηλώσεις, ντόπιοι Καλαμισάνοι και Έλληνες και Ξένοι τουρίστες.
Ο Κάλαμος το 1821 φιλοξένησε περισσότερους από 50 χιλιάδες πρόσφυγες. Ο Ιωάννης Καποδίστριας επισκέφτηκε τον Κάλαμο με το πολεμικό πλοίο «Βακτηρία» και έδωσε στον τοπικό διοικητή 25 χιλιάδες γρόσια Τούρκικα να προμηθεύσει άρτον στις πολυάριθμες οικογένειες που υπέφεραν από την πείνα. Το 1810 ο Κάλαμος δέχτηκε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Το 1823 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης από την Βόνιτσα έστειλε την οικογένεια του στον Κάλαμο, όπου γεννήθηκε και ο γιος του Σπυρίδων. Στην Επισκοπή Καλάμου πέθανε η γυναίκα του Καραϊσκάκη Γκόλφω και στην Επισκοπή Καλάμου, κοντά στο Ενετικό Κάστρο είναι και ο τάφος της. Πολλοί Σουλιώτες είχαν καταφύγει στον Κάλαμο και είχαν χτίσει και την εκκλησία Άγιος Δονάτος προς τιμή του πολιούχου της πρωτεύουσας του Δήμου Σουλίου, κοντά στην εκκλησία της οικογένειας Γαλάτη, σήμερα Άγιος Κωνσταντίνος – Αϊ Δονάτος. Ο παππούς του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, γεννήθηκε στον Κάλαμο.
Μετά το πέρας της απογευματινής εκδήλωσης στο κέντρο εστίασης «Μαυρόγαλος», στον Κάλαμο, ο Δήμος Λευκάδας παρέθεσε Δείπνο προς τιμή των φιλοξενουμένων.
Καθήκον ιερό και εθνικό χρέος να χαράξω τις γραμμές αυτές και να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» κ. Κορδόση και τους εκπροσώπους του Ν. Ομίλου, τόσο για την πρόσκληση τους να παραστώ στις εκδηλώσεις και παρέστη η σύζυγος μου Βασιλική Νταή, όσο και για την επίσκεψη τους στο Γραφείο μου την επόμενη ημέρα των εκδηλώσεων, όπου είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ πλήρως και να διασταυρώσω τις πληροφορίες για την εικόνα των εκδηλώσεων που με είχε πληροφορήσει η σύζυγος μου.
Βάσει λοιπόν αυτών προβαίνω στην παρούσα αρθρογράφηση και ζητώντας την επιείκεια των αναγνωστών.
Οι φετινές εκδηλώσεις στον Κάλαμο ήταν ένα εθνικό αναβάπτισμα και μάλιστα σήμερα, που ο προαιώνιος εχθρός του Έθνους μας, μας απειλεί με νέες πολιορκίες…
Συγχαίρουμε τους διοργανωτές Μεσολογγίτες που μας εμψυχώνουν!!! Τους ανήκει ο δίκαιος έπαινος και οι ευχαριστίες όλων μας! Είναι άξιοι συνεχιστές της ιστορίας των αθανάτων προγόνων τους.
Από τα βάθη της καρδιάς μας βροντοφωνούμε: ΝΑ ΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΛΟΓΙ! ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΑΜΟΣ!

Υ.Γ.: Επανέλαβα και εφέτος στους Μεσολογγίτες φίλους, ότι παρόμοιες εκδηλώσεις χάριν της ιστορίας του Μεσολογγίου και του Σουλίου, πρέπει να διοργανωθούν και στο Σούλι. Ο κ. Κορδόσης με πληροφόρησε ότι: «και σήμερα το συζητούσαμε το θέμα αυτό». Θα ραγίσουν οι καρδιές και θα τρανταχτούν ακόμη και τα Σουλιώτικα βουνά, όταν οι Ηπειρώτες τραγουδιστές μοιρολογήσουν με το μοιρολόι τον Μάρκο Μπότσαρη «τον Μάρκο παν στην εκκλησιά, τον Μάρκο παν στον τάφο. Ξήντα παπάδες παν μπροστά και ξήντα Δεσποτάδες και από κοντά Σουλιώτισσες».

Μύτικας 20 Ιουλίου 2020

Νίκος Θωμά Νταής, σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου
FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA (FNSI)

2 σχόλια:

  1. Στο Κάλαμο πήγε ο Γε ΚΑΡΑΪΣΚΆΚΗΣ απ'το Προφήτη ΗΛΊΑ χωριό Καραϊσκάκης ΑΣΤΑΚΟΎ πού είχε κ τό στρατόπεδα του ο(γιός της Καλογριάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα τι θα κάνουμε ως Ελληνοευρωπαίοι τον τουρκικό ιμπεριαλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο