Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου μίλησε στο in.gr.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου έκανε έργο στο Αγρίνιο από το 2014 που εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος, με αποτέλεσμα να ανανεωθεί από τις δημότες του η θητεία του στις εκλογές του 2019. Επίσης, είναι πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας και περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Από το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον, τη διαχείριση απορριμμάτων, την πανδημία, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και φυσικά την γραφειοκρατία: «Δεν θα πρωτοτυπήσω εάν σας πω ότι η καθυστέρηση στην λειτουργία του Κράτους είναι κάποιες φορές απογοητευτική.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινή λειτουργία είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρω μια ιστορία «γραφειοκρατικής τρέλας» όπως καταγράφηκε από τις Υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου όπου απαιτήθηκαν 2.600 υπογραφές για ποσό 2.000 ευρώ το οποίο αφορούσε σε μετακινήσεις υπαλλήλων» δηλώνει σχετικά. Όμως δεν το βάζει κάτω και πεισμώνει ακόμη περισσότερο όπως φαίνεται. «Στο Αγρίνιο καταφέραμε να βάλουμε σε τάξη τα ταμεία του Δήμου. Τα οικονομικά στοιχεία βελτιώνονται κάθε χρόνο και μπορούμε πλέον να λειτουργούμε προς όφελος των Αγρινιωτών.
Τώρα προχωρούμε στο επόμενο στάδιο. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, κυρίως όμως ρισκάρουμε. Αλλάζουμε την πόλη»
Το αποτύπωμα της πανδημίας για τον Δήμο Αγρινίου σε σχέση με την τοπική επιχειρηματικότητα τι μορφή θα έχει Δήμαρχε; Λάβατε κάποια επιπλέον μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών της περιοχής;
Έχει ήδη λάβει μορφή ουσιαστικής στήριξης. Έπειτα από χρόνια οικονομικής ύφεσης, οι επιχειρήσεις της πόλης μας, καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν ένα ακόμη χτύπημα. Είναι ώρα να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που σήκωσαν το βάρος του υποχρεωτικού λουκέτου παρέχοντας οικονομικές ελαφρύνσεις αλλά και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος.
Έγκαιρα, πριν την επανεκκίνηση της αγοράς, πήραμε πρωτοβουλία και ανοίξαμε διάλογο με τους εμπόρους και τους εκπροσώπους της εστίασης. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προχωρήσαμε σε έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση τους Συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων, προβλέψαμε απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων (5%) και των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0.5%) και τέλος απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά.
Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο καμπάνια στήριξης των επαγγελματιών. Ταυτόχρονα τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την πεζοδρόμηση κεντρικών οδών του Αγρινίου. Στεκόμαστε δίπλα τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί αυτές οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποί τους, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας μας. Όλοι μαζί, με ευθύνη και αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας επαγγελματίες και καταστηματάρχες, κρατάμε όρθια την τοπική αγορά.
Πολλαπλασιάστηκαν οι συμπολίτες σας που στρέφονται λόγω ανάγκης στις κοινωνικές δομές του δήμου κ. Παπαναστασίου;
Δυστυχώς οι ανάγκες αυξήθηκαν. Η συμπαράστασή μας σε όσους πλήττονται αυτή την περίοδο αποτελεί, όχι απλά χρέος, αλλά βαθιά ανάγκη. Ως Δημοτική Αρχή είχαμε έγκαιρα χτίσει μια κοινωνία αλληλεγγύης επιβεβαιώνοντας τη στήριξή μας στις προνοϊακές δομές. Έχουμε απλώσει δίχτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Αυτή η αγκαλιά ανοίγει ακόμη περισσότερο για όλους τους συμπολίτες μας που στρέφονται στις υπηρεσίες του Δήμου αναζητώντας στήριξη.
Ποια είναι η άποψη σας για το άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον; Συνολικά κ. Παπαναστασίου τι κάνετε τα απορρίμματα που παράγει ο δήμος;
Όπως έχει γίνει σαφές από την ΚΕΔΕ, η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, σε όλα τα στάδια, είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού και των φορέων τους. Η συγκρότηση των διαβαθμιδικών φορέων μπορεί να προβλεφθεί μόνο στην περίπτωση που οι φορείς της Α΄ βάθμιας Αυτοδιοίκησης μιας συγκεκριμένης περιφέρειας το επιθυμούν και το προτείνουν οι ίδιοι και σε καμία άλλη περίπτωση.
Στο Αγρίνιο είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη δημιουργία βιώσιμης πόλης, με υποδομές που συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργούμε τις βάσεις για αποτελεσματικότερη οργάνωση και διαχείριση των απορριμμάτων. Συλλέγουμε 30.000,00 τόνους σύμμικτα απορρίμματα ανά έτος, με 18 απορριμματοφόρα, τα οποία συγκεντρώνονται στον Χ.Υ.Τ.Α. Στράτου. Ακόμη 3.500,00 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά ανά έτος με 3 απορριμματοφόρα. Στον Δήμο μας έχουν αναπτυχθεί 1300 κάδοι ανακύκλωσης. Σε πανελλαδικό επίπεδο έχουμε ξεπεράσει το μέσο όρο σε ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Δεν εφησυχάζουμε όμως και γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων. Γι αυτό το λόγο προχωρούμε σε ένα σημαντικό έργο που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων συνολικού προϋπολογισμού 22.008.084 ευρώ το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων & Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και επέκταση του ΧΥΤΑ και μετατροπή του σε ΧΥΤΥ.
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα ως δήμος Αγρινίου που αντιμετωπίζετε και οι πόροι που έχετε στη διάθεση σας επαρκούν για να τα λύσετε;
Δεν θα πρωτοτυπήσω εάν σας πω ότι η καθυστέρηση στην λειτουργία του Κράτους είναι κάποιες φορές απογοητευτική. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινή λειτουργία είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρω μια ιστορία «γραφειοκρατικής τρέλας» όπως καταγράφηκε από τις Υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου όπου απαιτήθηκαν 2.600 υπογραφές για ποσό 2.000 ευρώ το οποίο αφορούσε σε μετακινήσεις υπαλλήλων. Εύκολα συμπεραίνουμε όλοι ότι, προκειμένου η ΤΑ να είναι σε θέση να εκπληρώσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, θα πρέπει να οχυρωθεί και να ενισχυθεί αποτελεσματικά.
Ποια είναι τα βασικά έργα υποδομής που σχεδιάζετε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται επιχειρησιακά;
Αξιοποιήσαμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα για την πόλη μας. Το Αγρίνιο είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που ενέταξε έργο στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) με έργα ύψους 20.980.000 εκ ευρώ. Καταφέραμε να πρωταγωνιστήσουμε με την κατάθεση ενός οραματικού σχεδίου. Και θέλω να πιστέψετε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ήμασταν οι πρώτοι που πήραμε το πράσινο φως. Καταθέσαμε μια μελέτη που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων εντός του αστικού ιστού, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ανάδειξη του υδάτινου στοιχείου, δημιουργία πράσινων δακτυλίων, από το ιστορικό κέντρο έως και την ευρύτερη αστική περιφέρεια, πεζοδρομήσεις και δημιουργία ελεύθερων χώρων. Μέχρι τον Σεπτέμβρη το Αγρίνιο αποκτά 81 ηλεκτρικά ποδήλατα. Συνολικά θα υπάρχουν 9 σταθμοί, οι δύο εκ των οποίων, θα διαθέτουν βάση για ποδήλατα ΑΜΕΑ.
Στα μεγαλύτερα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έχει ενταχθεί η Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το Φράγμα Καστρακίου έως τις κεντρικές δεξαμενές Αγρινίου ύψους 17.728.560 €.
Προχωρούμε στην αναβάθμιση 19 Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και παιδικών χαρών. Ενδυναμώσαμε τις κοινωνικές δομές, προχωρήσαμε σε ανάπλαση κεντρικών οδών, αποκαταστήσαμε τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, προωθήσαμε την αντικατάσταση τμημάτων αποχετευτικού δικτύου της πόλης. Προχωρούμε στην ανέγερση ενός Γυμνασίου και υλοποιούμε τεχνικά έργα σε όλο το μήκος του δήμου. Είναι μόνο μερικά από τα έργα που προγραμματίσαμε με εξασφαλισμένες πιστώσεις και δίνουν νέα πνοή στην πόλη.
Βήμα βήμα χτίζουμε την πόλη που θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.
Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ; Τι ύψους χρηματοδοτήσεων διεκδικείτε;
Σαφώς και χρειαζόμαστε επενδυτικά προγράμματα με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο όμως δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των δήμων. Είναι αναγκαίο να υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση με χρήματα που θα αξιοποιούνται στη λογική του δικού μας δημοκρατικού στρατηγικού σχεδιασμού.
Στο Αγρίνιο καταφέραμε να βάλουμε σε τάξη τα ταμεία του Δήμου. Τα οικονομικά στοιχεία βελτιώνονται κάθε χρόνο και μπορούμε πλέον να λειτουργούμε προς όφελος των Αγρινιωτών.
Τώρα προχωρούμε στο επόμενο στάδιο. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, κυρίως όμως ρισκάρουμε. Αλλάζουμε την πόλη. Αλλάζουμε την είσοδο του Αγρινίου, ομορφαίνουμε τις γειτονιές και χτίζουμε μια πόλη πιο σύγχρονη και πράσινη.
Στην ατζέντα μας υπάρχουν διεκδικήσεις που στηρίζουν το όραμά μας. Η δημιουργία επιχειρηματικού βιομηχανικού πάρκου, έργου απόλυτα αναγκαίου για την προοπτικής ανάπτυξης της πόλης του Αγρινίου. Η ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης και ανάπτυξης της Τριχωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών. Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Και βέβαια η ολοκλήρωση της πρότασης μας για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.
Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων μπορεί να σημάνει πραγματική ανάπτυξη; Η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ μπορεί να συντελεστεί;
Αυτονόητα, θεωρώ κομβικής σημασίας για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, κάτι που άλλωστε αποτελεί θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημάρχων της Χώρας. Η αλήθεια είναι μία. Δεν μπορείς να έχεις αυτοτέλεια των Δήμων χωρίς την, εκ βάθρων, αναδόμηση και ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ενίσχυση των Δήμων και η αύξηση της χρηματοδότησής τους μπορεί να διασφαλίσει τη δημοσιονομική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αφορούν το ρόλο, τις αρμοδιότητες, τους πόρους, την οργάνωση της. Να συζητήσουμε για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την οικονομική μας ανεξαρτησία και τη θεσμική και λειτουργική μας αυτοτέλεια. Μεγάλη σημασία για εμάς έχει η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των Δήμων. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς τοπική ανάπτυξη. Η απάντηση στο ερώτημα σας λοιπόν είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνο εάν κεφαλαιοποιήσουμε την προσπάθεια που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και συντονιστούμε στον κοινό στόχο.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινή λειτουργία είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρω μια ιστορία «γραφειοκρατικής τρέλας» όπως καταγράφηκε από τις Υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου όπου απαιτήθηκαν 2.600 υπογραφές για ποσό 2.000 ευρώ το οποίο αφορούσε σε μετακινήσεις υπαλλήλων» δηλώνει σχετικά. Όμως δεν το βάζει κάτω και πεισμώνει ακόμη περισσότερο όπως φαίνεται. «Στο Αγρίνιο καταφέραμε να βάλουμε σε τάξη τα ταμεία του Δήμου. Τα οικονομικά στοιχεία βελτιώνονται κάθε χρόνο και μπορούμε πλέον να λειτουργούμε προς όφελος των Αγρινιωτών.
Τώρα προχωρούμε στο επόμενο στάδιο. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, κυρίως όμως ρισκάρουμε. Αλλάζουμε την πόλη»
Το αποτύπωμα της πανδημίας για τον Δήμο Αγρινίου σε σχέση με την τοπική επιχειρηματικότητα τι μορφή θα έχει Δήμαρχε; Λάβατε κάποια επιπλέον μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματιών της περιοχής;
Έχει ήδη λάβει μορφή ουσιαστικής στήριξης. Έπειτα από χρόνια οικονομικής ύφεσης, οι επιχειρήσεις της πόλης μας, καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν ένα ακόμη χτύπημα. Είναι ώρα να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Είμαστε στο πλευρό όλων εκείνων που σήκωσαν το βάρος του υποχρεωτικού λουκέτου παρέχοντας οικονομικές ελαφρύνσεις αλλά και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος.
Έγκαιρα, πριν την επανεκκίνηση της αγοράς, πήραμε πρωτοβουλία και ανοίξαμε διάλογο με τους εμπόρους και τους εκπροσώπους της εστίασης. Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προχωρήσαμε σε έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις για την ανακούφιση τους Συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων, προβλέψαμε απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων (5%) και των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0.5%) και τέλος απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά.
Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο καμπάνια στήριξης των επαγγελματιών. Ταυτόχρονα τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την πεζοδρόμηση κεντρικών οδών του Αγρινίου. Στεκόμαστε δίπλα τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί αυτές οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποί τους, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας μας. Όλοι μαζί, με ευθύνη και αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας επαγγελματίες και καταστηματάρχες, κρατάμε όρθια την τοπική αγορά.
Πολλαπλασιάστηκαν οι συμπολίτες σας που στρέφονται λόγω ανάγκης στις κοινωνικές δομές του δήμου κ. Παπαναστασίου;
Δυστυχώς οι ανάγκες αυξήθηκαν. Η συμπαράστασή μας σε όσους πλήττονται αυτή την περίοδο αποτελεί, όχι απλά χρέος, αλλά βαθιά ανάγκη. Ως Δημοτική Αρχή είχαμε έγκαιρα χτίσει μια κοινωνία αλληλεγγύης επιβεβαιώνοντας τη στήριξή μας στις προνοϊακές δομές. Έχουμε απλώσει δίχτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Αυτή η αγκαλιά ανοίγει ακόμη περισσότερο για όλους τους συμπολίτες μας που στρέφονται στις υπηρεσίες του Δήμου αναζητώντας στήριξη.
Ποια είναι η άποψη σας για το άρθρο 93 του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον; Συνολικά κ. Παπαναστασίου τι κάνετε τα απορρίμματα που παράγει ο δήμος;
Όπως έχει γίνει σαφές από την ΚΕΔΕ, η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, σε όλα τα στάδια, είναι ευθύνη και αρμοδιότητα των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού και των φορέων τους. Η συγκρότηση των διαβαθμιδικών φορέων μπορεί να προβλεφθεί μόνο στην περίπτωση που οι φορείς της Α΄ βάθμιας Αυτοδιοίκησης μιας συγκεκριμένης περιφέρειας το επιθυμούν και το προτείνουν οι ίδιοι και σε καμία άλλη περίπτωση.
Στο Αγρίνιο είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη δημιουργία βιώσιμης πόλης, με υποδομές που συμβάλλουν στη βελτίωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργούμε τις βάσεις για αποτελεσματικότερη οργάνωση και διαχείριση των απορριμμάτων. Συλλέγουμε 30.000,00 τόνους σύμμικτα απορρίμματα ανά έτος, με 18 απορριμματοφόρα, τα οποία συγκεντρώνονται στον Χ.Υ.Τ.Α. Στράτου. Ακόμη 3.500,00 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά ανά έτος με 3 απορριμματοφόρα. Στον Δήμο μας έχουν αναπτυχθεί 1300 κάδοι ανακύκλωσης. Σε πανελλαδικό επίπεδο έχουμε ξεπεράσει το μέσο όρο σε ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Δεν εφησυχάζουμε όμως και γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων. Γι αυτό το λόγο προχωρούμε σε ένα σημαντικό έργο που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων συνολικού προϋπολογισμού 22.008.084 ευρώ το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων & Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και επέκταση του ΧΥΤΑ και μετατροπή του σε ΧΥΤΥ.
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα ως δήμος Αγρινίου που αντιμετωπίζετε και οι πόροι που έχετε στη διάθεση σας επαρκούν για να τα λύσετε;
Δεν θα πρωτοτυπήσω εάν σας πω ότι η καθυστέρηση στην λειτουργία του Κράτους είναι κάποιες φορές απογοητευτική. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινή λειτουργία είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρω μια ιστορία «γραφειοκρατικής τρέλας» όπως καταγράφηκε από τις Υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου όπου απαιτήθηκαν 2.600 υπογραφές για ποσό 2.000 ευρώ το οποίο αφορούσε σε μετακινήσεις υπαλλήλων. Εύκολα συμπεραίνουμε όλοι ότι, προκειμένου η ΤΑ να είναι σε θέση να εκπληρώσει τον αναπτυξιακό και κοινωνικό της ρόλο, θα πρέπει να οχυρωθεί και να ενισχυθεί αποτελεσματικά.
Ποια είναι τα βασικά έργα υποδομής που σχεδιάζετε και σε ποιο στάδιο βρίσκονται επιχειρησιακά;
Αξιοποιήσαμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα για την πόλη μας. Το Αγρίνιο είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που ενέταξε έργο στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) με έργα ύψους 20.980.000 εκ ευρώ. Καταφέραμε να πρωταγωνιστήσουμε με την κατάθεση ενός οραματικού σχεδίου. Και θέλω να πιστέψετε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ήμασταν οι πρώτοι που πήραμε το πράσινο φως. Καταθέσαμε μια μελέτη που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων εντός του αστικού ιστού, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ανάδειξη του υδάτινου στοιχείου, δημιουργία πράσινων δακτυλίων, από το ιστορικό κέντρο έως και την ευρύτερη αστική περιφέρεια, πεζοδρομήσεις και δημιουργία ελεύθερων χώρων. Μέχρι τον Σεπτέμβρη το Αγρίνιο αποκτά 81 ηλεκτρικά ποδήλατα. Συνολικά θα υπάρχουν 9 σταθμοί, οι δύο εκ των οποίων, θα διαθέτουν βάση για ποδήλατα ΑΜΕΑ.
Στα μεγαλύτερα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» έχει ενταχθεί η Αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το Φράγμα Καστρακίου έως τις κεντρικές δεξαμενές Αγρινίου ύψους 17.728.560 €.
Προχωρούμε στην αναβάθμιση 19 Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και παιδικών χαρών. Ενδυναμώσαμε τις κοινωνικές δομές, προχωρήσαμε σε ανάπλαση κεντρικών οδών, αποκαταστήσαμε τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, προωθήσαμε την αντικατάσταση τμημάτων αποχετευτικού δικτύου της πόλης. Προχωρούμε στην ανέγερση ενός Γυμνασίου και υλοποιούμε τεχνικά έργα σε όλο το μήκος του δήμου. Είναι μόνο μερικά από τα έργα που προγραμματίσαμε με εξασφαλισμένες πιστώσεις και δίνουν νέα πνοή στην πόλη.
Βήμα βήμα χτίζουμε την πόλη που θέλουμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.
Θα είναι καλό αν οι δημοτικές αρχές αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτικά σχήματα και στο ίδιο το ΕΣΠΑ; Τι ύψους χρηματοδοτήσεων διεκδικείτε;
Σαφώς και χρειαζόμαστε επενδυτικά προγράμματα με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο όμως δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των δήμων. Είναι αναγκαίο να υπάρχει απευθείας χρηματοδότηση με χρήματα που θα αξιοποιούνται στη λογική του δικού μας δημοκρατικού στρατηγικού σχεδιασμού.
Στο Αγρίνιο καταφέραμε να βάλουμε σε τάξη τα ταμεία του Δήμου. Τα οικονομικά στοιχεία βελτιώνονται κάθε χρόνο και μπορούμε πλέον να λειτουργούμε προς όφελος των Αγρινιωτών.
Τώρα προχωρούμε στο επόμενο στάδιο. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, κυρίως όμως ρισκάρουμε. Αλλάζουμε την πόλη. Αλλάζουμε την είσοδο του Αγρινίου, ομορφαίνουμε τις γειτονιές και χτίζουμε μια πόλη πιο σύγχρονη και πράσινη.
Στην ατζέντα μας υπάρχουν διεκδικήσεις που στηρίζουν το όραμά μας. Η δημιουργία επιχειρηματικού βιομηχανικού πάρκου, έργου απόλυτα αναγκαίου για την προοπτικής ανάπτυξης της πόλης του Αγρινίου. Η ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης και ανάπτυξης της Τριχωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών. Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Και βέβαια η ολοκλήρωση της πρότασης μας για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.
Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων μπορεί να σημάνει πραγματική ανάπτυξη; Η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ μπορεί να συντελεστεί;
Αυτονόητα, θεωρώ κομβικής σημασίας για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, κάτι που άλλωστε αποτελεί θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημάρχων της Χώρας. Η αλήθεια είναι μία. Δεν μπορείς να έχεις αυτοτέλεια των Δήμων χωρίς την, εκ βάθρων, αναδόμηση και ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ενίσχυση των Δήμων και η αύξηση της χρηματοδότησής τους μπορεί να διασφαλίσει τη δημοσιονομική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αφορούν το ρόλο, τις αρμοδιότητες, τους πόρους, την οργάνωση της. Να συζητήσουμε για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την οικονομική μας ανεξαρτησία και τη θεσμική και λειτουργική μας αυτοτέλεια. Μεγάλη σημασία για εμάς έχει η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των Δήμων. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς τοπική ανάπτυξη. Η απάντηση στο ερώτημα σας λοιπόν είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνο εάν κεφαλαιοποιήσουμε την προσπάθεια που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια και συντονιστούμε στον κοινό στόχο.
Χρήστος Ράπτης
πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο