Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Κοινωνικό μέρισμα... μετ' εμποδίων για ΑμεΑ και κατηγορία ανέργων

    Με ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αφορά κυρίως τα ΑμεΑ ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για τις αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, που αναφέρουν ότι ενώ πληρούν τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί, το σύστημα απορρίπτει τις αιτήσεις του.

Το πρόβλημα αφορά κυρίως στις περιπτώσεις που οι ΑμεΑ έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα μέλη νοικοκυριού, αλλά υποβάλλουν και δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Επιχειρώντας, λοιπόν, να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα χρησιμοποιώντας το δικό τους ΑΦΜ, το σύστημα τους «κόβει».Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια, αν η αίτηση γίνει από τη μεριά των γονιών τους, τότε το αίτημα γίνεται αποδεκτό.


Υπάρχουν, ωστόσο, καταγγελίες για ελλιπή ενημέρωση, ενώ κάποιοι ενδιαφερόμενοι που επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές έγιναν... μπαλάκι στις υπηρεσίες.

Αναμένεται, πάντως, διευκρίνιση από την ΗΔΙΚΑ, η οποία λογικά θα αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση ΔΕΝ θα πρέπει να υποβάλλεται από το άτομο με αναπηρία, αλλά από το γονέα που τον έχει δηλώσει ως εξαρτώμενο μέλος. Εκτός αν καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα και να γίνονται αποδεκτές απευθείας οι αιτήσεις των ατόμων με αναπηρία που καταθέτουν δική τους ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Οι αιτήσεις, όμως, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου και εύκολα διαπιστώνει κανείς πως ο χρόνος πιέζει...

Άλλη κατηγορία παραπονούμενων για το κοινωνικό μέρισμα είναι ορισμένοι μακροχρόνια ή βραχυχρόνια άνεργοι, με συνολικό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ- όπως δηλαδή ορίζει η ΚΥΑ- οι οποίοι είναι νέοι γονείς, δηλαδή απέκτησαν παιδί μέσα στο 2019. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αιτήσεις «κόβονται» γιατί το σύστημα διαβάζει τις φορολογικές δηλώσεις της περασμένης χρονιάς.

Το Reporter παρακολουθεί το ζήτημα, καταγράφει τα παράπονα των δικαιούχων του μερίσματος και φυσικά θα σας ενημερώσει για κάθε πληροφορία που θα υπάρξει από τις αρμόδιες αρχές, που προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι και 26 Δεκεμβρίου, ενώ από 27 ξεκινά η επιδότηση. Τα λεφτά αυτά πρέπει  να έχουν διανεμηθεί πριν την Πρωτοχρονιά.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο