Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Η τελευταία ευκαιρία των πολιτών για ρύθμιση των χρεών τους προς τους Δήμους, λήγει 31η Δεκεμβρίου. Φαίνεται οι πολίτες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Δήμου Ξηρομέρου.


Είναι γνωστό ότι η θετική ζημία του Δήμου Ξηρομέρου έχει ξεπεράσει τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ, με τα μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρέη να αφορά το κοινωνικό αγαθό του νερού.......

Αυτή την στιγμή και με προθεσμία έως 31 Δεκεμβρίου, ισχύει ο πολύ πρόσφατος Ν. 4621/2019, των 120 δόσεων για την ρύθμιση των χρεών, όπου ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγούν από τον οφειλέτη, σβήνονται αναλόγως πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ το κεφάλαιο του χρέους του, προσαυξήσεις και πρόστιμα σβήνονται στο 100% και αυτό αφορά πρωτίστως κάποιους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που ενώ πάντα είχαν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους δεν περνούσαν από τα ταμεία του Δήμου Ξηρομέρου να πληρώσουν.
Μέχρι την ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου, ο Δήμος Ξηρομέρου, δεν μπορεί να εφαρμόσει κανένα μέτρο είσπραξης και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρακινεί τους πολίτες με διάφορους τρόπους, να προσέλθουν και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εκμεταλλευόμενοι τους πολύ ευνοϊκούς όρους που ο νόμος δίνει, ώστε να απαλλαγούν όσον το δυνατόν πιο ανώδυνα από αυτά.
Τα πράγματα στην στάση του Δήμου Ξηρομέρου θα αλλάξουν άρδην μετά την 31η Δεκεμβρίου, ο οποίος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι θα κινηθεί άμεσα σε δύο κατευθύνσεις, χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις:
1. Εφαρμογή του άρθρου 5 του κανονισμού ύδρευσης, που μιλά για διακοπή της ύδρευσης, σε περιπτώσεις όπου ο υδρολήπτης καθυστερεί την εξόφληση δυο τουλάχιστον λογαριασμών ή λογαριασμό ποσού άνω των 200 €.
2. Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών) με όλα τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις πλέον εντός, ξεκινώντας κατά ομάδες οφειλετών, κάνοντας πρωτίστως αρχή με τους μεγάλους οφειλέτες.
Δικές μας πληροφορίες αναφέρουν, ότι υπάρχει σημαντική ανταπόκριση από τους πολίτες του Δήμου Ξηρομέρου, οι οποίοι προσέρχονται στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, εξοφλούν μέρος των χρεών τους και μπαίνουν στην ρύθμιση των δόσεων.
Πραγματικά θα είναι πολύ άδικο, κάποιοι που αποδεδειγμένα μπορούν να ανταποκριθούν, από αμέλεια, από άγνοια, από αδιαφορία και ότι άλλο, να χάσουν αυτή την ρύθμιση, που σβήνει με κυμαινόμενο ποσοστό, ανάλογα τον επιλεγμένο αριθμό δόσεων, πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Αν ο Δήμος Ξηρομέρου δεν πράξει όλα τα παραπάνω από την 1 Ιανουαρίου 2020, παραβιάζει το άρθρο 227 του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης - Έλεγχος Είσπραξης Εσόδων) και το άρθρο 141 του Ν. 3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων - Αστική ευθύνη) και στους διοικούντες σε αυτή την περίπτωση καταλογίζονται ευθύνες και επιβάλλεται υποχρέωση προς αυτούς να εξοφλήσουν τα χρέη από την προσωπική τους περιουσία.
Γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση, να υπάρχει ειδική μέριμνα, για τους έχοντες πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν και ο τόπος μας είναι τόσο μικρός, που ο Δήμος οφείλει και μπορεί να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί οι συμπολίτες μας.
Αυτό που πάντως είναι σίγουρο είναι, ότι αυτό που συμβαίνει στα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ξηρομέρου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν μπορεί στο κομμάτι των εσόδων κάποιοι πολίτες να πληρώνουν κανονικά και κάποιοι να μην πληρώνουν, γιατί έτσι μάθαμε ή για να είμαστε ακριβείς κάποιοι έτσι μας μάθανε.
Το θέμα απαιτεί δράση, χωρίς να λογαριάσουμε το λεγόμενο πολιτικό κόστος, το οποίο αν γίνουν αυτά που πρέπει, θα μετατραπεί κατά την προσωπική μας γνώμη σε πολιτικό όφελος.
mytikaspress.

6 σχόλια:

  1. Από που φαίνεται ότι ανταποκρίνονται? Κανένας δεν πληρώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τριανταφυλακη παρτα απο αυτους που εχουν και ξερεις ποιοι ειναι .αυτοι που δεν εχουν τι να δωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με το που βγήκε η νέα δημοτική αρχή ανέβασε τα δημοτικα τέλη. Με ποιο δικαίωμα όταν στους εμπρόθεσμους οφειλέτες Δεν γίνεται καμία έκπτωση αντίθετος φορτώνονται και τα χρέη των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι πρώτα να συμμορφωθούν οι πρόεδροι και οι δημοτικοί σύμβουλοι με της παράνομες παροχές και μετά οι πολίτες. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο