Ξεκινούν σήμερα το πρωί, Δευτέρα 16 Μαΐου, οι πανελλήνιες εξετάσεις και υποψήφιοι και γονείς, στην πλειοψηφία τους, διακατέχονται από αγωνία. Συνολικά συμμμετέχουν πάνω από 103.000 υποψήφιοι, που διεκδικούν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις ξεκινούν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και είναι οι πλέον σύνθετες των τελευταίων ετών, από πλευράς οργάνωσης, καθώς θα διεξαχθούν και με το νέο, αλλά και με το παλαιό σύστημα.
Με το ίδιο μάθημα, την Τρίτη, 17 Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α”) που δίνουν με το παλιό σύστημα.
Τα μαθήματα για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλιό και νέο σύστημα συνεξετάζονται.....
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Επίσης, στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.
Συνολικά 103.366 μαθητές θα διεκδικήσουν μία 69.985 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους είναι μαθητές των γενικών λυκείων, που έχουν επιλέξει να εξεταστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή σε τέσσερα μαθήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι που επέλεξαν το παλαιό σύστημα (εξέταση σε έξι μαθήματα) είναι 3.395 και αποτελούν το 4% των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ.
Όσον αφορά τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ο αριθμός όσων επέλεξε το παλαιό σύστημα με την Ομάδα Α (υποψήφιοι για ΤΕΙ- με 4 μαθήματα εξέταση) ήταν 2.457, αποτελώντας το 13.8% συνολικά των συμμετεχόντων των Ημερησίων ΕΠΑΛ. Επίσης, υπήρχαν και 56 υποψήφιοι που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με την Ομάδα Β των Ημερησίων ΕΠΑΛ.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 08:00.Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Στη Δυτική Ελλάδα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών είναι 6.933 συνολικά με το παλιό και με το νέο σύστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας που έχει στη διάθεσή του το thebest.gr συνολικά οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που θα διαγωνιστούν και με το παλιό και με το νέο σύστημα, ανέρχονται σε 6.933
Αναλυτικά οι υποψήφιοι ανά νομό
Όσον αφορά στους υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια, οι οποίοι θα εξεταστούν με το νέο σύστημα των 4 ή 5 μαθημάτων, ο αριθμός τους και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ανέρχεται σε 5.294.
Στην Αχαΐα οι υποψήφιοι είναι 2528, στην Αιτωλοακαρνανία 1757 και στην Ηλεία 1009
Με το παλιό σύστημα των έξι μαθημάτων θα διαγωνιστούν από τα ΓΕΛ ΚΑΙΣ τους τρεις νομούς 202 μαθητές. 98 στην Αχαΐα, 77 στην Αιτωλοακαρνανία και 27 στην Ηλεία.
Συνολικά οι υποψήφιοι των πανελληνίων και των δύο συστημάτων,που αποφοιτούν από ΓΕΛ, είναι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 5.496.
ΕΠΑΛ
Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που επέλεξαν το νέο σύστημα είναι και στους τρεις νομούς 1148.
Στην Αχαΐα θα διαγωνιστούν 577, στην Αιτωλοακαρνανία 354 και στην Ηλεία 217.
Με το παλιο σύστημα οι απόφοιτοι ΓΕΛ που θα διαγωνιστούν και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το παλιό σύστημα είναι 289.
Στην Αχαΐα 200, στην Αιτωλοακαρνανία 62 και στην Ηλεία 27.
Συνολικά οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ και των δύο συστημάτων στην Περιφέρεια ανέρχονται σε 1.437
Συνολικά όλοι οι υποψήφιοι των πανελληνίων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι 6.933
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι υποψήφιοι έχουν τις εξής υποχρεώσεις:
Οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.
Αν ο υποψήφιος που εξετάζεται στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέταση του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από την τριμελή Λυκειακή Επιτροπή και τον γραμματέα αυτής. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.
Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμ. 1461 και 1462/2015, αποφάσεις του αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι, κατά την διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό!
Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων αναφέρεται ότι κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων. Κατά συνέπεια η απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια των εξετάσεων και η συνακόλουθη κύρωση του μηδενισμού του γραπτού δοκιμίου του κατόχου του, αποτελούν «αναλογικό περιορισμό του δικαιώματος του εξεταζομένου για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».
Παράλληλα, οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Διακαστηρίου, αναφέρουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία που προβλέπει τον μηδενισμό του γραπτού στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος έχει επάνω του κινητό τηλέφωνο, δεν παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς, αφενός τα νομοθετικά αυτά μέτρα «αποβλέπουν στην εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εξετάσεις όλων των εξεταζομένων, αφετέρου δε, τα αντικείμενα και τα μέσα των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν για δολίευση των εξετάσεων».
με πληροφορίες από newsit.gr κ in.gr
thebest.gr
http://www.agriniopress.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο