Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Γάμπαρες: Ψάρεμα στον Αμβρακικό κόλπο

   «Γαρίδες; Ναι, αλλά Αμβρακικού» λέει ο Ρότζερ Μουρ στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Για τα μάτια σου μόνο» που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Και πράγματι οι γαρίδες του κόλπου είναι ιδιαίτερες, μαγειρεμένες απλά ή πιο πολύπλοκα.
    Η γάμπαρη Αμβρακικού, αυτή η ενδημική γαρίδα, είναι ένα προϊόν το οποίο ψαρεύετε εδώ και αιώνες στις όχθες γύρω από τον κόλπο. Γενιές ψαράδων ζουν από τη γάμπαρη και θα συνεχίσουν όσο ο Αμβρακικός παραμένει υγιείς και το απόθεμα της γαρίδας σε ασφαλή επίπεδα.
       Ο Γιώργος Δήμος μαζί με τον αδερφό του Αποστόλη μας φιλοξένησαν για μια ολόκληρη βραδιά στο σκάφος τους και μας έδειξαν πως ακριβώς γίνεται το ψάρεμα της γάμπαρης. Ξεκινώντας στις 8 το βράδυ ρίξαμε δίχτυα στον Αμβρακικό και τα μαζέψαμε γύρω στις 10....



"Είναι καλή βραδιά" μας είπε ο Γιώργος ο οποίος κάνει αυτή την δουλειά για περισσότερα απο 20 χρόνια. Επιστρέψαμε στο λιμάνι όπου τους περίμεναν τα υπόλλοιπα μέλη της οικογένειας προκειμένου να καθαρίσουν όλοι μαζί τα δίχτυα.
       Η ώρα πήγε 3 τα ξημερώματα και η βάρκα ξανα βγήκε στα ανοιχτά για να ρίξουν και πάλι τα δίχτυα. Νωρίς το πρωί παρέδωσαν στον ψαρά περίπου 10 κιλά γάμπαρες. Η τιμή της αυτήν την εποχή για το κοινό είναι αρκετά "τσιμπημένη" αφού φτάνει τα 25 ευρώ το κιλό. Οι ψαράδες όμως πωλούν προς 13-15 ευρώ το κιλό. Είναι σκληρή δουλειά μας λένε τα δυο αδέρφια.
"Δεν είναι εύκολο να αφιερώνεις την ζωή σου στη θάλασσα... Έχουμε ξεχάσει το σπίτι μας, τον ύπνο μας τους δικούς μας ανθρώπους. Όλη μας η ζωή είναι μέσα στη βάρκα"
    Το ψάρεμα της γάμπαρης κορυφώνεται τους μήνες Μαίο και Ιούνιο ενώ τον Ιούλιο απαγορεύεται.

Βικτωρία Δαράτου
http://pelop.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο