Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Βενεζουέλα: Στο Καράκας λιντσάρουν δίχως έλεος

Απαυδισμένοι με την έλλειψη ασφάλειας και την αδράνεια των Αρχών, οι κάτοικοι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους

Πολιτική κρίση και πόλωση, εντεινόμενες οικονομικές δυσκολίες, υπερπληθωρισμός, ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, υποβάθμιση των συνθηκών ζωής. Αυτό είναι το φόντο πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται στους δρόμους του Καράκας αφίσες με τη στεγνή όσο και κυριολεκτική προειδοποίηση: «Εδώ λιντσάρουμε».
Ο Λουίς Ντασίλβα έχει ένα ταπεινό εστιατόριο στην calle B, έναν δρόμο της συνοικίας Λος Ρούισες. Τον χρησιμοποιούν συχνά ως οδό διαφυγής πορτοφολάδες και άλλοι θρασύτεροι ληστές οπλισμένοι με μαχαίρια που δρουν κοντά στον σταθμό του μετρό Λος Κορτίγος. «Δεν βγαίνουν πλέον σώοι από δω», λέει ο Ντασίλβα. «Απαυδισμένοι .....................
με την έλλειψη ασφάλειας και την αδράνεια των Αρχών, οι κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν μόνοι τους δικαιοσύνη». Ο Κάρλος, ένας από τους κατοίκους του δρόμου, διαβεβαιώνει πως έχει δει καμιά δεκαριά λιντσαρίσματα από την αρχή της χρονιάς. «Οταν ακούω κόσμο να φωνάζει "κλέφτης", ξέρω πως ξεκινάει το δράμα», δήλωσε στον ανταποκριτή της «Monde».
«Περαστικοί στριμώχνουν τον τύπο, ένα πλήθος μαζεύεται. Αναγκάζομαι να ανεβάζω τον ήχο στην τηλεόραση για να μην ακούει ο πεντάχρονος γιος μου τις φωνές. Υπάρχει κόσμος στα παράθυρα. Κάποιοι, κυρίως γυναίκες, ικετεύουν τον όχλο να σταματήσει. Αλλοι φωνάζουν "σκοτώστε τον, σκοτώστε τον!". Την τελευταία φορά, είδα έναν τύπο να πλησιάζει με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ, έπειτα άκουσα τα χτυπήματα. Μετά, σιωπή.

Η αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Κι όμως, μια κινητή μονάδα βρίσκεται πάντα στη γωνία του δρόμου για να προσέχει τα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης VTV». Στις 4 Απριλίου, τρεις δρόμους πιο πέρα, ο όχλος λιντσάρισε και έβαλε φωτιά «από λάθος» σε έναν 42χρονο άνδρα. Ο Κάρλος θέλει να μετακομίσει.

ΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ θεωρείται σήμερα η πλέον επικίνδυνη πόλη στον κόσμο. Σύμφωνα με τη δημόσια εισαγγελέα, το πρώτο τρίμηνο του έτους διαπράχθηκαν 4.696 ανθρωποκτονίες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Βίας της Βενεζουέλας, 6 εγκλήματα στα 10 δεν καταγγέλλονται στην αστυνομία. Επίσης 6 στους 10  παραβάτες του νόμου αφήνονται ελεύθεροι λίγες ημέρες από τη σύλληψή τους. Ποσοστό υψηλότερο του 90% των εγκλημάτων μένουν ατιμώρητα. «Ο κόσμος δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Τα λιντσαρίσματα είναι μια παράλογη και απελπισμένη απάντηση σε αυτή την κρίση», λέει ο Ραφαέλ Ουσκατέγκι, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σχολαστικότατος (και καπετάν φασαρίας…) όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, ο Ούγκο Τσάβες ποτέ δεν αξιολόγησε σωστά τις απαιτήσεις της ασφάλειας των πολιτών. Ο διάδοχός του, Νικολάς Μαδούρο, μοιάζει ανήμπορος να καταλάβει το εύρος του προβλήματος, πόσω μάλλον να το λύσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Βίας της Βενεζουέλας Ρομπέρτο Μπρισένιο, πάνω από 60% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της πρακτικής του λιντσαρίσματος.

«Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ δεν είναι καινούργια στη Βενεζουέλα», επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Λουίς Καντένιο, επικεφαλής της οργάνωσης Paz Activa. «Λιντσαρίσματα συνέβαιναν όμως παλαιότερα μόνο σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές και για εγκλήματα που θεωρούνταν ιδιαίτερα απεχθή, όπως η σεξουαλική κακοποίηση ή η δολοφονία παιδιού. Και όχι πάνω από 10-12 τον χρόνο. Τώρα το φαινόμενο έχει επεκταθεί στις πόλεις, τόσο στις λαϊκές όσο και στις πιο πλούσιες συνοικίες. Και μπορεί να λιντσάρουν κάποιον ακόμη και για μια κλοπή κινητού τηλεφώνου. Εδώ ισχύει πλέον το "θάνατον αντί οφθαλμού, θάνατον αντί οδόντος"».
74 λιντσαρίσματα έχουν καταγραφεί επισήμως στο Καράκας από τις αρχές του έτους – σε 50% των περιπτώσεων, με κατάληξη τον θάνατο. Ο Εφρέμ Βέγκας, πάντως, χειρουργός στο νοσοκομείο του Κότσε, νότια του Καράκας, διαβεβαιώνει πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος: «Κάθε εβδομάδα βλέπουμε εδώ στα επείγοντα ένα με δύο θύματα λιντσαρίσματος».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο