Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Κυκλοφορεί το έργο «Τα Αιτωλοακαρνανικά Σπήλαια» του Ιωάννη Ζαβιτσανάκη

       Κυκλοφόρησε το νέο εκδοτικό έργο, του αρχαιολόγου – σπηλαιολόγου ερευνητή Ιωάννη Ζαβιτσανάκη, 11 χρόνια μετά από το βιβλίο του «Σπηλαιολογικός Οδηγός Αιτωλοακαρνανίας» (Δεκέμβρης 2005).
  Το έργο, τιτλοφορείται «Τα Αιτωλοακαρνανικά Σπήλαια» (Απρίλης 2016).
      Ο μοναδικός σπηλαιολόγος της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από τις 180 σελίδες του βιβλίου – φωτογραφικού λευκώματος αυτού, παρουσιάζει το πρωτογενές ερευνητικό υλικό που προέκυψε από τη 15ετή σπηλαιολογική έρευνά του στο μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδας...........

 
    Με περιγραφικά κείμενα και 600 φωτογραφίες επιλεγμένες από το προσωπικό του αρχείο των 22.000+ φωτογραφιών, παρουσιάζει 130 καρστικούς σχηματισμούς που τους επέλεξε, από το σύνολο των γεωλογικών μορφωμάτων που έχει εξερευνήσει στην Αιτωλοακαρνανία.
   Σπήλαια, βάραθρα, σπηλαιοβάραθρα, καταβόθρες, διακλάσεις, δολίνες, λιμναία σπήλαια, υπόγειες κοίτες ποταμών, σπηλαιοπηγές, σπηλαιοεκκλησίες, μεσαιωνικά σπηλαιοασκηταριά και σπηλαιομονάστηρα … παρουσιάζονται σε αυτή την πολυτελή, σκληρόδετη – πανόδετη έκδοση, ταξινομημένα σε 8 γεωγραφικές περιοχές που καλύπτουν το σύνολο του νομού.
    “Σκοπός του έργου αυτού”, όπως ο ίδιος ο σπηλαιολόγος μας τονίζει, “είναι να κάνει γνωστούς στο ευρύ κοινό τους άγνωστους θησαυρούς των εγκάτων της Αιτωλοακαρνανικής γης. Ώστε να τύχουν σεβασμού, προστασίας και προβολής – αξιοποίησης, τόσο από τους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται, όσο και από τις Αρχές του τόπου.
    Αρχές που, αν και αποτελεί υποχρέωσή τους εκ του ρόλου τους η συμβολή στην προβολή, τόσο των φυσικών μνημείων του, όσο και των ανθρώπινων – αρχαιολογικών που συνδέονται με αυτά, αρνήθηκαν να συμβάλλουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης. Τόσο ο Δήμος Μεσολογγίου, δια του δημάρχου Νίκου Καραπάνου, όσο και η Περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, δια της αντιπεριφερειάρχη Χριστίνας Σταρακά – και παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους περί του αντιθέτου. Επίσης, αρνήθηκαν και άλλοι φορείς να συνδράμουν στη δημιουργία του έργου αυτού, όπως ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου δια του Δ.Σ. του, φορέας που υπoτίθεται ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του τόπου.
      Ωστόσο, το έργο υλοποιήθηκε. Και αποτελεί ένα μόνο από τα πολλά ευεργετικά για τον τόπο αποτελέσματα, της σπηλαιολογικής έρευνας που ο Ιωάννης Ζαβιτσανάκης πραγματοποιεί στην Αιτωλοακαρνανία.
     Η δημιουργία του αρχείου Αιτωλοακαρνανικών σπηλαίων στην αρμόδια αρχή του Υπουργείου Πολιτισμού, με βάση τα σπηλαιολογικά – ερευνητικά δελτία του … η αρχαιολογική έρευνα – ανασκαφή σε σπήλαια, η οποία ακολουθεί το δικό του ερευνητικό έργο κατόπιν κινητοποίησης των αρμοδίων Αρχών βάση της ενημέρωσή τους από τον ίδιο για τα ερευνητικά συμπεράσματά του, ανασκαφική έρευνα σαν αυτή που βρίσκεται εν εξελίξει στο σπήλαιο Γούβας Μάστρου Μεσολογγίου …  είναι μερικές ακόμη από τις θετικές συνέπειες της εργασίας του στο Αιτωλοακαρνανικό πεδίο.
     “Εργασίας που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί”, καταλήγει ο ερευνητής, “έστω και χωρίς την υποστήριξη από κανέναν φορέα και από καμμία Αρχή, όπως όλα αυτά τα χρόνια συμβαίνει, παρά μόνο με την ηθική στήριξη των ανθρώπων αυτού του τόπου”.

 http://cavemania.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο