Τα χωριά της δυτικής Λευκάδας και ιδιαίτερα τα τρία νοτιότερα, Κομηλιό, Δράγανο και Αθάνι, έχουν την κακή τύχη να πρωταγωνιστούν αιώνες τώρα κάθε φορά που ο εγκέλαδος επισκέπτεται το νησί.
Στο Σεισμολόγιο Λευκάδας του Π.Γ. Ροντογιάννη, αναφορά ιδιαίτερη στην περιοχή συναντάται ήδη από το 1704 και στη συνέχεια σε όλους τους μετέπειτα σεισμούς. Αναφέρονται κάθε φορά μαρτυρίες για ολική ή μερική καταστροφή των συγκεκριμένων χωριών.....
Στο Δράγανο και το Αθάνι εντοπίζονται και αυτή τη φορά τα περισσότερα προβλήματα.
Μπαίνοντας στο Αθάνι, το πρώτο πλέον που συναντάς είναι η ισοπεδωμένη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σε ένα μικρό ύψωμα αριστερά του δρόμου στην είσοδο του χωριού δέσποζε μέχρι την παραμονή του σεισμού της 17ης Νοέμβρη, η πρόσφατα ανακαινισμένη εκκλησία και το κοιμητήριο.
Αναφορές για την εκκλησία υπάρχουν από το 1824 (το βιβλίο βαφτίσεων, γάμων και θανάτων του ναού) οπότε σίγουρα προϋπήρχε και ίσως η κτίση της να είναι του 18ου αιώνα χωρίς να αποκλείεται να είναι και παλαιότερη.
Μεταγενέστερες αναφορές για το ναό υπάρχουν σε έγγραφα επιθεώρησης του 1882, με εφημέριο τότε τον ιερέα Αντώνιο Αρβανίτη.
Δείτε πως ήταν η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής το καλοκαίρι του 2015:
Και πως είναι μετά το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015:
Το κείμενο και οι φωτογραφίες του καλοκαιριού είναι της Χρυσούλας Σκλαβενίτη.
http://www.mylefkada.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο