Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Στόχος η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας να γίνει υπόδειγμα διαχείρισης απορριμμάτων – Σύσκεψη Απ. Κατσιφάρα με τον Γ.Γ. Ευ. Καπετάνιο, Αντιπεριφερειάρχες και Δημάρχους

        Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαβούλευση με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας ώστε να διαμορφωθούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που θα ενσωματωθούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελου Καπετάνιου και των Δημάρχων της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.
       Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ο ΠΕΣΔΑ με βάση την εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης, όπως επίσης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διατεθούν για την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται, όπως θα προκύψει από τις προτάσεις που θα κατατεθούν και θα εγκριθούν, με τους Δημάρχους να παρουσιάζουν τις μέχρι τώρα προτάσεις τους για την διαχείριση των απορριμμάτων τους σε τοπικό επίπεδο και να συζητούν τόσο με τον Γενικό Γραμματέα, όσο και με τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες για τον καλύτερο συνδυασμό όλων αυτών και τη ρεαλιστικότερη εφαρμογή τους..........

 
    Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα Τοπικά Σχέδια ώστε να ενσωματωθούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας και για αυτό το λόγο έχουν ήδη γίνει συναντήσεις και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες με τους Δήμους, ενώ υπάρχει συνεχής συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες ώστε να διαμορφωθούν τα τελικά Τοπικά Σχέδια και να κατατεθούν μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
    «Δεν αρκούν οι συζητήσεις. Πρέπει να πάμε στην πράξη. Όλοι μαζί με συνεργασία, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό και ανοικτό μυαλό θα πρέπει να βρούμε τη λύση στο μείζον ζήτημα των σκουπιδιών που απασχολεί την Περιφέρειά μας. Πρέπει να παλέψουμε και να στηρίξουμε τον Σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν για μια ρεαλιστική λύση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας: «Έχουμε περιορισμένο χρόνο μπροστά μας, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέλουμε να έχουμε το περιβάλλον ως ένα συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα, να διαμορφώσουμε μια νέα αρχή, με ένα νέο όραμα και από εκεί να περάσουμε σε μια βιώσιμη οικονομία. Έχουμε την πολιτική βούληση να αλλάξουμε τα δεδομένα, όμως πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, οι πολίτες, η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια και το κεντρικό κράτος».
       Από την πλευρά του ο Γ.Γ. κ. Καπετάνιος σημείωσε πως ο νέος εθνικός σχεδιασμός βάσει του οποίου πρέπει όλες οι Περιφέρειες να συμπράξουν, θα περιέχει τις τοπικές δράσεις που θα δίνουν έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην προδιαλογή των υλικών.
     «Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, όμως σιγά- σιγά και με συνεργασία θα μπορέσουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να το καταφέρουμε. Θα πατήσουμε σε στέρεες γραμμές για να σχεδιάσει η Περιφέρεια σωστά τον Σχεδιασμό της ελέγχοντας και τα Τοπικά Σχέδια που θα δοθούν, ώστε τάχιστα μετά να γίνουν οι μελέτες που απαιτούνται για να ενταχθούν ως δράσεις και έργα και να εφαρμοστούν. Αυτό θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει, όμως υπάρχουν και μελετώνται και ενδιάμεσες λύσεις για να βρεθεί κάτι προσωρινό» επεσήμανε ο κ. Καπετάνιος και κατέληξε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σημαντική και μεγάλη Περιφέρεια και στόχος μας με την υλοποίηση όλων αυτών των έργων, είναι να αποτελέσει πρότυπο και υπόδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων για ολόκληρη τη χώρα».
       Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Γ.Γ. Ευάγγελου Καπετάνιου και του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Υφαντής, η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπούλου, οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, Αιγιαλείας Αθανάσιος Παναγόπουλος, Ακτίου – Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης, Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ – Ιωσήφ Μοράντ, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσιος Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Αθανάσιος Καρπής, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Θέρμου Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, Ξηρομέρου Ερωτόκριτος Γαλούνης, Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Πηνειού Αλέξιος Καστρινός, Ζαχάρως Νίκος Φάμελος.
      Επιπλέον, έλαβαν μέρος Αντιδήμαρχοι από όλους τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ αυτών, των Δήμων Καλαβρύτων, Πύργου κ.α., στελέχη από το Υπουργείο, οι οποίοι συνόδευαν τον Γενικό Γραμματέα, καθώς και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και των Δήμων.
      Πριν τη σύσκεψη με τους Δημάρχους, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Γ.Γ. κ. Καπετάνιο και τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Γ. Αλεξόπουλου, Χ. Σταρακά, Γ. Γεωργιόπουλου και Ν. Υφαντή.

2 σχόλια:

  1. Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΓΑΛΟΥΝΗ(ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ) ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ 740.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΜΗΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταθέτω πρός τον Κ.Αντιπεριφερειάρχη μια πρόταση γιά την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην περιφερειά μας.Πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία μετά από ένα ολοκληρομένο σχέδιο να αποκαταστήσουμε εγκατελειμένους λατομικούς χώρους.Ολες οι τεχνικές υπηρεσίες πρέπει να καταγράψουν στην περιοχή τους, όλους τους χώρους τών πρώην λατομείων και να συντάξουν τις σχετικές μελέτες αποκαταστασή τους χρησιμοποιόντας καί στερεά απόβλητα μαζί με οποιοδήποτε άλλο υλικό κρίνεται απαραίτητο. Ετσι όλοι οι χώροι τών πρώην λατομείων θά μετατραπούν
    μετά καί από την κατάλληλη δεντροφύντευση σε χώροι πρασινού.
    ΠΑΤΣΗΣ Σταύρος Δασικός υπάλληλος ( Δασοφύλακας)
    Γραμματέας τύπου και οργανωτικού Συλλόγου δασοφυλάκων αποκεντρωμένης διοίκησης Πελ/σου,Δυτικής Ελλάδας& Ιονίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο