Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Έκτακτο Δελτίο για καύσωνα – Μέτρα προστασίας και κλιματιζόμενες αίθουσες

Έκτακτο δελτίο για πολύ υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, όπως ενημερώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το οποίο αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από σήμερα Τρίτη 28-07-2015 μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 31-07-2015.
Συγκεκριμένα, σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.....


Πιο αναλυτικά:
1. Σήμερα Τρίτη (28/7/15) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.
2. Το τριήμερο Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή (29-31/7/15), το θερμόμετρο θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 39-41 βαθμούς και στις νησιώτικες περιοχές τους 35-37 βαθμούς (κυρίως στο Ιόνιο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου).
3. Από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (31/7/15) και από τα βόρεια αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χωρά το Σάββατο (01/08/15).
Όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο στις πόλεις και γι’ αυτό οι δημόσιες υπηρεσίες και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα.

Προστατευτικά μέτρα και οδηγίες για τον καύσωνα
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. 
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. 
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού. 
Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά. 
Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου. 
Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος. 
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης. 

Ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τα νεογνά και βρέφη
Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. 
Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ. 
Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη. 
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο. 

Ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τους ηλικιωμένους
Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα. 
Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση. 
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα. 
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα. 

*Να σημειωθεί πως στην σελίδα του Facebook της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (στην ενότητα Σημειώσεις, https://www.facebook.com/pde.rwg/notes), έχουν αναρτηθεί επικαιροποιημένες οι οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα και από δασικές πυρκαγιές, καθώς και ο Πανευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112.

Κλιματιζόμενες αίθουσες
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες για τις Κλιματιζόμενες  Αίθουσες που υπάρχουν στους Δήμους προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτές ομάδες του πληθυσμού που χρίζουν βοήθεια ( ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, άστεγοι κ.α) . 
Στο  Δήμο Πατρέων: Τα ΚΑΠΗ που βρίσκονται επί των οδών:
1. Βοσπόρου 7 & Ιωνίας τηλ. 2610311060
2. Ν. Καζαντζάκη 21 & Κλεάνθη τηλ 2610543907
3. Αιδηψού 2 ηλ. 2610339638
Στο Δήμο Ήλιδας: 
1. Η αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου δυναμικότητας 300 ατόμων 
2. Η αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου 
3. ΤΟ ΚΑΠΗ στην ΔΕ Αμαλιάδας 
4. Το Δημοτικό κατάστημα στη ΔΕ Πηνείας
Στο Δήμο Ναυπακτίας: 
1. Το Δημαρχείο του Δήμου Ναυπακτίας 
2. Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (πρώην κτήριο Ξενια) 
Στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης: 
1. Το Δημαρχείο του Δήμου 
2. Τα ΚΑΠΗ Λεχαινών, Βάρδας και Ανδραβίδας
3. Το ΚΕΠ & το Δημοτικό κατάστημα στη ΔΚ Βάρδας 
4. Το ΚΕΠ & το Δημοτικό κατάστημα στη ΔΕ Ανδραβίδας 
5. Το Δημοτικό κατάστημα στη ΔΚ Κυλλήνης 
Στο Δήμο Αμφιλοχίας: 
1. Το ΚΑΠΗ του Δημου τηλ. 2642023800
2. Τα ΚΕΠ του Δήμου 
Στο Δήμο Πηνειού: 
1. Οι αίθουσες (προθάλαμοι) όλων των Δημοτικών Κτηρίων 
Στο Δήμου Πύργου: 
1. Το κλειστό Γυμναστήριο μπάσκετ  τηλ 2621034005
Στο Δήμο ΙΠ Μεσολογγίου: 
1. Η αίθουσα πρώην ΚΑΠΗ Μεσολογγίου επί της οδού Σπ. Τρικούπη 3 
Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας:
1. Στη ΔΕ Αρχαίας Ολυμπίας: Το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, Το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), το Κλειστό Γυμναστήριο Γυμνασίου 
2. Στη ΔΕ Φολοης: Το Δημοτικό κατάστημα (έδρα Λάλα) 
3. Στη ΔΕ Λάμπειας: Το Δημοτικό κατάστημα 
4. Στη ΔΕ Λασιώνας: ΤΟ Δημοτικό κατάστημα (έδρα Πανόπουλο)   
Στο Δήμο Αιγιάλειας: 
1. Στη ΔΕ Αιγίου: οι αίθουσες των ΚΑΠΗ (Ν. Πλαστήρα και Μελετοπουλων) 
2. Στη ΔΕ Ακράτας: Η αίθουσα παραπλεύρως του τέως Δημαρχείου Ακράτας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο