Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
«Τα Κόροντα»
έστειλε στις 7/2/2015 το παρακάτω υπόμνημα προς την Έφορο της ΛΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κα Ολυμπία Βικάτου με θέμα την αναγνώριση ως μνημείου του Κάστρου των Κορόντων.
Κυρία Έφορε,
Με το παρόν υπόμνημα θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το αρχαίο κάστρο του χωριού μας, τα Κόροντα, και για την ανάγκη αυτό να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί μαζί με τις άλλες αρχαιότητες του νομού μας.
Για την ιστορία της πόλης των Κορόντων και τη λειτουργία της μέσα από το κοινό των Ακαρνάνων θα ενημερωθείτε από όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Αλέξανδρου Σάββα με τον τίτλο «ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ», εκδ. 1983 σελ. 45-56, καθώς και από τα επισυναπτόμενα στο παρόν υπόμνημα σχετικά δημοσιεύματα.......
Επειδή το κάστρο μας έχει πραγματικά εγκαταλειφθεί, ζητάμε από σας, ως αρμόδια υπηρεσία, ναπροβείτε στα εξής:
1)-Να ενεργήσετε για την αναγνώρισή του, ως μνημείου.
2)-Για την αξιοποίησή του να προγραμματίσετε ανασκαφές σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις Αρχαιολογικές σχολές.
Να σημειωθεί ότι οι ανασκαφικές εργασίες στα Κόροντα μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστες. Ο Σωτηριάδης στα 1906 πραγματοποίησε μια μικρή έρευνα για την ανακάλυψη και έρευνα μόνο μυκηναϊκών τάφων.
Επίσης στα 1956 ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ν.Ζαφειρόπουλος, με δαπάνες της Κοινότητας Χρυσοβίτσας, πραγματοποίησε μια μικρή ανασκαφική εργασία με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ο ναός, πολύ ενδιαφέρον κτίσμα του Δ’ π.Χ. αιώνα, η αγορά με πολλά ενδιαφέροντα κτίσματα και μια θαυμάσια δεξαμενή.
Έκτοτε, δυστυχώς, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία άλλη ανασκαφική εργασία. Το Κάστρο έχει εγκαταλειφθεί, η φύλαξή του είναι εντελώς τυπική κι έχειαφεθεί στις ορέξεις των αρχαιοκαπήλων.
3)-Να χαραχτεί ένα μονοπάτι, που θα οδηγεί πάνω στο Κάστρο, για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών, γιατί η επίσκεψή του σήμερα απαιτεί ικανότητες ορειβάτη. Επίσης πρέπει, μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο αρχαιοφύλακα να καθαρίζεται τακτικά ο αρχαιολογικός χώρος από τα κλαδιά των δέντρων, τους θάμνους και τα ξερά χόρτα. Στον τομέα αυτό, δηλαδή του καθαρισμού, να θεωρείτε δεδομένη την βοήθεια των μελών του Συλλόγου μας.
4)-Να γίνει η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου. Συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να καθορισθούν τα όρια του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Κορόντων. Έτσι θα προστατευθεί ο χώρος από τυχόν καταπατήσεις.
Δεσμευόμαστε για το τελευταίο θέμα και προς υποβοήθησή σας να σας προσκομίσουμε σύντομα τοπογραφικό διάγραμμα του αρχαιολογικού χώρου,το οποίο συντάσσει ο συγχωριανός μας τοπογράφος - μηχανικός Δημήτρης Β. Κίσσας, Σουλίου 49,30100 Αγρίνιο, τηλ. 26410-20078, 697-4126663.
Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας και ευχόμαστε να πετύχουν οι προσπάθειές σας για την ανάδειξη των μνημείων μας.
Για το Δ.Σ.
Ο Προεδρος Η Γενική Γραμματέας
Ταξιάρχης Σάββας Καλλιρρόη Γεωργούλα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο