Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ο γητευτής του ατσαλιού Π. Ρηγάλος από τον Καραϊσκάκη Ξηρομέρου και τα λευκαδίτικα μαχαίρια (video)

       Από τον Πορσάνο μαχαιροποιό Πέτρο Κατοπώδη ο οποίος είχε φύγει από την Λευκάδα και ζούσε μόνιμα στον Αστακό, έμαθε την τέχνη ο Παναγιώτης Ρηγάλος από το χωριό Καραϊσκάκη της Αιτωλοακαρνανίας. Ο μαστρο-Πάνος του οποίου τα μαχαίρια μπορεί κανείς να τα θεωρήσει αληθινά έργα τέχνης, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να «βάφει» το ατσάλι και να φτιάχνει με τον αυθεντικό τρόπο Λευκαδίτικα «Πορσάνικα» Μαχαίρια.

      Η ιστορία των Λευκαδίτικων μαχαιριών ξεκινάει από τα χρόνια των Ενετών )1684-1789). Όταν οι Ενετοί κατέλαβαν το νησί από τους Τούρκους, προκειμένου να είναι παραγωγικό και να τους προσφέρει συνάλλαγμα οργάνωσαν την οικονομία του σε μορφή συντεχνιών.
     Όπως υπήρχαν συντεχνίες σιδεράδων, ξυλουργών, βαρελάδων κ.ο.κ. υπήρξε και συντεχνία μαχαιροποιών. Οι μαχαιροποιοί μάλιστα αυτοί, με προεξάρχουσα οικογένεια τους Κατωποδαίους από τον Πόρο, έφτασαν την τέχνη τόσο ψηλά ώστε να θεωρείται το Λευκαδίτικο μαχαίρι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο........    Από τον Πορσάνο μαχαιροποιό Πέτρο Κατοπώδη ο οποίος είχε φύγει από την Λευκάδα και ζούσε μόνιμα στον Αστακό, έμαθε την τέχνη ο Παναγιώτης Ρηγάλος από το χωριό Καραϊσκάκη της Αιτωλοακαρνανίας. Ο μαστρο-Πάνος του οποίου τα μαχαίρια μπορεί κανείς να τα θεωρήσει αληθινά έργα τέχνης, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να «βάφει» το ατσάλι και να φτιάχνει με τον αυθεντικό τρόπο Λευκαδίτικα «Πορσάνικα» Μαχαίρια.
    Τα Λευκαδίτικα μαχαίρια και για τον μαχαιροποιό Παναγιώτη Ρηγάλο είχε σαν θέμα η μεταπτυχιακή διατριβή του εκπαιδευτικού και λαογράφου Μάνθου Σταμούλη η οποία παρουσιάστηκε την Κυριακή 22/1/12 στο Αγρίνιο.
   Τον Φεβρουάριο του 2010 στην Λευκάδα πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια κατασκευής Λευκαδίτικου Μαχαιριού που διοργάνωσε η ΝΕΛΕ Λευκάδας με υπεύθυνο τον λαογράφο Σπύρο Σκλαβενίτη, όπου ο Καρσάνος μαχαιροποιός Τέλης Βλάχος «Ζλούμης» που είχε μάθει την τέχνη από τον Σταύρο Κατωπόδη, έδειξε τον τρόπο κατασκευής αυτών των ιδιαίτερων αντικειμένων σε περίπου 20 μαθητευόμενους από τους οποίους περίπου οι μισοί σήμερα κατασκευάζουν μαχαίρια με τον παραδοσιακό τρόπο.
     Την Κυριακή 29 Ιουλίου στα γραφεία του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου «Απόλλων» Καρυάς, έγιναν εγκαίνια της έκθεσης Λευκαδίτικου «Πορσάνικου» Μαχαιριού ενώ θα τιμηθούν για την προσφορά τους οι μαχαιροποιοί Τέλης Βλάχος «Ζλούμης» και Παναγιώτης Ρηγάλος καθώς και ο εκπαιδευτικός και λαογράφος Μάνθος Σταμούλης ενώ θα λάβουν έπαινο και οι μαθητές του Τέλη Βλάχου και άξιοι συνεχιστές της παραδοσιακής αυτής τέχνης.
       Η κάμερα του My Lefkada μαζί με τον Τέλη Βλάχο «Ζλούμη» επισκέφτηκαν το εργαστήριο του μαστρο-Πάνου Ρηγάλου στο Καραϊσκάκη και κατέγραψε για πρώτη φορά από κοντά μοναδικές στιγμές από την διαδικασία της κατασκευής Λευκαδίτικων Μαχαιριών.


My Lefkada
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο