Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΚΚΕ: Ερώτηση για τη μείωση μισθών μέχρι και 38% στη «Nestle»

      Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τη μείωση μισθών μέχρι και 38% στη «Nestle» κατέθεσε το ΚΚΕ.
Η Ερώτηση αναφέρει:

    «Σε μειώσεις μισθών, που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 38%, προχωρά η επιχείρηση "Nestle". Οι μειώσεις άρχισαν από το εργοστάσιο παγωτού της επιχείρησης στον Ταύρο και συνεχίστηκαν στις αποθήκες της στον Ασπρόπυργο, όπου οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
    Σημειώνουμε ότι η "Nestle" είναι η πρώτη εταιρεία τροφίμων παγκοσμίως, με πωλήσεις το 2013 πάνω από 75,6 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 32,67 εκατ. ευρώ τη διετία 2011-2012. Η κερδοφορία της πάτησε πάνω στη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων. Η μείωση των μισθών είναι ένα από τα πολλά μέτρα που έχει πάρει έως τώρα η πολυεθνική, για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά της..........    Μεταξύ άλλων, η εργοδοσία έχει επιβάλει εκ περιτροπής 2ήμερη και 3ήμερη εργασία στους εργάτες παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην έχουν βιβλιάριο ασθενείας και να μη δικαιούνται επίδομα ανεργίας, απέλυσε καθαρίστριες και εργαζόμενους στη διανομή ψυγείων και τους επαναπροσέλαβε μέσω εργολάβου με τα μισά λεφτά. Επίσης, στα εργοστάσια του ομίλου είναι καθεστώς η δουλειά-λάστιχο, κάτω από την απειλή της απόλυσης, με αποτέλεσμα να γίνονται μπαλάκι οι εργαζόμενοι ανάμεσα στο εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο και στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα, προκειμένου να μη γίνονται νέες προσλήψεις προσωπικού.
    Η εργοδοσία της "Nestle",  αξιοποιώντας τη βολική προς αυτήν στάση του Υπουργείου Εργασίας, που περιορίστηκε σε αόριστες συστάσεις, δηλώνει πλέον στους εργαζόμενους πως μόνο αν και εφόσον η κυβέρνηση νομοθετήσει την επαναφορά της ΣΣΕ, θα πάρει πίσω τις μειώσεις που επέβαλε.
     Επιβεβαιώνεται ότι, όποια κυβέρνηση και να έχουμε, η εκμετάλλευση θα συνεχίζεται, θα συνεχιστεί το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
     Ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν έχει σκοπό πέρα από ευχές και συστάσεις να πάρει μέτρα και ποια, ώστε να παρθούν πίσω οι μειώσεις που έγιναν από την εργοδοσία στην επιχείρηση "Nestle" μέσα από ατομικές συμβάσεις».

1 σχόλιο:

  1. Τώρα με τον Σύριζα κάνει αντιπολίτευση το κκε.Με τον Σαμαρα και Βενιζέλο ήταν αγγαλια με τα ΜΑΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο