Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

      Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πολλές φορές και με διαφορετικούς τρόπους και μεθόδους έχει κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για το ζήτημα του «βοήθεια στο σπίτι», στο Δημοτικό συμβούλιο. Επίσης πραγματοποίησε σύσκεψη  την 1 Δεκέμβρη του 2013  για τα προβλήματα της υγείας και για την φροντίδα των ηλικιωμένων  του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στην αίθουσα του Δημαρχείο της Βόνιτσας. 

Όπου Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν:
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ,  Επικεφαλής και Δ. Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας και Βουλευτής του ΚΚΕ και η ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ,  Γιατρός.
(Δυστυχώς σε αυτή την σύσκεψη αν και είχαν προσκληθεί προσωπικά οι εργαζόμενοι  στο «βοήθεια στο σπίτι» δεν παραβρέθηκαν)
    Υποστηρίζει μια πολιτική με κρατικές και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής και ιατρικής φροντίδας στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των ηλικιωμένων, των αναπήρων, των χρονιών πασχόντων και όσων άλλων έχουν ανάγκη, χωρίς καμία επιβάρυνση...........



Πυρήνα αυτής της δραστηριότητας θεωρούμε το Κέντρο Υγείας (ΚΥ), στην πόλη και το χωριο, στο πλαίσιο του ενιαίου, καθολικού , αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας –πρόνοιας.
   Κάθε Κ.Υ. θα πρέπει να έχει αυτόνομη υπηρεσία κατ΄ οίκον νοσηλείας για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
   Στόχος θα είναι η προσφορά ολοκληρωμένης, συστηματικής ιατροφαρμακευτικής-νοσηλευτικής και κοινωνικής φροντίδας και παρακολούθησης στο σπίτι για ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμΕΑ, αλλά και όλη την οικογένεια.
   Για την επιστημονική ενημέρωση και συμβουλευτική προς την οικογένεια, την ψυχολογική στήριξη όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κοινωνικό πρόβλημα στην οικογένεια.
   Είναι φανερό ότι η ολοκληρωμένη προσέγγιση απαιτεί τη στενή σύνδεση, συνεργασία και συντονισμό αυτής της υπηρεσίας με τις νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και τις άλλες υπηρεσίες του ΚΥ, όπως η κοινωνική υπηρεσία, οι οικογενειακοί γιατροί,  οι υπηρεσίες σχολικής υγείας, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, τα εργαστήρια, τις υπηρεσίες των δήμων για την οικιακή βοήθεια κλπ για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης για κατ΄οικον φροντίδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία οικογένεια.
    Να έχει πλήρη σχεδιασμό και ετοιμότητα για την προστασία και φροντίδα ηλικιωμένων, μοναχικών ατόμων, ασθενών σε έκτακτες καταστάσεις (π.χ. επιδημίες, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές).
   Φυσικά, το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι δεν εφαρμόστηκε έτσι, αλλά με την λογική ενός προσωρινού μέτρου με ελλιπή προσανατολισμό - σχεδιασμό και ανεπαρκή στελέχωση, στηριζόμενο σε πρόγραμμα της Ε.Ε. Αποσκοπούσε μόνο στο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δημιουργήσει κάποιες θέσεις εργασίας εκτάκτων και με περιορισμένα δικαιώματα υπαλλήλων.
    Αυτή την περίοδο και αφού οι υπάρχουσες πιστώσεις εξαντλήθηκαν, στα πλαίσια και του γενικότερου περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, έδωσαν μια μικρή παράταση ως τον Σεπτέμβρη και σκέπτονται να  καταργήσουν το πρόγραμμα.
    Με τη λήξη της χρηματοδότησης οι εργαζόμενοι του προγράμματος θα απολυθούν και οι εξυπηρετούμενοι ασθενείς θα μείνουν πάλι στον αέρα.
  Όπως αναφέρθηκε πρόθεση της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» να μετατραπεί σε «κοινωνική επιχείρηση». Κάποιοι δήμοι μπορεί να αποφασίσουν να εξασφαλίσουν να παρέχουν υπηρεσίες σε ανταποδοτική βάση, δίνοντας την υπηρεσία ως εργολαβία σε ΜΚΟ, «κοινωνική επιχείρηση» ή ιδιώτη.
   Με λίγα λόγια στοχεύουν στην επιχειρηματική  διαχείριση λαϊκών  προβλημάτων,  που  δημιουργούνται  από  τις καπιταλιστικές  αναδιαρθρώσεις  και  οξύνονται  στη  φάση της  καπιταλιστικής  οικονομικής  κρίσης- στη διαχείριση της ανεργίας των γυναικών, την απαλλαγή της κρατικής ευθύνης για υγεία-πρόνοια, την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος.
   Στην ουσία προσφέρεται σε ένα  μέρος  των  λαϊκών στρωμάτων, που αποτελούν άγρια θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, η «ευκαιρία» να επιβιώσει προσωρινά εμπορευόμενο τις κοινωνικές ανάγκες των υπολοίπων.
   Στο  πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, της Ε.Ε., του αδυσώπητου ανταγωνισμού των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για να επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορεί παρά να λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η πορεία αυτή ή το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι αναπόφευκτα γεγονότα.
    Σε τελική ανάλυση για τις υπηρεσίες «βοήθεια στο σπίτι» με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους δρομολογείται η αύξηση ή η πλήρη μεταφορά της οικονομικής επιβάρυνσης στην οικογένεια όταν χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες. Δρομολογείται η παραπέρα αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε αυτές.
    Τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση έχουν οι εκλεγμένοι από ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που όλα αυτά τα χρόνια ανέχτηκαν να αναλάβουν τη λειτουργία του προγράμματος. Το αξιοποίησαν πάντως για ρουσφέτια και για να κρατάνε όμηρους τους απλήρωτους εργαζόμενους.
    Πάγια είναι η θέση της ΚΕΔΚΕ και φυσικά των πολιτικών δυνάμεων διαχείρισης του συστήματος, για τριμερή χρηματοδότηση της «βοήθειας στο σπίτι»: από το κράτος, τη Τοπική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.
   Με άλλα λόγια δέχονται και στηρίζουν τη διαιώνιση της απουσίας του κεντρικού κράτους για την πρόνοια – υγεία και τη μεταφορά της στην πλάτες των εργαζομένων και των ήδη γονατισμένων ασφαλιστικών ταμείων.
   Με σαφώς διαφορετική αντίληψη, σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, απευθυνόμαστε σε όλες τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες της περιοχής. Σε όσους χρειάζονται τις υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι αλλά και σε όσους εργάζονται στον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό.
Τους καλούμε να συντονίσουν τα βήματα τους και να αγωνιστούν :
•Να μην σταματήσει το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι.
•Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
•Να παρθούν μέτρα για την καλύτερη οργάνωση του και φυσικά να επεκταθεί για να καλύψει όλες τις λαϊκές ανάγκες.
Οι εξειδικευμένοι στόχοι πάλης μας που αφορούν την ανάγκη για ιατρική- νοσηλευτική και κοινωνική βοήθεια στο σπίτι, εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία- πρόνοια.
•Καταγραφή με κρατική ευθύνη και συμβολή των δήμων και δημόσιων υπηρεσιών υγείας των ηλικιωμένων και ΑμΕΑ που έχουν ανάγκη κατ΄οικον βοήθειας και καταγραφή των συγκεκριμένων αναγκών τους.
•Κρατική χρηματοδότηση για τη συνέχιση του κοινωνικού έργου (καθαριότητα, μαγείρεμα κλπ) μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
•Μονιμοποίηση στο δήμο των εργαζομένων  στο σκέλος της πρόνοιας, πλήρη εργασία με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρόσληψη και άλλων απαραίτητων ειδικοτήτων.
•Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κατ΄ οικον νοσηλείας σε Κέντρα Υγείας με κρατική χρηματοδότηση. Ένταξη των υγειονομικών του «βοήθεια στο σπίτι» εκεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο