Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αγρίνιο: Μεγάλη Παρασκευή του 1944, "τόπος ιερός, εδώ που οι αντίχριστοι ξανασταύρωσαν το Χριστό και την Ελλάδα"

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
1944-2014:      70 Χρόνια μετά, τιμούμε τη μνήμη τους. 

1944-2014:   70 Χρόνια μετά, εμπνεόμαστε-διδασκόμαστε-συνεχίζουμε!!!


Τη μεγάλη παρασκευή του 1944 (14 Απριλίου 1944), στο Αγρίνιο θυσίασαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία και την ελευθερία 120 αγωνιστές της εθνικής αντίστασης.


Η θυσία των 120 δολοφονημένων – εκτελεσθέντων, από τα στρατεύματα των Γερμανών,  θα πρέπει να διατηρεί άσβεστη στη μνήμη όλων μας τις θυσίες του Ελληνισμού.
 Το Αγρίνιο προσέφερε βαρύ φόρο αίματος  στην αγωνιζόμενη κατεχόμενη Ελλάδα με τους 117 εκτελεσθέντες στον εξωτερικό περίβολο της Αγίας Τριάδας , και τους 3 απαγχονισθέντες, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας  από τους γερμανούς κατακτητές – τους ταγματασφαλίτες και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους.
 
Χρήστος Σαλάκος-Κατίνα Χαντζάρα-Πάνος Σούλου-Αβραάμ Αναστασιάδης 
Ο λόγος για τις εκτελέσεις  ήταν τα αντίποινα για το σαμποτάζ που πραγματοποίησαν αντάρτες του ΕΛΑΣ, την 9 Απριλίου 2014,  ανατινάζοντας αμαξοστοιχία που κινούνταν από Κρυονέρι προς Αγρίνιο. Στη σημερινή πλατεία Δημοκρατίας, τότε πλατεία Μπέλλου,  πραγματοποιήθηκε η εκτέλεση με απαγχονισμό των Πάνου Σούλου –  Χρήστου Σαλάκου – Αβραάμ Αναστασιάδη μετά από βασανιστήρια. Με άσβεστη τη δίψα για αίμα οι Γερμανοί κατακτητές και ταγματασφαλίτες εκτέλεσαν τους 117 συμπατριώτες μας ανάμεσα τους και η μοναδική γυναίκα που εκτελέστηκε η Κατίνα Χαντζάρα.
 
Μεγάλη Παρασκευή 1944 : ο Αβραάμ Αναστασιάδης  κρεμασμένος στη
κεντρική πλατεία Αγρινίου
 
 
Ημέρα μνήμης, τιμής και δόξας σε όσους έδωσαν την ζωή τους μαχόμενη το φασισμό τη χειρότερη μορφή δουλείας και απαξίωσης του ανθρώπου. Στο πλαίσιο αυτό το παράρτημα Αγρινίου της Πανελλήνιας ένωσης αγωνιστών εθνικής αντίστασης σας προσκαλεί στη εκδήλωση μνήμης.
 
 
 

 


 
 
 
 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο