Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Στη δημοσιότητα χάρτες για γεωτρήσεις-σεισμικές έρευνες στο Νομό μας

Εν όψει προκήρυξης διεθνών διαγωνισμών για σεισμικές έρευνες με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες το ΥΠΕΚΑ έδωσε στην δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τις έρευνες, το υπέδαφος και τη σευσμικότητα στη χώρα μας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τη περιοχή μας...


     Όπως μπορείτε να δείτε στο παραπάνω χάρτη, υπάρχουν αναλυτικά οι γεωτρήσεις που έχουν γίνει στην Αιτωλοακαρνανία από το 1960 και μετά.(Συνολικά 5) Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή των δεδομένων των γεωτρήσεων αυτών:


Α1. Περιοχή Αιτωλοακαρνανίας
   Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας τα δεδομένα προέρχονται από τις γεωτρήσεις Trifos South-1 και Evinos-1 (από Triton Ltd σε συνέχεια του γύρου παραχωρήσεων το 1997).
      Στον Τρύφο η γενική γεωλογική δομή αντιστοιχούσε σε υπο-επωθημένη ενότητα (sub-thrust unit), αποτελούμενη από ασβεστόλιθους βαθιάς θάλασσας της Ιόνιας ζώνης με κάλυμμα Ολιγοκαινικό φλύσχη και η οποία, συνολικά, είναι υπο-επωθημένη (sub-thrust) από Τριαδικούς εβαπορίτες.
     Κατά τη διάρκεια της γεώτρησης διαπιστώθηκε ότι το εβαποριτικό κάλυμμα είχε πάχος μεγαλύτερο του αναμενόμενου και η γεώτρηση σταμάτησε στους εβαπορίτες στα 1.509μ. Παρατηρήθηκαν ελάχιστες ενδείξεις υδρογονανθράκων. Η γεώτρηση εγκαταλείφθηκε.

     Στη γεώτρηση στον Εύηνο διατρήθηκαν ασβεστόλιθοι πλατφόρμας της ζώνης Γαβρόβου οι οποίοι είχαν σαν κάλυμμα Ολιγοκαινικό φλύσχη. Υπήρξαν ελάχιστες ενδείξεις υδρογονανθράκων στην επαφή των δύο σχηματισμών, πιθανόν λόγω ελλείψεως κατάλληλης παγίδας, Η γεώτρηση εγκαταλείφθηκε στα 1.508μ.

      Για πρώτη ίσως φορά το επίσημο κράτος επιχειρεί μια χαρτογράφηση των στοιχείων, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν έρευνες και να ενδιαφερθούν εταιρείες. Το ζητούμενο είναι από τις «μελέτες» να περάσουμε στη πράξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο