Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Να συνδράμει η Ευρώπη στην απεμπλοκή της Ολυμπίας και της ιόνιας οδού

       Την ενεργό συνδρομή και κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε ν’ απεμπλακούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο τα μεγάλα οδικά έργα, προεξαρχόντων της Ολυμπίας Οδού και της Ιονίας Οδού, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη συνάντηση που είχε την Δεύτερα στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάννες Χαν....


    Ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε, κατά την παρέμβαση του προς τον κ. Χαν, την ανάγκη τα δυο αυτά έργα, κομβικής σημασίας για την Δυτική Ελλάδα και την αναπτυξιακή της προοπτική, «να βγουν απ’ την ναφθαλίνη» και να υποστηριχθεί ενεργά η προσπάθεια που έχει αναληφθεί από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την δημιουργία ενός Εγγυητικού Ταμείου, με πόρους του ΕΣΠΑ (ύψους 1,5 δις ευρώ). Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθούν επαρκείς εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία, με τη σειρά της, θα χρηματοδοτήσει τις ελληνικές Τράπεζες και έτσι θα αποκατασταθεί η ροή χρηματοδότησης προς τις κατασκευάστριες εταιρείες.

     «Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η επανεκκίνηση των δυο μεγάλων οδικών αξόνων αποτελεί στοίχημα πρώτης γραμμής και μείζονα προτεραιότητα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε αλλαγή στο φυσικό αντικείμενο των δυο έργων, κάτι που άλλωστε έχει δεσμευτικά αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

       Στη συνάντηση με τον Επίτροπο Γιοχάννες Χαν, παρουσία όλων των Περιφερειαρχών της χώρας, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ και τονίστηκε η ανάγκη ταχύτερης απορρόφησης. Ο κ. Χαν ανέφερε ότι προγραμματίζει ήδη νέα επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα εξεταστεί βήμα βήμα η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ τόσο σε ό,τι αφορά στο σκέλος των δημόσιων έργων όσο και στο σκέλος στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας συνολικά.

    «Μας απασχολεί ιδιαίτερα η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ρευστότητας τους ώστε να καταφέρουν να κρατηθούν ζωντανές στη σημερινή δύσκολη συγκυρία», τόνισε ο Περιφερειάρχης, συμφωνώντας με την αρχική εισήγηση του κ. Χαν.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΙ ΡΕΝ

Επίσης, οι Περιφερειάρχες είχαν συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε εν εκτάσει στην ανάγκη γρήγορης δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας ενώ, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι οι περιφερειακές και τοπικές αρχές της χώρας έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αλλά και άλλοι Περιφερειάρχες, απάντησαν ότι ο στόχος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι εύλογος και αναγκαίος, ωστόσο, μέσα σ’ ένα πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν κατά απόλυτο τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

«Οι Έλληνες σήμερα δοκιμάζονται», είπε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη οφείλει, πέραν από τους αριθμούς και τα οικονομικά μεγέθη να δει πρώτα τους λαούς και να διατηρήσει την συνοχή τους».

Ο κ. Ρεν στη συνάντηση που είχε με τους Περιφερειάρχες υπογράμμισε ότι η Κομισιόν έχει αποφασίσει ν’ ανοίξει δίαυλο απ’ ευθείας επικοινωνίας με τις περιφερειακές αρχές, με στόχο την ταχύτερη απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων.

Οι συναντήσεις με τους κ.κ. Χαν και Ρεν έγιναν ύστερα από πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο