Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Το Πλατυγιάλι κόμβος για μεταφορά Ισραηλινού φυσικού αερίου στη Ευρώπη;


         Μεγάλη συζήτηση γίνεται στη χώρα μας αλλά και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σχετικά με την πρόοδο στις σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας και Κύπρου και την (τυχαία;) πρόοδο στις έρευνες στον ευρύτερο χώρο....


        Ειδικά μετά το μεγάλο κοίτασμα αερίου που ονομάστηκε «Λεβιάθαν» μπορεί να πει κανείς ότι άλλαξε ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής, ακριβώς την εποχή που χάλασαν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ λόγω της γνωστής ιστορίας με τον στολίσκο στα ανοιχτά της Γάζας. Το Ισραήλ σύμφωνα με ρεπορτάζ ψάχνει τρόπο για να περάσει το αέριό του στη Ευρώπη.

      Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δώρας Αντωνίου στην Καθημερινή «…στο Ισραήλ, όπου εντείνουν τις έρευνες για να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή τους, θεωρούν εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο σε ένα κοινό σχέδιο αξιοποίησης και μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου. Η Ευρώπη είναι ουσιαστικά η μόνη αγορά στην οποία μπορεί να πωληθεί το ισραηλινό φυσικό αέριο. Οι γειτονικές στο Ισραήλ αραβικές χώρες αποκλείονται και η εναλλακτική θα ήταν αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου όμως το κόστος μεταφοράς είναι πολύ μεγαλύτερο (σ.σ. ενώ η Ευρώπη θα αποτελεί εγγύηση την προστασία της συμφωνίας).
       Ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησε για την ενέργεια και την προοπτική να καταστεί η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης
     Το Ισραήλ εξετάζει τη λύση υγροποίησης στην πηγή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει. Κορεατική εταιρεία, η οποία βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ, διαθέτει τεχνολογία που επιτρέπει την εγκατάσταση μονάδας υγροποίησης στο σημείο ακριβώς που γίνεται η άντληση του φυσικού αερίου στη θάλασσα. 
     Το σαφώς χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την κατασκευή αγωγού και η ελευθερία που δίνει η λύση αυτή, σε σχέση με τις δεσμεύσεις με μακροχρόνια συμβόλαια που συνοδεύουν τη μεταφορά ενέργειας μέσω αγωγών, στρέφουν προς μια τέτοια λύση. 
    Η μεταφορά του φυσικού αερίου, εφόσον επιλεγεί η υγροποίηση στην πηγή, θα γίνεται με πλοία προς κάποιο λιμάνι στην Ελλάδα (σ.σ. Πλατυγιάλι;) και από εκεί, μέσω αγωγού, θα τροφοδοτείται η ευρωπαϊκή αγορά. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου»
      Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ακούμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Πλατυγιάλι και δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι το πιο πρόσφορο λιμάνι για να περάσει ο Λεβιάθαν είναι από τον Αστακό.
      Μήπως εκεί οφείλεται και το πάγωμα πολλών άλλων δραστηριοτήτων στη ευρύτερη περιοχή; 
       Εμείς να θυμίσουμε μόνο ότι πριν σχεδόν δυο χρόνια είχε κυκλοφορήσει ο χάρτης που βλέπετε και μάλιστα με σημειωμένη ως σπουδαιότερη πόλη στην περιοχή (φαίνεται καθαρά στο χάρτη) το Αγρίνιο!
Γ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο