Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΚΕΔΕ: ο προϋπολογισμός βάζει λουκέτο στους δήμους

    Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τη βιωσιμότητα των δήμων της χώρας λόγω των μειωμένων κονδυλίων-πόρων από τον Προϋπολογισμό του 2012. Μάλιστα -όπως υπογραμμίζει- ο κωδικός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένος κατά 2/3, με αποτέλεσμα οι δήμοι να κινδυνεύουν άμεσα να κατεβάσουν «ρολά»....


     Για το λόγο αυτό, η ΚΕΔΕ θα έχει κρίσιμη συνάντηση στις 12 το μεσημέρι με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, στο γραφείο του (ΓΛΚ, Πανεπιστημίου 37 3ος όροφος), με μοναδικό θέμα συζήτησης τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για τις μεγάλες μειώσεις στις αποδόσεις στους δήμους της χώρας για το 2012.
      Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της ΚΕΔΕ, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας την πλειονότητα έχουν οι «πράσινοι» δήμαρχοι, «με το κατατεθέν σχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπονται μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων της τάξης του 32% σε σχέση με φέτος, που επίσης είναι μειωμένη κατά 35% σε σχέση με το 2010.» 
    Ειδικότερα, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), από 3,5 δισ. φέτος, μειώνονται στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης των 1,1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγους μήνες είχε υπολογίσει ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ. 

   Ωστόσο από την αναλυτική και ανά κωδικό του Προϋπολογισμού 2012 επεξεργασία προκύπτει μεγαλύτερη μείωση της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.
    Αν, λοιπόν, κατά την αυριανή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών δε βρεθεί λύση -με δεδομένη πάντοτε την οικονομική κατάσταση της χώρας- η ΚΕΔΕ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, διότιαν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα οι δήμοι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση».
     Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας  Απόστολος Κοιμήσης, σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, ήταν ρητός και κατηγορηματικός: «Ο προϋπολογισμός έτσι όπως είναι δε βγαίνει. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναθεώρηση. Ριζική... Και αυτό θα τεθεί άμεσα στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη».
    Μιλώντας στην aftodioikisi.gr, το μέλος του δ.σ. της Ένωσης και δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου (ΣΥΝ) σημείωσε πως τα μειωμένα κονδύλια από τον προϋπολογισμό, σε σχέση με τη μείωση των ιδίων πόρων (οφειλόμενα από δημοτικά τέλη, χαράτσι κτλ.) αλλά και τον ίδιο τον «Καλλικράτη», «βάζουν ταφόπλακα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως χαρακτηριστικά λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο