Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Αναζητείται λύση για την επένδυση στον Αστακό..


Αναζητείται λύση για την επένδυση στον Αστακό. Σενάρια για αντικατάσταση της S&K με άλλη εταιρεία καθώς και σμίκρυνση και τροποποίηση του πρότζεκτ σε τερματικό LNG με ηλεκτροπαραγωγική μονάδα
Της Μανταλένας Πίου
.
Εναλλακτικές λύσεις στην επένδυση του Αστακού
αναζητούν τώρα στην κυβέρνηση μετά τον αρνητικό αντίκτυπο και τις έντονες διαμάχες που προκάλεσε τόσο σε πολιτικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο το ναυάγιο του πολυδιαφημισμένου αλλά και εξαρχής αμφιλεγόμενου πρότζεκτ.
Το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, που ανακοινώθηκε ξαφνικά, βράδυ Κυριακής στις 7 Μαρτίου από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον οποίο άσπονδοι φίλοι του σήμερα κατηγορούν ότι «βιάστηκε», προέβλεπε κατ' αρχήν την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας 1.010 MW, με καύσιμο το LPG (υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο), της οποίας το 70% της παραγωγής θα πήγαινε στην Ιταλία, με καλώδιο που θα κατασκεύαζε η ίδια η κοινοπραξία. Και μόνο το μέγεθος του έργου και το τεράστιο κόστος του, γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του τερματικού για το LPG, αρκούσε για να δημιουργήσει εύλογα και βάσιμα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ερωτήματα για την οικονομική βιωσιμότητά του.
Στελέχη της ενεργειακής αγοράς επισήμαιναν από την αρχή ότι ήταν δύσκολο, σχεδόν αδύνατον, το παραγόμενο ρεύμα να είναι ανταγωνιστικό, χωρίς μάλιστα να προσμετρούν τις επιπτώσεις από δύο άλλες βασικές παραμέτρους, την ασφάλεια και το περιβάλλον, καθώς το LPG είναι πιο εκρηκτικό από το φυσικό αέριο. Ωστόσο κυβέρνηση και επενδυτές διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι το έργο, το οποίο στο μεταξύ συμπληρωνόταν με σωρεία άλλων επενδύσεων, θα προχωρήσει.
Προβλήματα
Τα προβλήματα δεν άργησαν
. Η Shabbagh & Khoury, θυγατρική του παλαιστινο-λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού CCC με μερίδιο γύρω στο 33% στην κοινοπραξία «Αστακός Energy Hub», αρχισε εδώ και μήνες να θέτει θέμα με τις τιμές του LPG, του καυσίμου δηλαδή που θα τροφοδοτούσε τη μονάδα.
Μάλιστα, ο άλλος εταίρος, η γερμανο-ελληνική εταιρεία συμβούλων Rosebud που εκπροσωπείται από τον κ. Αντωνιάδη, με ανακοίνωσή της επέρριψε ευθέως στη S&K όλη την ευθύνη για την αποχώρηση των δύο εταιρειών του Κατάρ, της Qatar Petroleum Interna-tional (QPI) και της Qatar Electricity Water Company (QEWC), που ήταν και οι προμηθευτές του LPG.
«Η S&K δεν αντελήφθη ότι στις επενδύσεις αυτού του ύψους, οι αναμενόμενες αποδόσεις, είναι πάντα χαμηλού επιπέδου. Επέμεινε στην αξίωση παροχής εκπτώσεων επί της τιμής του καυσίμου αερίου που δεν ήταν αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της επένδυσης και δικαίως θεωρήθηκαν παράλογες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Rosebud στην τρισέλιδη ανακοίνωσή της. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τη διάθεση του ρεύματος στην Ιταλία - τονίζει ότι οι Ιταλοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά και του υπόλοιπου 30% που προοριζόταν για την ελληνική αγορά- παρότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες υποστήριξαν ότι δεν είχε διασφαλιστεί η πώληση του ηλεκτρισμού στην Ιταλία.
«Eίμαι εξοργισμένος. Παρασυρθήκαμε γιατί νομίζαμε ότι είχαμε να κάνουμε με σοβαρές εταιρείες», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι το άδοξο τέλος του πρότζεκτ δεν επηρεάζει τη γενικότερη επενδυτική συνεργασία Ελλάδας- Κατάρ και το Μνημόνιο που υπογράφηκε τη Νέα Υόρκη. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, απέρριψε φήμες πως το δικό της βέτο ήταν αυτό που σταμάτησε την επένδυση και δήλωσε πως δεν είχαμε φτάσει στο στάδιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
«Αυτά πρέπει να αξιολογούνται με πάρα πολλή προσοχή», απάντησε στις ενστάσεις ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, ο οποίος μαζί με την τότε υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το πρότζεκτ από τον Δεκέμβριο του 2009. Οσο για την πατρότητα, την διεκδικεί μάλλον ο κ. Αντωνιάδης της Rosebud, που είχε ξεκινήσει επαφές με το Κατάρ από το 2006.
Φήμες
Σήμερα όμως;
Τα σενάρια μιλούν για αντικατάσταση της S&K με άλλη εταιρεία, σμίκρυνση και τροποποίηση του πρότζεκτ σε τερματικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) με ηλεκτροπαραγωγικική μονάδα κ.λπ. Την ίδια στιγμή, κυκλοφορούν φήμες για μετακόμιση του πρότζεκτ στην Ιταλία ή την Αλβανία. Η Rosebud δηλώνει ότι θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου, ενώ το Κατάρ, στην επιστολή προς τον κ. Κουβέλη, όταν τον ενημέρωσε για την αποχώρηση, δήλωσε ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συνεργασίες στην ενέργεια.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο