Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

O Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο Αγρίνιο, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.


Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Κανένας δεν ξέρει και δεν μπορεί να γνωρίζει τα προβλήματα καλύτερα από εκείνους που τα αντιμετωπίζουν καθημερινά. Γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ. Για να δω από κοντά αυτά που γίνονται και να σας ακούσω γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρειάζονται ακόμα πάρα πολλά. Κανένας ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, στα τελευταία πέντε χρόνια, έγιναν σημαντικά βήματα. Ξεκίνησαν, ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες παρεμβάσεις, που αλλάζουν τα δεδομένα και δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για μια νέα προοπτική. Πριν από λίγο επισκέφθηκα το πολύπαθο έργο της παράκαμψης του Αγρινίου. Όπως ξέρετε, τα πρώτα 13 χλμ. ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1997, αλλά δεν προχωρούσαν, με αποτέλεσμα να πληρώνει η περιοχή βαρύ τίμημα. Από το 2005 άρχισαν να κατασκευάζονται άλλα 21 χλμ. Σήμερα κατασκευάζεται το σύνολο του έργου. Οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και μέχρι το καλοκαίρι, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το σύνολο του έργου, που φτάνει τα 34 χλμ. Η παράκαμψη Αγρινίου αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού, η δημιουργία της οποίας ήταν όνειρο δεκαετιών για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Ο νέος κλειστός, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα δημιουργηθεί είναι δεδομένο ότι θα βάλει σε νέα τροχιά ανάπτυξης την ευρύτερη αυτή περιοχή. Να τονίσω όμως ότι δεν είναι μόνον η Ιόνια Οδός -συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ- που κατασκευάζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Νομό σας. Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και πολλά άλλα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 330 εκ. ευρώ. Σημειώνω ακόμα ότι, στη νέα προγραμματική περίοδο, δηλαδή την εξαετία 2007-2013, προγραμματίζονται έργα που ξεπερνούν κατά πολύ τα 600 εκ. ευρώ.
Έργα για την άρδευση και ύδρευση
Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι, εκτός από τα οδικά έργα, κατασκευάζονται σημαντικά άλλα έργα. Ανάμεσά τους δύο πολύ σημαντικά έργα για την άρδευση και ύδρευση συνολικού προϋπολογισμού 75 εκ. ευρώ:
-Το πρώτο είναι η «ανακατασκευή της διώρυγας Δ1 και η επέκταση διώρυγας Αµβρακίας - Αµφιλοχίας». Ένα έργο απόλυτα αναγκαίο για την άρδευση περίπου 100.000 στρεµµάτων στις περιοχές Λεπενούς, Οζερού, Φυτειών, Αµβρακίας και Βάλτου.
-Το δεύτερο είναι το «Φράγµα Αχυρών Ν. Αιτωλοακαρνανίας και τα αρδευτικά δίκτυα Κεντρικού Ξηροµέρου», αναγκαία για την άρδευση 7.500 στρεμμάτων.
Έργα για την προστασία του περιβάλλοντος
Για την προστασία του περιβάλλοντος διατέθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία περίπου 95 εκ. ευρώ. Κυρίως για χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και αποκατάστασης χωματερών. Σημειώνω ακόμη, ότι, μέσα από το Γ’ ΠΕΠ, σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης 1300 έργα και μελέτες, που ξεπερνούν τα 900 εκ. ευρώ. Σε αυτά, περιλαμβάνονται έργα οδικών μεταφορών, μήκους 300 χιλιομέτρων, δίκτυα ύδρευσης 140 χιλιομέτρων, δίκτυα αποχέτευσης 100 χιλιομέτρων και δίκτυα άρδευσης 65 χιλιομέτρων. Περίπου 500 από τις δράσεις και τα έργα αυτά, με συνολικό κόστος πάνω από 300 εκ. ευρώ, αφορούν στην Αιτωλοακαρνανία. Κυριότερα από αυτά είναι:
Παραϊόνια Οδός (κατασκευή και συνδέσεις σήραγγας Αγίου Ηλία),
βελτίωση της οδού από το Αγρίνιο μέχρι τη Νέα Γέφυρα Αχελώου,
-τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στον Πάλαιρο και στον Αστακό.
Λιμάνι Αστακού
Υπογραμμίζω ξεχωριστά το νέο λιμάνι στον Αστακό και τη μοναδική για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι. Μια επένδυση που έφτασε στα 150 εκ. ευρώ, ολοκληρώθηκε το 2006 και λειτούργησε το 2007, ανοίγοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
Έργα στον τομέα της Υγείας
Ξεκίνησαν, επίσης, σημαντικά έργα στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας:
-Το νέο Γενικό Νοσοκομείο του Αγρινίου, η κατασκευή του οποίου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
-Η προσθήκη νέας πτέρυγας δύο ορόφων στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, που θα λειτουργήσει σύντομα.
-Το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας που, σε λίγες μέρες, θα είναι σε θέση να δεχθεί ασθενείς που έχουν ανάγκη αποκατάστασης. Θυμίζω ακόμη…
-την αναβάθμιση του περιφερειακού ιατρείου της Κατούνας σε Κέντρο Υγείας.
-Τη σύσταση τομέα ΕΚΑΒ με έδρα την Αμφιλοχία.
Τομέας Παιδεία
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας, θέλω, πρώτα απ’ όλα, να πω ότι προχωρά η διαδικασία ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Ολοκληρώνεται για το σκοπό αυτό άμεσα η ίδρυση και ξεκινά η λειτουργία του τέταρτου πανεπιστημιακού τμήματος. Η σύσταση προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής έχει ήδη υπογραφεί. Θυμίζω ακόμα τη σύσταση του Τμήματος Αυτοματισμού στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ίδρυση Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών. Με το έργο που γίνεται, η Αιτωλοακαρνανία μπαίνει σταδιακά σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και η ποιότητα ζωής αναβαθμίζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: