Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

«Στέργιος Κουμπάρος, ο απροσκύνητος»: Απο τα Παλιάμπελα Ακαρνανίας, που ποτέ δεν προσκύνησε τους Τούρκους

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


«Στέργιος Κουμπάρος, ο απροσκύνητος»


Σήμερα τα Παλιάμπελα, από την Βλισώρα, 
την τοποθεσία που εκεί ήταν το κονάκι του Απροσκύνητου.

      Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένας αντρειωμένος, με λημέρι στη Βλισώρα Παλιαμπέλων, που ποτέ δεν προσκύνησε τους Τούρκους. Τον  λέγανε Στέργιο Κουμπάρο….
        Ηταν ο μύθος, το παραμύθι που ακούγαμε μικρά παιδιά στα Παλιάμπελα της Ακαρνανίας. Για ώρες οι παππούδες, μας διηγούνταν τα κατορθώματα αυτού του ανδρειωμένου, του φόβου των Τούρκων, του προστάτη κάθε κατατρεγμένου Ακαρνάνα.  Η διήγηση έτρεχε σαν παραμύθι και το «Κουμπάρος» μας είχε περάσει σαν να ήταν κουμπάρος με τους Βλισωρίτες.
      Όμως,  μέσα από τα στοιχεία του 2ου τόμου «ιστορικά κείμενα Βόνιτσας 1800-1812», καθώς και από τα μη ταξινομημένα αρχεία, του υπό επεξεργασία 3ου τόμου, παρουσιάζονται έγγραφες αποδείξεις – κείμενα με περιεχόμενο ακριβώς τα γεγονότα της ζωής και της δράσης του ανδρειωμένου, αυτού που οι παππούδες, μας τα μετέφερναν σαν ένα υπέροχο παραμύθι......



    Πλέον από Ρώσικες ψηφιακές βιβλιοθήκες,  συνεχώς εντοπίζουμε πληροφορίες για την ζωή και την δράση του Στέργιου  Κουμπάρου (Stergio Koumparos), του απροσκύνητου.

     Στο πρόγραμμα επίσκεψης στη Βόνιτσα και συνεργασίας των καθηγητών Πανεπιστημίου, Κου Νικόλα Βερνίκου και της Κας Σοφίας Δασκαλοπούλου, με την Αμφικτιονία Ακαρνάνων, αφιερώθηκε μια ημέρα για το Project «Στέργιος Κουμπάρος, ο απροσκύνητος».
  Σε συνεργασία με κατοίκους των Παλιαμπέλων, δημιουργήθηκε η ομάδα που θα μας οδηγούσε στη τοποθεσία που ήταν το «λημέρι» του Στέργιου Κουμπάρου.

Με τα ιδιωτικά μας αυτοκίνητα φτάσαμε μέχρι τις δεξαμενές ύδρευσης των Παλιαμπέλων και από εκεί ο Κώστας  Λώλος με το 4Χ4 αγροτικό του, μας ανέβασε μέχρι τους πρόποδες της Βλισώρας. 

Στην είσοδο του λημεριού

       Από εκεί με τα πόδια ανεβήκαμε μέχρι το λημέρι του Στέργιου Κουμπάρου, όπου εκεί ο «Ρίτας» (Θεόδωρος Λώλος) αφού μας έδειξε σε πιο σημείο ήταν το κονάκι του, μετά μας εξιστόρησε μερικά γεγονότα από την ζωή και τη δράση του «Απροσκύνητου». 
      Με τον Απόστολο Ρούσο περπατήσαμε τον τόπο και διαπιστώσαμε την στρατηγική θέση που είχε το κονάκι που έμενε. Δεν ήταν ορατό αλλά η τοποθεσία του έλεγχε από τα ανατολικά μέχρι και το  Θύρρειο, ενώ από τα βόρεια μέχρι και την Σαλαώρα.




         Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, παραδόθηκαν οι πηγές της πληροφόρησης σε ομάδα σπουδαστών  των Eκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας (Moses Educational Establishments), οι οποίοι θα συνεχίσουν την έρευνα, με στόχο το ερχόμενο καλοκαίρι, η εργασία,  να παρουσιαστεί στα Παλιάμπελα.  
    Την ομάδα των σπουδαστών θα υποστηρίξει ομάδα κατοίκων από τα  Παλιάμπελα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο