Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Νέα δεδομένα για το πολύνεκρο τροχαίο του Φλεβάρη του 2009 στη Βόνιτσα

         Η υπόθεση του αείμνηστου Διοικητή της Ασφάλειας, Γιώργου Γληγόρη φαίνεται να μην κλείνει και να έρχεται και πάλι στις δικαστικές αίθουσες με νέα δεδομένα…. 
   Χάριν στον εισαγγελέα εφετών του Αγρινίου η υπόθεση επανέρχεται με κατηγορούμενο αυτή την φορά τον Κωνσταντίνο Φλώρο, ως οδηγό του οχήματος στο οποίο επέβαινε ο άτυχος διοικητής που είχε συγκρουστεί με όχημα που ερχόταν από την Κέρκυρα και είχαν χάσει τη ζωή τους επίσης τέσσερα άτομα.

     Μέχρι τώρα κάποιοι, εκτός από την οικογένεια, ισχυρίζονταν ότι οδηγός ήταν ο Γιώργος Γληγόρης. Ήταν 17 Φεβρουαρίου του 2009 όταν στο 43ο χλμ. της εθνικής οδού Αμφιλοχίας – Λευκάδας έγινε το μοιραίο.
    25 ημέρες άντεξε στη μονάδα εντατικής θεραπείας της Άρτας ο Γιώργος Γληγόρης. Τα σενάρια τότε έδιναν και έπαιρναν για τα αίτια του ατυχήματος. Τα περισσότερα από αυτά έφεραν ως οδηγό τον Γιώργο Γληγόρη και πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να κάνουν και απρεπείς σχολιασμούς. 
     Εμείς τότε σαν εφημερίδα είχαμε γράψει απλά τα όσα είχε πει στην κηδεία του Γιώργου Γληγόρη ο αντιστράτηγος, Γιώργος Αγγελάκος: “ Αυτό που ξέρω και πρέπει να το πω σήμερα εδώ είναι ότι δεν οδηγούσες εσύ…”, είχε πει στον επικήδειο του. 
     Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, όλα δείχνουν να αλλάζουν. Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου είχε οριστεί η δίκη στην Λευκάδα με κατηγορούμενο ως οδηγό, πλέον, τον Κωνσταντίνο Φλώρο, που μέχρι τώρα επίσημα γνωρίζαμε ότι ήταν συνοδηγός........



      Τα νέα στοιχεία του Εισαγγελέα Εφετών όμως αποδεικνύουν άλλα και τον στέλνουν κατηγορούμενο ως οδηγό πλέον. Η πλευρά των τεσσάρων χαμένων ανθρώπων από την Κέρκυρα πήγε σε αυτό το δικαστήριο με πολιτική αγωγή και επομένως το δικαστήριο πήρε αναβολή για 21 Οκτωβρίου. 
     Η πλευρά των Κερκυραίων δεν πηγαίνει πλέον με αγωγή ενάντια στον αδικοχαμένο διοικητή αλλά ενάντια στον Κωνσταντίνο Φλώρο. Εν τω μεταξύ ούτε η οικογένεια Γληγόρη από την αρχή είχε κινηθεί ενάντια στον Κωνσταντίνο Φλώρο γιατί απλά δεν είχε στοιχεία
      Τα νέα όμως αυτά στοιχεία επιβάλλουν και ενέργειες κατά του κατηγορούμενου. 
    Μετά από αυτή τη σημαντική εξέλιξη ρωτήσαμε τον αδερφό του Γιώργου Γληγόρη, Χρήστο για το πώς βλέπει τις νέες εξελίξεις σε αυτή τη πολύκροτη υπόθεση που στοίχησε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. 
         Ο Χρήστος Γληγόρης τόνισε στο «Λευκαδίτικο Λόγο»: 
   «Από την αρχή πιστεύαμε ότι πρέπει να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Και το κυνηγούσαμε από όλες τις πλευρές. Είχαμε πολλά αναπάντητα ερωτηματικά . Τελικά φαίνεται να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για όλες αυτές τις απαντήσεις με την απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών του Αγρινίου, με τα νέα στοιχεία και δεδομένα . 
     Φέρνοντας ως κατηγορούμενο τον Κωνσταντίνο Φλώρο, συνοδηγό μέχρι τώρα, αντιλαμβάνεστε ότι θα ψάξουμε σε βάθος αυτό το ενδεχόμενο. Θέλουμε πολύ να ακούσουμε τι έχει να πει ο κ. Φλώρος, πως θα δικαιολογηθεί, τι στοιχεία έχει να καταθέσει. Εμείς πιστεύαμε από την αρχή ότι ούτε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο έφταιγε γι αυτό το τροχαίο αλλά και ότι ο Γιώργος Γληγόρης δεν ήταν οδηγός.»
       Στην ερώτηση μας αν πίστευε η οικογένεια ότι η υπόθεση θα φτάσει μέχρι εδώ με κατηγορούμενο πλέον τον κ. Φλώρο ο Χρήστος Γληγόρης απάντησε με μια μόνο φράση: 
«Πιστεύαμε στο Θεό».
        Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα έγιναν στην κυριολεξία στο παραπέντε για το κλείσιμο αυτής της υπόθεσης. Εάν δεν είχε φτάσει αυτό το χαρτί από τον Εισαγγελέα Εφετών του Αγρινίου η υπόθεση τέλος Φεβρουαρίου θα είχε παραγραφεί.

Βιβιάννα Βαρδή/lefkadapress

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ
     Το όνομα του ακέραιου αξιωματικού συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και με τους επαναπατρισμούς από ξένα μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες εκατοντάδων αρχαιοτήτων που αφαιρέθηκαν παράνομα από την Ελλάδα. 
       Συνδέθηκε, όμως, δυστυχώς και με τη μοίρα των ικανών που ξαφνικά… μετατίθενται σε κάποιο άλλο πόστο. Ετσι και ο Γληγόρης πήρε φύλλο πορείας για τη Λευκάδα, όπου τον περίμενε ένα τροχαίο δυστύχημα.

*Ο Γληγόρης άνοιξε τον φάκελο του ιδιωτικού Μουσείου Γκετί που αράχνιαζε επί χρόνια στο αρχείο και χάρις στην έρευνά του βρέθηκαν οι μάρτυρες, αλλά και τα ακλόνητα στοιχεία με τα οποία πείστηκε το αμερικανικό ίδρυμα να επιστρέψει, μεταξύ άλλων, και το περίφημο χρυσό μακεδονικό στεφάνι που υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός σε τελετή πριν από δύο χρόνια (29 Μαρτίου 2007) στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
*Δική του ήταν και η πρωτοβουλία να ερευνήσει την εξοχική κατοικία στην Πάρο της εφόρου αρχαιοτήτων του Μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου, όπου εντόπισε αδήλωτες αρχαιότητες. Η ενέργεια αυτή συνέβαλε στην άσκηση πίεσης για να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Μουσείου και να ανοίξει ο δρόμος για τον επιτυχή επαναπατρισμό και των τεσσάρων αρχαιοτήτων που διεκδικούσε η χώρα μας.
(Η δίκη της Μάριον Τρου για την υπόθεση της Πάρου δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αν και έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια.)
*Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Γληγόρη και στον επαναπατρισμό του χάλκινου μακεδονικού κρατήρα από την αμερικανίδα Σέλμπι Γουάιτ, καθώς και στην επιστροφή της μαρμάρινης αττικής λυκήθου από τον ελβετό αρχαιοπώλη Ντέιβιντ Καν.
*Ομως κορυφαία στιγμή στην καριέρα του στη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας ήταν η υπόθεση της Σχοινούσσας, που προκάλεσε σεισμό σε διεθνές επίπεδο.
*Η υπέρβαση που έκανε στη διεθνή αστυνομική συνεργασία ο έλληνας αξιωματικός ήταν ίσως η σημαντικότερη συμβολή του στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
       Πίστευε πως ένα κατ’ εξοχήν διεθνικό έγκλημα όπως η αρχαιοκαπηλία δεν μπορεί να χτυπηθεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από τις εθνικές αστυνομίες. «Η απάντηση πρέπει να είναι η άμεση, χωρίς γραφειοκρατία και χρονοτριβή, προσωπική και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ ελλήνων, ιταλών, γερμανών, ελβετών, κυπρίων, αμερικανών και άλλων αστυνομικών. Αυτή η αντίληψη δράσης μπορεί να κάνει τη διαφορά και να εξαρθρώσει τα κυκλώματα», συνήθιζε να λέει ο αστυνόμος.
    Και εξηγούσε: «Ενας έλληνας αγρότης πουλάει σε ιταλό μαφιόζο που συνεργάζεται με έναν ελβετό έμπορο και πουλάνε μέσω ενός βρετανικού οίκου δημοπρασιών τα κλεμμένα αρχαία σε ιδιωτικό αμερικανικό μουσείο ή σε έναν συλλέκτη στην Ιαπωνία».
*Ο Γληγόρης συνεργάστηκε στενά με το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας των Καραμπινιέρων και τον αρμόδιο εισαγγελέα Ρώμης, Πάολο Φέρι. Η συνεργασία αυτή έφερε πολλούς καρπούς και στις δύο χώρες, συνδέθηκε με το κύμα των επαναπατρισμών και συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
*Η ανταμοιβή του από την ελληνική Πολιτεία για εξαιρετικά πετυχημένη πολύχρονη δράση του ήταν μια αιφνιδιαστική και αναίτια δυσμενής μετάθεση, το περασμένο καλοκαίρι, για την οποία δεν δόθηκαν ποτέ εξηγήσεις. Ηταν προφανές ότι κάποιους ενόχλησε. Αλλωστε, ο Γληγόρης συνήθιζε να ακουμπάει εκεί που οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα.
*Τις περισσότερες φορές οι κατηγορούμενοι τον σεβάστηκαν. «Κάνε τη δουλειά σου αστυνόμε», του είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της οικογένειας Μιχαηλίδη στη Σχοινούσσα. Ομως, σε πρόσφατες υποθέσεις, λίγους μήνες πριν απ’ την μετάθεσή του, όπου εμπλέκοντο επιφανή μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, η αντίδραση ήταν διαφορετική. Υπήρξαν γκρίνιες, διαμαρτυρίες, πιέσεις…
*Η μετάθεσή του δεν είχε αντίκτυπο μόνο στον ίδιο. Με την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Γληγόρη χάθηκε ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών απαραίτητο για την υπηρεσία.
*Ο Γιώργος ζούσε σε ένα φτωχικό δυάρι στου Γκύζη και κυνηγούσε μεγαλοκαρχαρίες. Είχε αίσθηση καθήκοντος και δικαιοσύνης, ήταν αγαπητός, με αίσθηση του χιούμορ και αγάπη για τη ζωή. 
      Κηδεύτηκε από το νεκροταφείο στο χωριό Πινακοχώρι Λευκάδος. Ηταν 45 χρόνων και άφησε πίσω του τον δεκάχρονο γιο του Αγγελο.
     Στο τροχαίο που ενεπλάκη το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε χάθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, μια ολόκληρη οικογένεια από το χωριό Μπενίτσες της Κέρκυρας. Οι συνθήκες του δυστυχήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, ούτε και η ευθύνη.

makeleio.gr
www.agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο