Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Παναγιώτης Λαλιώτης: Η τοποθέτηση στην προτροπή του συλλόγου Αμφικτιονία Ακαρνάνων

"Τα αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει να μένουν στον τόπο απ’ όπου προέρχονται."


 

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ , ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ (Παράταξη Γέφυρα Ανατροπής και Δημιουργίας)  ανταποκρίθηκε στα ερωτήματα που έθεσε η Αμφικτιονία Ακαρνάνων, ζητώντας την τοποθέτηση από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες

 
Η επιστολή την οποία αυτούσια την δημοσιεύουμε:

Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή την επιστολή σας και αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον προβληματισμό και την αγωνία σας για την «τύχη» των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής, αλλά και για τη λειτουργία του Μουσείου στο Θύρρειο, το οποίο με ευθύνη και των τοπικών Αρχών έχει υποβαθμιστεί.


Η θέση μας είναι πάγια και ξεκάθαρη. Τα αρχαιολογικά ευρήματα πρέπει να μένουν στον τόπο απ’ όπου προέρχονται. Άλλωστε και η χώρα μας διεκδικεί εδώ και χρόνια την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία αν και γνωρίζουμε πως είναι «ασφαλή» στη Μεγάλη Βρετανία θέλουμε να έλθουν και πάλι στον τόπο μας. Το ίδιο ακριβώς, πρέπει να συμβεί και με τα αρχαιολογικά ευρήματα της Δυτικής Ελλάδος. Μάλιστα, στο Θύρρειο υπήρχε η ιδιαιτερότητα ότι λειτουργούσε ήδη το Μουσείο, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναβαθμιστεί, να στελεχωθεί με το απαιτούμενο προσωπικό και να φιλοξενήσει όλη την αρχαία και νεότερη ιστορία της περιοχής.
Ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα έχει πλούσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς που οφείλουμε σαν Έλληνες να προστατέψουμε, αλλά και να τους αναδείξουμε, όχι μόνο για να προσελκύσουμε τουρίστες, αλλά και για να μαθαίνουν εμείς και τα παιδιά μας την ιστορία του τόπου μας.
Δυστυχώς, η πολιτική των μνημονίων έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα και στις όποιες προσπάθειες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μας μνημείων, με «πάγωμα» των ανασκαφών, υπολειτουργία των περιφερειακών μουσείων, κ.α. Ωστόσο, σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να προστατέψουμε τους αρχαιολογικούς μας κατεύθυνση αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας. Μάλιστα, στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Γέφυρα Ανατροπής και Δημιουργίας» έχουμε σαφή κατεύθυνση και πρόταση για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μας μνημείων, με σκοπό να δημιουργηθεί μια τουριστική διαδρομή που με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία θα διασχίζει την Αχαΐα και θα καταλήγει στην Αιτωλοακαρνανία.
Σε αυτή την προσπάθεια θα είναι καθοριστικός ο ρόλος των περιφερειακών μουσείων, προκειμένου συντονισμένα να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, με τη διοργάνωση και θεματικών εκδηλώσεων.
Παράλληλα, επειδή οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί είναι περιουσία όλων των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για την «τύχη» τόσο του αρχαίου χρυσού στεφανιού του Θυρρείου, όσο και των άλλων ευρημάτων, τα οποία θα μπορούσαν αρχικά να εκτεθούν όχι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, αλλά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, προκειμένου να μην απομακρυνθούν οι θησαυροί αυτοί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Σε κάθε προσπάθειά σας θα μας βρείτε αρωγό.
 
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος
Παναγιώτης Λαλιώτης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο