Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Βουλευτή Ανδρέα Μακρυπίδη στην εφημερίδα «ΝΙΚΗ».

Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας. Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης;
Στον ένα χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και λαμβανομένου υπόψη την οικονομική συγκυρία και ότι η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης, κάνοντας ένα μίνι-απολογισμό, ο πρώτος και κύριος στόχος που ήταν να αποφύγουμε την πτώχευση επιτεύχθηκε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια ολοκληρώθηκε. Αντιθέτως πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας και να ενταθούν οι ρυθμοί. Οι καθυστερήσεις στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών μπορούν να καταλογιστούν ως η αδυναμία της περιόδου.
Αλήθεια πως αισθάνεστε όταν μιλάτε με μισθωτούς και συνταξιούχους και σας λένε ότι δεν τα βγάζουν πέρα ή ότι άλλα είπατε προεκλογικά και άλλα κάνετε ως κυβέρνηση;
Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι ήταν, είναι και παραμένουν η κοινωνική δύναμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι γεγονός ότι σήμερα αυτά τα κοινωνικά στρώματα κατέβαλαν και με το παραπάνω το τίμημα της δημοσιονομικής διάσωσης, και αυτό το γεγονός γεννά αυτόματα την υποχρέωση μας να είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να στηριχτούν έστω και μεσούσης της κρίσης, εξαντλώντας τα όποια περιθώρια μας επιτρέπουν οι σημερινές δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.
Ακούω πολλούς να λένε ότι κυνηγάτε τα μικρά ψάρια και σας φεύγουν οι καρχαρίες της φοροδιαφυγής; Κατά πόσο αυτή η άποψη ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία υπήρξε σχεδιασμός, προγραμματισμός και υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό από το Σ.Δ.Ο.Ε. η στοχευμένη αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής (π.χ. σκαφάτοι, «γιατροί του Κολωνακίου», μεγαλοεισοδηματίες, κέντρα διασκέδασης κ.λ.π.). Η πολιτική αυτή για να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική πρέπει να έχει συνέχεια, διάρκεια και σταθερότητα.
Που είναι τελικά κρυμμένες οι off shore εταιρίες στην Ελλάδα και δεν μπορείτε να τις εντοπίσετε και κατά πόσο είναι αλήθεια ότι υπάρχουν νομοί της χώρας στους οποίους γίνεται πάρτι;
Η Παγκοσμιοποίηση της οικονομίας είχε, ανάμεσα σε άλλα, ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «Σύγχρονοι Φορολογικοί Παράδεισοι» και μέσω των Off-Shore εταιρειών να έχουμε έξαρση της φοροδιαφυγής και του Οικονομικού Εγκλήματος σε Ευρωπαϊκό και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Με μια σειρά συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα, όπως με τον τελευταίο φορολογικό νόμο (ν. 3842/2010) γίνεται σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μέσω των Off-Shore εταιρειών, αφού πλέον αναγκάζονται να προβούν σε δήλωση και φορολογία των ακινήτων που κατέχουν στην χώρα μας ώστε να φορολογηθούν όπως όλα τα υπόλοιπα ακίνητα.
Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι δεν είναι εύκολο να στηθεί από την αρχή φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Η ανασύσταση και η αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ο εφοδιασμός του με τα σύγχρονα τεχνολογικά όπλα (Taxis, μηχανοργάνωση, διασταύρωση στοιχείων) μπορεί να γίνει άμεσα και να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Μπορείτε όμως να δώσετε μια πειστική εξήγηση για το ότι τα καρτέλ δρουν ανενόχλητα και η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των οικογενειών;
Ο πληθωρισμός σήμερα όντως ροκανίζει τα εισοδήματα των αδύναμων κοινωνικά ομάδων του πληθυσμού. Η αντιμετώπιση του προϋποθέτει την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την ένταση των ελέγχων της αγοράς και την λειτουργία επιτέλους του υγιούς ανταγωνισμού.
Τι είναι τελικά το Μνημόνιο; Μονόδρομος για τη σωτηρία της χώρας ή μια «Νέα Κατοχή» με οδυνηρές συνέπειες;
Το Μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό. Μας εξασφάλισε μέσω του Μηχανισμού Στήριξης την δανειοδότηση της χώρας για τα επόμενα τρία (3) χρόνια με το ποσό των 110 δις Ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δανειστεί η χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δανειακές ανάγκες, να διασφαλιστεί η συνέχεια του Κράτους και η απρόσκοπτη καταβολή των πληρωμών μισθών και συντάξεων.
Από την άλλη, οι όροι και οι προϋποθέσεις του Δανείου όσον αφορά θέματα μείωσης αποδοχών και εργασιακών σχέσεων αποδυναμώνουν το μέχρι σήμερα καθιερωμένο κοινωνικό μοντέλο.
Κατά πόσο σας βρίσκουν σύμφωνο οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ιδιαίτερα στο θέμα των συλλογικών και των κλαδικών συμβάσεων;
Η διατήρηση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Τρόικα, θεωρώ ότι είναι μια σοβαρή κατάκτηση των εργαζομένων πάνω στην οποία μπορούν να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα προκειμένου να διεκδικήσουν την δυνατότητα Κλαδικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων.
Εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα στην οικονομία, μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα των περικοπών στις συντάξεις και τους μισθούς που είναι κάτω από 1000 ευρώ;
Η δέσμευση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για στήριξη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, κύρια αυτών που είναι κάτω από 1.000 Ευρώ, πρέπει να γίνει πράξη αρχής γενομένης από αυτόν τον Προϋπολογισμό.
Σας φοβίζει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης αποχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι έτσι και αλλιώς μια πολιτική αναμέτρηση. Η Νέα Αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη» δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές στην Αυτοδιοίκηση και στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και ως εκ τούτου η στήριξη των δυνάμεων και των εκπροσώπων που πιστεύουν στην νέα δομή είναι η εγγύηση για την επιτυχία αυτής της μεγάλης τομής στην αποκέντρωση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.
Και να κλείσουμε με κάτι αισιόδοξο. Καλύτερες ημέρες πότε βλέπετε για τον ελληνικό λαό;
Η πιστή εφαρμογή του σχεδίου της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η επιτάχυνση και η αποτελεσματικότερη προώθηση των στόχων είναι η εγγύηση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό περιθώριο δεν μπορεί να είναι πάνω από την τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο