Τρίτη 23 Απριλίου 2024

1η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς Δήμου Ακτίου Βόνιτσας


ΠΡΑΚΤΙΚΟ 1/2024 

Σήμερα την 15η Μαρτίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 06:00 μ.μ συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στο γραφείο της Πενταμελούς Επιτροπής, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων ζώων Συντροφιάς του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας,....

που συστάθηκε με την αρίθμ. 3963/08-03-2024 απόφαση του Δήμαρχου Ακτίου Βόνιτσας, ύστερα από την 4264/14-03-2024 πρόσκληση του Εντεταλμένου συμβούλου για θέματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ. Σωτηρίου Καπότη, η οποία επιδόθηκε νόμιμα και βρέθηκε σε νόμιμη απαρτία αφού παραβρέθηκαν 4 από τα 5 μέλη και ονομαστικά οι εξής: 

1) Καπότης Σωτήριος (Εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς) 

2) Τσαβαλά Γεωργία (Εκπρόσωπος φιλοζωικού συλλόγου AKTION WATCH) 

3) Κυρίκος Δημήτριος (Εκπρόσωπος φιλοζωικού συλλόγου AKTION WATCH) 

4) Ευαγγελοπούλου Ελπίδα (κτηνίατρος). 

Από τη συνεδρίαση απουσίασε η Ειρήνη Χαρμπούρου (εκπαιδεύτρια σκύλων) για προσωπικούς λόγους. 

Δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση ενώ είχαν προσκληθεί επίσημα: 

1. Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανακτορίου 

2. Επρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας 

3. Η Αγροτική Κτηνίατρος

 Στην έναρξη της συζήτησης, τον λόγο πήρε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ. Καπότης Σωτήριος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τα μέλη της επιτροπής έκανε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή. Τόνισε τη συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των μελών της Επιτροπής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της και ξεκίνησε την συνεδρίαση σύμφωνα με την ανωτέρω πρόσκληση.

 Η επιτροπή, αφού άκουσε όλες τις εισηγήσεις - τοποθετήσεις, συμβουλεύτηκε την σχετική νομοθεσία και μετά από διαλογική συζήτηση για όλα τα παρακάτω θέματα αποφάσισε ομόφωνα: 

Για το 1ο θέμα που αφορά τη λήψη αποφάσεων για το συντονισμό ενεργειών για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα όρια του δήμου μας, αποφάσισε τα παρακάτω: 

1. Τη δημιουργία γραφείου που θα είναι η έδρα της Πενταμελούς Επιτροπής. 

2. Τον ορισμό υπαλλήλου, υπεύθυνου για θέματα που αφορούν τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς καθώς και τις ώρες λειτουργίας του γραφείου. Συγκεκριμένα θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και κατά τις ώρες 18:00 έως 21:00 μ.μ. 

3. Τη δημιουργία ξεχωριστής εσωτερικής σελίδας, μέσα στο επίσημο site του δήμου, για θέματα ζώων συντροφιάς. 

4. Τη δημιουργία email της πενταμελούς επιτροπής.

 Για το 2ο θέμα που αφορά το χώρο προσωρινής φύλαξης δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί με εισαγγελική παραγγελία, λόγω έλλειψης υποδομών του δήμου αποφασίστηκε να αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι που προβλέπονται από το νόμο, όπως προσωρινή φιλοξενία σε σπίτια εθελοντών ή σε πανσιόν φιλοξενίας ή σε αναδόχους με την υπογραφή σχετικής σύμβασης αναδοχής. 

Για το 3ο θέμα που αφορά τους χώρους επανένταξης και τοποθέτησης ταϊστρών και ποτιστρών δεν πάρθηκε απόφαση, αφού δεν παρεβρέθηκαν - αν και καλέστηκαν επίσημα - οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που θα υποδείκνυαν τους κατάλληλους χώρους ανά τοπική κοινότητα με την επιφύλαξη του άρθρου 7, παρ.5(βαε) του νόμου 4830/21. Το παραπάνω θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης σε επόμενη συνεδρίαση της Πενταμελούς Επιτροπής. 

Για το 4ο θέμα που αφορά τη συνεργασία με την Αγροτική Κτηνίατρο και το Α.Τ. Βόνιτσας αφού δεν παρεβρέθηκαν παρόλο που καλέστηκαν επίσημα, αποφασίστηκε να γίνει εισήγηση προς τον κ. Δήμαρχο, να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλία και να ορίσει ΑΜΕΣΑ συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου οριοθετηθούν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο συνεργασίας προς όφελος τόσο των ζώων συντροφιάς όσο και των πολιτών. 

Για το 5ο θέμα “Απολογισμός για τη χρήση του έτους 2023” ο κ. Καπότης Σωτήριος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι η νέα δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε προχώρησε σε μια επισταμένη και εις βάθος έρευνα για αναζήτηση στοιχείων που αφορούν τη διαχείριση των αδέσποτων από την πρώην δημοτική αρχή κατά τα προηγούμενα έτη. Τόσο οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, όσο και ο κτηνίατρος που υπέγραφε συμβάσεις με το δήμο όλα αυτά τα έτη, κανένα στοιχείο δεν προσκόμισαν παρόλο που τους ζητήθηκε επίσημα γραπτώς. Επιπλέον η προηγούμενη Πενταμελής Επιτροπή δεν έχει συντάξει και βέβαια δεν έχει καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση κανένα απολογισμό, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος 4830/2021. Άρα λόγω παντελούς έλλειψης στοιχείων είναι ΑΔΥΝΑΤΗ η σύνταξη απολογισμού μέχρι και το 2023. 

Τέλος όσον αφορά το 6ο θέμα “Μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου για δημιουργία καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς” και με δεδομένη την παντελή έλλειψη υποδομών για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αφού με απόλυτη ευθύνη της πρώην δημοτικής αρχής χάθηκε η γενναία χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και λοιπές διατάξεις», εισηγούμαστε την δημιουργία καταφυγίου. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να συνταχθεί ΑΜΕΣΑ η μελέτη και να οριστεί ο χώρος που θα κατασκευαστεί. 

Στόχος της νέας Πενταμελούς Επιτροπής, πέρα από αυτά που ορίζει ο νόμος 4830/2021, είναι να τηρηθεί απαρέγκλιτα ότι προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, τόσο όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους στόχους (οικονομικό έτος 2024), καθώς και τους μακροπρόθεσμους και διαρκείς. Αφού τελείωσαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση. 

Για τούτο συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται όπως ακολουθεί: 

Τα μέλη 

1. Καπότης Σωτήριος 

2. Τσαβαλά Γεωργία 

3. Κυρίκος Δημήτριος 

4. Ευαγγελοπούλου Ελπίδα


ΠΡΑΚΤΙΚΟ-1-ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ


aktiovonitsa

2 σχόλια:

  1. Πιαστ τ αυγό και κουρεφτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΧΟΛΙΟ 1.51 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ.ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ 3 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΜΕ ΟΣΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

      ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΣΟΛΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΛΑ

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο