Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Παναγιώτης Ηλ. Χολής ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΑ ΣΩΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΑ ΚΟΒΟΥΜΕ. Μεταφυτέψτε άμεσα τα ελαιόδεντρα.

 


πηγη facebookPanos Cholis

Συντοπίτες μου, λόγο της επαγγελματικής μου εμπειρίας, με ενημέρωσαν για το ξερίζωμα και καταστροφή μεγάλων έως και οριακά αιωνόβιων ελαιόδεντρων σε χωράφια ιδιοκτησίας του δήμου Ξηρομέρου, ώστε εκεί να γίνουν τα έργα του βιολογικού καθαρισμού των οικισμών Κανδήλας - Μύτικα - Βάρνακα. ....

Η επιλογή να κοπούν για ξύλα ή να πεταχτούν τα μεγάλα ελαιόδεντρα είναι λάθος επιλογή και καταδεικνύει την έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας και διαφύλαξης της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ελιά είναι ιερό δέντρο, συμβολίζει την ελπίδα, την ειρήνη και την ευημερία. Η ελιά είναι το ευλογημένο δένδρο της ελληνικής υπαίθρου και συνδέεται στενά με την Παράδοση και την Ιστορία μας.

Τα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα, οι υπεύθυνοι, πρέπει μέσω της προσεκτικής εκρίζωσης να τα διασώσουν και να τα μεταφυτεύσουν σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας. 

Σύντομα τα ελαιόδεντρα αυτά θα κοσμούν και θα σηματοδοτούν πλέον τα κεντρικά σημεία κοινόχρηστων χώρων, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και μεταφέροντας παράλληλα ένα σημαντικό περιβαλλοντικό μήνυμα στις νέες γενιές.

Ένα αναγκαίο και βιώσιμο έργο δεν μπορεί να γίνεται η αιτία θανάτου ζωντανών οργανισμών και απαξίωση του ευλογημένου δέντρου που έθρεψε γενιές και γενιές με το  λαδάκι τους. 

- Μην καταστρέφεται τα ελαιόδεντρα, μη λησμονάτε την αξία τους!!! 

Σημ.Ανάλογη διάσωση χιλιάδων δέντρων πραγματοποίησε η ΕΡΓΟΣΕ  κατά τη διάρκεια του εργασιών του προαστιακού έως την Πάτρα.


5 σχόλια:

 1. κυριε χολη σε πειραξε που κοψανε 5 ελιεσ και δεν σε πειραξε που εχουν κοψει χιλιαδεσ βελανιδιεσ για καυσοξυλα τωρα σε επιασε ο πονοσ και η αγαπη για τη φυση και την ελια κανε κατι για τη βελανιδια γιατι δεν μιλασ γιατι δεν την αξιοπιοιτε πεσ κατι απο που παιρνεισ ξυλα υπαρχει και δασαρχειο αστυνομια και δημοσ και προεδροι χωριων εεεεεεεεεεεεεε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εφ όσον βρίσκονται σε ιδιοκτησία του Δήμου έχει αυτός την ευθύνη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 8.11 Τώρα μιλάω για ελιές, μίλα και εσύ για βελανιδιές και εγώ μαζί σου σε ότι χρειαστείς .Τα δέντρα τα σώζουμε δεν τα κόβουμε! Παναγιώτης Χολής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το θέμα που θίγει με το άρθρο του ο κος Χολής, αφορά ένα κομμάτι από τα πολλά που έχουν να κάνουν με την σωστή και σύγχρονη διαχείριση των υποθέσεων όχι μόνο του Δήμου μας, άλλα και όλων αυτών της χώρας.. Με το κείμενό του ο γράφων λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησης και της εμπειρίας που έχει με το αντικείμενο, σκοπό είχε την ανάδειξη μιας άλλης μορφής διαχείρισης που αφορά το εν λόγω θέμα . Το περιστατικό αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στον τόπο μας. Να θυμίσω στους μεγαλύτερους, όταν η Ε.Τ.Β.Α με μηχανήματα διαμόρφωσε τον χώρο της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ, αναρίθμητες βελανιδιές και αγριελιές, έπεφταν σαν "κορμιά στρατιωτών σε μάχη", ενώ οι "αιμοδιψείς" υλοτόμοι έστηναν πάρτυ. Δυστυχώς οι μελέτες της κατασκευής της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ δεν προέβλεπε την δημιουργία κάποιων μικρών πάρκων στο εσωτερικό της, που αν είχαν γίνει θα έσωζε κάποια δένδρα και θα κοσμούσε τον αχανή χώρο της (1.500 στρέμματα).
  Ένα άλλο περιστατικό ατυχές συνέβη την δεκαετία του '80, όταν η τότε κοινοτική αρχή ξήλωσε όλλα τα πεζοδρόμια που ήταν από ορθογώνιες λαξευμένες πέτρες από την περιοχή του Αστακού και τα αντικατέστησαν με τσιμεντένιες πλάκες. Ευτυχώς τις ανεκτίμητης αξίας πέτρινες πλάκες τις μάζεψαν οι Ναυπάκτιοι και σήμερα κοσμούν τα πεζοδρόμια της πόλης τους.
  Πόσα δένδρα έχουν κοπεί στα βουνά της πατρίδας μας για να γίνουν δρόμοι προκειμένου να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες η φωτοβολταικά πάρκα.
  Σήμερα λοιπόν με τις κλιματικές αλλαγές και με τα τόσα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει ο άνθρωπος στο περιβάλλον, από την αλλόγιστη διαχείριση των φυσικών πόρων, με βεβαιώτητα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος διαχείρισης για θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Ένας εξ΄ αυτών είναι αυτός που κος Χολής σωστά υπέδειξε. Ένα δένδρο σήμερα ποτέ δεν κόβεται αβίαστα. Αν αυτά τα δένδρα μεταφυτευτούν όπως περιγράφει περιφερειακά του οικοπέδου που θα κατασκευαστεί η μονάδα λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού, θα δώσουν για χρόνια πολλά την σκιά τους, το οξυγόνο, τον καρπό τους, το πολύτιμο λάδι, ενώ παράλληλα θα ανακουφίσουν οικονομικά και κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίοι με εντολή του δήμου θα αναλάβουν και την συντήρησή τους. Οι συνθήκες λοιπόν επιβάλουν σε όλους μας και στους διοικούντες τον δήμο μας και στην τεχνική του υπηρεσία και ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σε αυτούς που συντάσσουν τις μελέτες έκτέλεσης του όποιου έργου να έχουν υπόψη τους τα πάντα.
  ΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΠΟΝΟΥΣΑΝ ΣΩΣΤΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΧΙΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ.  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΡΘΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ
  Το περιστατικό που αναφερομαι για τα πεζοδρομια συνεβη την τετραετία 1975-1978 και όχι την δεκαετ'ια του '80 που λαθεμένα ανέφερα. Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο