Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Όταν στον ''Αγριλιά'' στη παράκτια διαδρομή Αστακός - Μύτικας, ήταν χωροθετημένη η μία από τις δύο Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) της Ελλάδας. Το Costa Navarino στην Μεσσηνία έγινε, εδώ στην «άτυχη» Αιτ/νία κάποιοι δεν το ευνόησαν ή δεν άφησαν.

Το Costa Navarino.
      Με το σημερινό μας δημοσίευμα θα σας μεταφέρουμε στο μακρινό 1999, όπου με επιστολή της θεσμοθετημένης με ΦΕΚ Περιοχής Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) Αγριλιάς, προς την τέως Νομαρχία Αιτ/νίας και τον τέως Δήμο Αλυζίας, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στο μοναδικού φυσικού κάλους παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας, κάτι που αποτελεί εμπόδιο όπως καθαρά αναφέρουν, στην σχεδιαζόμενη τότε τουριστική επένδυση 45 δισεκατομμυρίων παλιών δραχμών......


Δείτε την επιστολή:



Με επιστολή προς των Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη, με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2020 (δείτε εδώ), οι ιδιοκτήτες της μεγάλης έκτασης των 1.200 στρεμμάτων στην «Αγρηλία» Αρχοντοχωρίου, επανέρχονται και τον ενημερώνουν για τα επενδυτικά τους σχέδια για ανάπτυξη μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας και τουριστικών υποδομών στην εν λόγω έκταση. Επίσης του τονίζουν την διάθεση τους να προστατέψουν με κάθε τρόπο την επένδυση τους και να εμποδίσουν την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών στο σημείο.
Πρόκειται για την έκταση, η οποία μαζί με τα 500 στρέμματα της ΑΕΓΕΚ ήταν στα σχέδια για δημιουργία Περιοχής Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α). Αυτή και άλλη μία υπήρχαν στην Ελλάδα, η οποία δεύτερη βρισκόταν στην Καλαμάτα και προχώρησε.


Στο σημείο βέβαια κάποιοι έχουν στα σχέδια τους την τεράστια ζώνη Π-7 της θεσμοθετημένης πλέον Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, 1.065,64 θαλασσίων στρεμμάτων και την ζώνη υδρανάπαυσης Υ-7 940,17 στρεμμάτων.
Βέβαια στο ΦΕΚ του ειδικού χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών του 2011, όπου αναφέρεται στην συγκεντρωτική λογική των ΠΟΑΥ, στην αποφυγή των σημειακών χωροθετήσεων, στην οικονομία του θαλάσσιου χώρου, στην αποφυγή συγκρούσεων με τον τουρισμό κ.λπ., στην σελίδα 31 αναφέρει επίσης την δημιουργία 2 ΠΟΑΥ στη περιοχή μας, με τρεις ζώνες η κάθε μία, των Νοτίων Εχινάδων, η οποία έγινε με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) κανονικά με 3 ζώνες και των Κεντρικών και Βορείων Εχινάδων, η οποία δε έγινε, και σήμερα αυτή έγινε Π.Ο.Α.Υ με 10 ζώνες, που περιλαμβάνει και το παράκτιο μέτωπο της Αιτωλοακαρνανίας, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΝ ΠΟΤΕ.
Σήμερα η Accor Hotels και η Banyan Tree, προχωρούν σε επένδυση 110 εκατ. ευρώ στον γειτονικό Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας και συγκεκριμένα στο Βαρκό Πογωνιάς, βάζοντας την Αιτωλοακαρνανία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Θυμίζουμε ότι η θάλασσα δεν έχει εμπόδια ούτε σύνορα που θα συγκρατήσουν την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε ένα σημείο ακίνητη, η θάλασσα κινείται και όλη αυτή η θαλάσσια λεκάνη μεταξύ Λευκάδας, Μεγανησίου, Παλαίρου, Μύτικα, Καλάμου, Καστού και ακτών Αστακού - Μύτικα, είναι ενιαία τουριστικά και με ήδη πολύ μεγάλη ανάπτυξη στον θαλάσσιο τουρισμό και όπως φαίνεται εκτός από τις μικρομεσαίου μεγέθους διάσπαρτες επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα, έρχονται και πολύ μεγαλύτερες.
Κάποιοι να τα λογαριάσουν όλα αυτά και να μην ξεχνάνε ότι η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός.

mytikaspress

2 σχόλια:

  1. Η βαριά βιομηχανία μιας χώρας είναι τα εργοστάσια και όχι τα γκαρσονια της Ευρώπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός και αυτό είναι μία πραγματικότητα. Βλέπεις το ποσοστό που συνεισφέρει στο ΑΕΠ και πείθεσαι. Τώρα άμα θες εσύ εργοστάσια πάρε την Ελλάδα και μεταμόρφωσε την σε έκταση όπως η Ρωσία, η Κίνα, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αμερική για να έχει πρώτες ύλες και εργοστάσια.

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο